16.8 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialSorin Ducaru, numit asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate...

Sorin Ducaru, numit asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente

Ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, a fost numit asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, informează MAE, citând un anunţ făcut de către secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, potrivit Mediafax.

“Ministerul Afacerilor Externe a primit cu satisfacţie anunţul făcut de către Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a informat Consiliul Nord-Atlantic, în cursul zilei de 22 mai 2013, în legătură cu decizia sa de desemnare a lui Sorin Ducaru, ambasadorul României la NATO, în funcţia de Asistent al Secretarului General NATO (ASG) pentru riscuri de securitate emergente, în baza rezultatelor concursului organizat la începutul lunii mai 2013”, se arată în comunicat.

Ambasadorul Sorin Ducaru este un diplomat de carieră cu o activitate de 20 de ani în Ministerul Afacerilor Externe, precizează Ministerul.

“Experienţa sa include activitatea în cadrul Direcţiei de analiză politică, în funcţiile de consilier al ministrului şi purtător de cuvânt al MAE, director al Direcţiei NATO din cadrul ministerului. A deţinut funcţiile de ambasador al României la ONU, de ambasador în SUA, precum şi în calitate de Reprezentant permanent al României la NATO, deţinând în ultimele 17 luni şi poziţia de Decan al Consiliului Nord-Atlantic. Funcţia de Asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente vizează conducerea Diviziei pentru riscuri de securitate emergente şi urmează să fie preluată în luna octombrie 2013”, se mai arată în comunicatul MAE.

“Ocuparea de către România a acestei poziţii în conducerea NATO reprezintă, dincolo de confirmarea competenţelor candidaturii româneşti, o recunoaştere a rolului, contribuţiilor şi a profilului strategic al României în NATO, precum şi un rezultat important al strategiei Ministerului Afacerilor Externe de promovare activă a candidaturilor româneşti pentru ocuparea unor poziţii de înaltă responsabilitate şi influenţă în cadrul organizaţiilor internaţionale, în special în cadrul UE şi NATO”, a declarat ministrul Titus Corlăţean.

Conducerea Secretariatului General NATO include, alături de Secretarul General, un prim-adjunct al acestuia şi şapte şefi de divizii cu rang de ASG/Secretar general adjunct. Având în vedere că numărul poziţiilor de conducere din cadrul NATO este mai mic decât numărul ţărilor membre, ocuparea funcţiilor de şefi de divizie se realizează pe baza unui concurs de competenţe deschis candidaţilor din rândul ţărilor membre.

Divizia pentru riscuri de securitate emergente este una dintre diviziile politice ale NATO, înfiinţată în anul 2010, în contextul adoptării Noului Concept Strategic al NATO, pentru elaborarea şi promovarea politicilor şi programelor Alianţei vizând răspunsurile la ameninţările de securitate ale secolului XXI. În cadrul acestei Divizii sunt gestionate problematicile apărării cibernetice, securităţii energetice, neproliferării armelor de distrugere în masă, a luptei împotriva terorismului, precum şi capabilitatea de analiză strategică a Alianţei.

Cele mai citite

RL a pus din nou ALPAB la tuns iarba

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), instituție subordonată Primăriei Capitalei, susține că a demarat lucrări de cosire a ierbii din zona Piața Unirii,...

“Am venit, am semnat şi acum trecem la treabă cu toţii”. FCU Craiova are un nou antrenor

FCU Craiova are un nou antrenor. Formația din liga a doua a semnat cu Marius Croitoru pe o perioadă de doi ani. "Am venit, am...

Fostul șef al serviciilor de informații și securitate olandeze, Dick Schoof, propus ca prim-ministru al țării

Fostul șef al agenției olandeze de spionaj și al biroului antiterorism Dick Schoof a fost nominalizat marți pentru a deveni noul prim-ministru al țării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă