In anii 2000 se poarta decenta. Simpla sugestie a sexualitatii le poate pune starurilor in cap intreaga opinie publica, asa cum au patit-o Janet Jackson si Justin Timberlake in 2004 si, mai nou, Prince.
Trecuti sunt anii ’80 cand Madonna punea in scena orgii, Michael se apuca de pantaloni si Prince folosea o chitara care stropea la apogeul melodiei “Let’s go crazy”. Trecuti si anii ’90 cand Red Hot Chili Peppers cantau dezbracati, cu cate un ciorap pe post de chilot, iar hip-hoperii treceau carti de credit printre fesele fetelor. Un consens neasteptat intre publicul cu sensibilitati mai degraba conservatoare si publicul “open-minded” pare sa se fi stabilit, ambele tabere coalizandu-se impotriva gesturilor considerate de un gust indoielnic.
Umbra dotata a lui Prince
Cea mai recenta controversa de acest fel il are ca protagonist pe Prince, care a cantat in pauza Super Bowl-ului, campionatul national de fotbal american. Umbra cantaretului a fost proiectata pe o panza enorma fluturand in vant, iar chitara in forma simbolului care i-a tinut artistului loc de nume pentru o vreme a fost interpretata de unii ca simbolizand ceva mai mult decat o simpla chitara. Pozitia grif-ului terminat intr-o sageata si mana plimbandu-se pe note au facut mai multi spectatori sa vada in chitara lui Prince un simbol falic. Degeaba a incercat reprezentantul Ligii Nationale de Fotbal sa convinga publicul ca propria imaginatie i-a jucat feste. Degeaba Gavin Edwards, de la Rolling Stones, a incercat sa educe publicul, aducandu-i aminte ca de la bun inceput chitara electrica a fost un simbol falic, de la bataitul din solduri al lui Elvis la solourile masturbatorii ale lui Jimi Hendrix si Eddie Van Hallen, aducand aminte si de concertele lui Prince cu chitara juisanta. Unii dintre spectatori au ramas convinsi si au comentat apoi pe blog-uri ca “umbra era jenant de vulgara si de prost plasata”. Este posibil insa ca reactia publicului la adresa unui fapt atat de minor in istoria controverselor din cultura pop sa se fi datorat contextului cultural diferit, Super Bowl-ul fiind un eveniment mainstream ame-rican, un spectacol pentru toata familia. “Daca oamenii vor sa fie hipersensibili, n-au decat sa fie hipersensibili”, spune Ewards de la Rolling Stones. “Si tromboanele sunt falice. Ce-o sa ne facem?”
Moda indiana si politia morala
Termenul “accident vestimentar” s-a raspandit si in mass-media din India dupa ce modelului Carol Gracias i-a alunecat sutienul la Saptamana Modei Lakme din Bombay.
Evenimentul a provocat in tara ultraconservatoare o adevarata panica morala si un val paralel de mesaje video voyeuristice. In aceeasi saptamana fermoarul deschis al unei fuste purtate de modelul Gauhar Khan a pus paie pe foc, iar guvernul indian a demarat o ancheta pentru a stabili daca incidentele au fost intentionate. Presa indiana de limba engleza a preluat cu umor stirea, atacand “politia de moravuri” indiana pentru interventia in acest caz.
Accidentul vestimentar al lui Janet si “accidentul din masina” al lui Britney
Expresia “wardrobe malfunction”, accident vestimentar, a intrat in vocabularul limbii engleze odata cu incidentul din 2004 din pauza aceluiasi Super Bowl, de data asta avandu-i ca protagonisti pe Janet Jackson si Justin Timberlake. Dupa versurile “O sa te dezbrac pana la sfarsitul melodiei”, Justin a tras de sutienul lui Janet, dezvelindu-i sanul drept, care avea sfarcul acoperit de un ornament. Celor doi li s-a parut probabil o gluma buna, dar FCC, CNA-ul american, a taxat organizatorii evenimentului si postul tv care a transmis evenimentul pentru aceasta transgresiune vestimentara. Declaratia lui Justin ca totul n-a fost decat un “accident vestimentar” si scuzele perezentate initial de Janet n-au convins opinia publica. Producatorii de spectacole au devenit de atunci din cale afara de atenti la coregrafia show-urilor si la functionalitatea costumelor. Povestea recenta a lui Britney e ceva mai simpla. In trei zile consecutive, in noiembrie, Britney Spears a fost surprinsa de paparazzi coborand din masina. Partile intime ale cantaretei aflate intr-o criza de imagine au ajuns pe tot internetul. Poate ca Britney nu voia decat sa arate cat de putin ii pasa de opinia publica, dar aceasta n-a iertat-o si pozele nu i-au castigat nici macar admiratia celor care le-au cautat febril pe internet.