12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialŞocant: Nicolae Manolescu a cenzurat un articol care porneşte de la plagiatul...

Şocant: Nicolae Manolescu a cenzurat un articol care porneşte de la plagiatul lui Ponta

Cunoscutul scriitor şi critic literar, Nicolae Manolescu, a cenzurat un articol despre plagiat care urma să apară în „România literară“, scrie ziarul Adevarul, în editia sa online. Autorul articolului era Rodica Zafiu, cea care a facut parte din Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, până când acesta a fost desfiinţat prin ordinul ministrului interimar al Educaţiei, Liviu Pop. Textul intitulat „Stilistica plagiatului“ analiza deja celebrul plagiat făcut de Victor Ponta.

Uneori, elevii sau studenţii încearcă să copieze creator, acoperindu-şi urmele. (…) Nu pare să fie vorba de aşa ceva în cazul nostru, pentru că paragrafe întregi sunt lăsate ca atare, absolut identice, în succesiunea lor şi cu începutul (care atrage de obicei atenţia) foarte vizibil”, scrie Rodica Zafiu în articolul „Stilistica plagiatului”, pe care Nicolae Manolescu a refuzat să-l publice în „România literară”.

Redăm câteva fragmente din articolul Rodicăi Zafiu. Textul integral poate fi citit în revista Dilema veche.

„Cazul de plagiat făcut public în ultima vreme, cu textele puse la dispoziţia cititorilor pe site-ul ziarului «Gândul», ne permite să confruntăm sistematic textul-sursă (Dumitru Diaconu, «Curtea penală internaţională. Istorie şi realitate», All Beck, 1999) cu textul-ţintă (Victor Ponta, «Curtea penală internaţională», teză de doctorat, 2003) şi să evaluăm tehnicile şi strategiile preluării masive de fraze şi paragrafe.

Trebuie spus de la început că, în cazul dat, o măsură educativă sau reparatorie – obligaţia de a reface paginile scrise, punând între ghilimele secvenţele preluate, cu indicarea exactă a sursei -, ar produce un efect catastrofal: zecile de ghilimele nu ar transforma textul într-o lucrare ştiinţifică, ci într-o ciudăţenie, într-o succesiune de lungi citate preluate dintr-o singură sursă, întinse pe pagini în şir, cuprinzând mai multe paragrafe identice, juxtapuse fără comentariu, fără evaluare şi punere în ramă. Fiind vorba de o cât se poate de evidentă copiere, dovedită irevocabil de cantitatea de text succesiv identic (ba chiar şi de preluarea structurării capitolelor), se pune cel mult întrebarea ce anume diferă de la un text la celălalt şi cum se pot interpreta minimele deosebiri.

Uneori, elevii sau studenţii încearcă să copieze creator, acoperindu-şi urmele: segmentarea frazei, reducerea drastică a adjectivelor, înlocuirea prin sinonime sunt procedee care pot transforma un text până la a-l face greu de recunoscut. Nu pare să fie vorba de aşa ceva în cazul nostru, pentru că paragrafe întregi sunt lăsate ca atare, absolut identice, în succesiunea lor şi cu începutul (care atrage de obicei atenţia) foarte vizibil” – Rodica Zafiu, „Stilistica plagiatului”.

REPLICĂ

Nicolae Manolescu: „Poate să fie şi cenzură. Pe mine nu mă sperie cuvântul!”

Rodica Zafiu, profesor la Universitatea Bucureşti şi titulara rubricii „Păcatele limbii” din „România literară”, s-a confruntat, pentru prima oară de când colaborează cu această publicaţie, cu un refuz de a-i fi publicat articolul.

Textul, intitulat „Stilistica plagiatului”, analiza celebrul caz al doctoratului lui Victor Ponta. Trimis prin e-mail de Rodica Zafiu, a fost chiar pus în pagină, pentru a apărea în numărul 27, din 6 iulie 2012, al „României literare”, dar a fost scos în ultimă instanţă în urma intervenţiei telefonice a directorului revistei, Nicolae Manolescu.

Întrebat de „Adevărul” de ce a decis să nu publice textul Rodicăi Zafiu în „România literară”, Nicolae Manolescu a declarat: „Sigur că l-am oprit! L-am scos, pur şi simplu, pentru că nu mi se pare normal să ne amestecăm sau să ne pronunţăm în privinţa unor lucruri care sunt în discuţia sau în analiza unui organism al statului. Deci, asta a fost tot!”. „Credeţi că puteţi fi acuzat de cenzură?”, a fost o altă întrebare la care Nicolae Manolescu a răspuns râzând: „Dacă o luaţi aşa, poate să fie şi cenzură. Pe mine nu mă sperie cuvântul!”, după care a revenit: „Dar nu este cenzură, mi se pare o chestie de bun-simţ”.

Cele mai citite

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă