14.6 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialSpania amenință că va suspenda autonomia Cataloniei, dacă Parlamentul regiunii declară independența

Spania amenință că va suspenda autonomia Cataloniei, dacă Parlamentul regiunii declară independența

Spania s-ar putea folosi de puterea sa constituțională pentru a suspenda autonomia catalană, dacă Parlamentul regiunii va declara independența Cataloniei, a atenționat luni ministrul spaniol al justiției, Rafael Catala, informează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Declarația apare în urma referendumului organizat duminică, pe care Madridul l-a declarat ilegal.

Potrivit articolului 155 din Constituția Spaniei, guvernul central poate suspenda puterile autonome ale regiunii din nord-estul țării.

"Există articolul 155. Vom folosi întreaga putere a legii. Obligația noastră este să rezolvăm problemele și o vom face, chiar dacă aplicarea unor măsuri ar putea produce suferință. Însă, dacă cineva își va declara independența, noi le vom spune că nu o pot face", a spus Catala într-un interviu televizat.

Liderii catalani au anunțat duminică seara târziu că 90% dintre cei care au participat la referendum, pe care Madridul l-a declarat ilegal, s-au pronunțat pentru independență și că acest lucru deschide calea pentru proclamarea unilaterală a secesiunii față de restul Spaniei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă