37.7 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialŞoc în industria petrolului: compania rusească Gazprom a fost izgonită din Iran

Şoc în industria petrolului: compania rusească Gazprom a fost izgonită din Iran

Compania rusească Gazprom Neft a pierdut contractul de dezvoltare a unui câmp petrolier din Iran după ce oficialităţile de la Teheran au invocat întârzieri în implementarea proiectului.

Oficialul Ministerului Petrolului din Iran, Hamid Karimi, a declarat că un consorţiu format din companii iraniene va prelua sarcina de a înlocui compania rusească în dezvoltarea câmpului Azar, aflat aproape de graniţa cu Irakul, informează Associated Press.

Companiile străine au obţinut din ce în ce mai multe proiecte în Iran, profitând de avantajele care recurg din sancţiunile impuse Teheranului din cauza programului nuclear controversat. Însă lipsa de cooperare a Iranului cu statele europene a devenit crucială pentru Rusia, care doreşte să câştige monopolul asupra exporturilor de gaz către vestul Europei.

Cu toate acestea, Iranul a manifestat constant o preferinţă pentru companiile concurente din Europa şi China, semnând cu acestea mai multe contracte de miliarde de dolari. De asemenea, Iranul a înfuriat Moscova după ce a propus, la începutul anului 2009, construirea unei conducte către Europa care să traverseze Turcia.

Decizia de a renunţa la colaborarea cu Gazprom Neft este văzută de mulţi analişti ca fiind un răspuns al Teheranului la politica monopolistă a Rusiei, dar şi o încercare de influenţare a cercurilor politice europene susţinătoare a Washingtonului în privinţa sancţiunilor impuse Iranului.

Iranul este al doilea mare exportator de petrol din cadrul OPEC şi al patrulea producător din lume, iar 80% dintre venituri provin din industria petrolului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă