32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialŞoc în industria petrolului: compania rusească Gazprom a fost izgonită din Iran

Şoc în industria petrolului: compania rusească Gazprom a fost izgonită din Iran

Compania rusească Gazprom Neft a pierdut contractul de dezvoltare a unui câmp petrolier din Iran după ce oficialităţile de la Teheran au invocat întârzieri în implementarea proiectului.

Oficialul Ministerului Petrolului din Iran, Hamid Karimi, a declarat că un consorţiu format din companii iraniene va prelua sarcina de a înlocui compania rusească în dezvoltarea câmpului Azar, aflat aproape de graniţa cu Irakul, informează Associated Press.

Companiile străine au obţinut din ce în ce mai multe proiecte în Iran, profitând de avantajele care recurg din sancţiunile impuse Teheranului din cauza programului nuclear controversat. Însă lipsa de cooperare a Iranului cu statele europene a devenit crucială pentru Rusia, care doreşte să câştige monopolul asupra exporturilor de gaz către vestul Europei.

Cu toate acestea, Iranul a manifestat constant o preferinţă pentru companiile concurente din Europa şi China, semnând cu acestea mai multe contracte de miliarde de dolari. De asemenea, Iranul a înfuriat Moscova după ce a propus, la începutul anului 2009, construirea unei conducte către Europa care să traverseze Turcia.

Decizia de a renunţa la colaborarea cu Gazprom Neft este văzută de mulţi analişti ca fiind un răspuns al Teheranului la politica monopolistă a Rusiei, dar şi o încercare de influenţare a cercurilor politice europene susţinătoare a Washingtonului în privinţa sancţiunilor impuse Iranului.

Iranul este al doilea mare exportator de petrol din cadrul OPEC şi al patrulea producător din lume, iar 80% dintre venituri provin din industria petrolului.

Cele mai citite

Vladimir Putin a demis patru miniștri adjuncți ai Apărării. Pentru a ocupa unul dintre posturile vacante, președintele și-a numit o rudă

Președintele rus Vladimir Putin a demis patru miniștri adjuncți ai Apărării și a numit o rudă, Anna Tsivileva, pentru a ocupa unul dintre posturile...

INCREDIBIL. Camionul lui Ilie Bolojan, dispărut din Germania

Încruntatul Ilie Bolojan, vătaful Oradei și al județului Bihor, este de ceva vreme și un Gică Contra al celor de la guvernare, fiind...

VIDEO. România, victorie uluitoare împotriva Ucrainei! Stanciu, Marin și Drăguș aduc trei puncte

Naționala de fotbal a României a debutat cu o victorie impresionantă la Campionatul European de fotbal - EURO 2024, care are loc în Germania....
Ultima oră
Pe aceeași temă