21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialSTUDIU. O femeie dintr-o sută contaminată cu virusul Zika la începutul sarcinii...

STUDIU. O femeie dintr-o sută contaminată cu virusul Zika la începutul sarcinii riscă să aibă un copil cu microcefalie

O femeie contaminată cu virusul Zika în primul trimestru al sarcinii prezintă un risc de 1% să aibă un copil cu microcefalie, gravă malformaţie a capului, adică de 50 de ori mai mult decât în mod normal, se arată într-un studiu realizat de Institutul Pasteur, primul care cuantifică acest risc, citat de Agerpres. “Primul trimestru de sarcină prezintă cel mai mare risc, cel mai critic”, a declarat pentru AFP dr Simon Cauchemez, autorul principal al studiului, care se bazează pe calcule matematice.

Analiza cercetătorilor porneşte de la datele rezultate din epidemia de Zika înregistrată în 2013-2014 în Polinezia franceză, care a afectat 66% din populaţie, şi de la identificarea retrospectivă a tuturor cazurilor de microcefalie apărute într-o perioadă de 23 de luni, între septembrie 2013 şi iulie 2015. Conform calculelor lor, “1% din fetuşii sau nou-născuţii ale căror mame fuseseră infectate în primul trimestru de sarcină au venit pe lume cu microcefalie, în timp ce riscul este de doar 0,02% în condiţii normale. Riscul este astfel de 50 de ori mai mare”, susţin cercetătorii. 

“Acest nivel al riscului pe femeie însărcinată contaminată este totuşi mai mic decât în cazul altor infecţii virale asociate cu leziuni cerebrale în timpul sarcinii”, afirmă dr Cauchemez. La rubeola contractată în primul trimestru de sarcină, riscul unor complicaţii grave este între 38% şi 100%. Rezultatele studiului, publicat miercuri în revista medicală The Lancet, sunt totuşi îngrijorătoare fiindcă, contrar rubeolei care afectează în Franţa sub zece femei însărcinate pe an şi împotriva căreia există un vaccin, proporţia persoanelor infectate în timpul unei epidemii cu virusul Zika poate depăşi 50%, “devenind astfel o problemă de sănătate publică”, adaugă medicul menţionat. 

Sunt necesare şi alte studii pentru a şti cu precizie dacă prezenţa unor semne clinice ale infecţiei cu Zika la mamă creşte riscul de microcefalie. Trebuie să se mai afle şi dacă formele de contaminare cu Zika fără simptome prezintă şi ele un risc pentru făt. Această problemă este cu atât mai importantă cu cât “majoritatea infecţiilor cu virusul Zika, în general benigne, trec neobservate. Se crede că circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome”, notează dr Cauchemez, citând un studiu realizat în insula Yap (Pacific) şi publicat în New England Journal of Medicine (NEJM). 

Rezultatele studiului efectuat de Institutul Pasteur confirmă recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) adresate femeilor însărcinate de a se proteja de pişcăturile de ţânţari, îndeosebi în primul trimestru de sarcină, potrivit profesorului Arnaud Fontanet, coautor al cercetării. Femeile însărcinate trebuie să se protejeze şi împotriva unei posibile transmiteri sexuale a virusului, câteva astfel de cazuri fiind semnalate până în prezent. 

Citeşte şi Comisia Europeană dă 10 milioane de euro pentru cercetarea virusului Zika

Într-un comentariu care însoţeşte articolul din The Lancet, dr Laura Rodrigues de la Şcoala de igienă şi medicină tropicală din Londra arată că “faptul că s-a constatat un risc mai mare de contaminare în primul trimestru de sarcină este credibil din punct de vedere biologic ţinând seama de calendarul dezvoltării creierului fătului, precum şi de tipul şi gravitatea tulburărilor neurologice”. Alte studii urmează să arate dacă există un “risc uniform” de microcefalie în primul trimestru de sarcină sau “variaţii reale ale acestui risc, în funcţie de prezenţa simptomelor clinice sau a altor co-factori”, adaugă ea. 

Potrivit unor specialişti, riscul ar putea să nu fie acelaşi în America de Sud din cauza, de exemplu, a unor diferenţe etnice şi chiar a evoluţiei virusului. Un studiu preliminar realizat în Brazilia, ţara cea mai afectată de epidemia Zika, a menţionat un risc de 22% la femeile care au prezentat simptome, însă cu o mare marjă de incertitudine. Brazilia a înregistrat peste 1,5 milioane de cazuri Zika din 2015, 745 de bebeluşi cu microcefalie şi 157 de nou-născuţi morţi din cauza acestei malformaţii, conform unui bilanţ difuzat în 10 martie. 

OMS apreciase la începutul lunii februarie că o posibilă legătură între virusul Zika şi explozia cazurilor de microcefalie constituie “o urgenţă de sănătate publică de anvergură internaţională”. Deocamdată nu există nici vaccin, nici tratament specific împotriva Zika.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă