19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialSingapore - poveşti de pe o insulă mică

Singapore – poveşti de pe o insulă mică

Changi e unul dintre cele mai mo­derne aeroporturi ale lumii. Gândiţi-vă doar că aici fac escală mulţi dintre cei care călătoresc dinspre Europa înspre Australia şi Noua Zeelandă, de pildă. Şi oamenii aceia, cu 12-18 ore de zbor în spate şi cam tot atâtea în faţă, trebuie să se simtă bine, să se relaxeze. Astfel, mall-ul începe în aeroport cu multe ma­ga­zine duty-free, promoţii şi concursuri, spa-uri, hoteluri şi chiar o piscină. Mâncarea e şi ea la loc de cinste şi chiar există localuri gen food-court cu mâncare tradiţională, ieftină, pe lângă restaurante de lux sau fast-food-uri. Dar cine bagă în seamă aceste lucruri, când afară aşteaptă o întreagă insulă să fie explorată, exploatată, cucerită?

Pentru Singapore nu trebuie viză, deci formalităţile de intrare în ţară sunt floare la ureche. Nu aduceţi cu voi ţigări sau gumă de mestecat. Vă vor fi confiscate. Cel mai simplu mod de a ajunge de la aeroport în centru este metroul. Veţi primi o cartelă pe care plătiţi trei dolari singaporezi (1 EUR = 1,80 SGD), deşi călătoria costă doar doi dolari. Când înapoiaţi cartela, adică o băgaţi după folosire într-un automat tot la metrou, veţi primi un dolar înapoi. Asta a fost garanţia. Posibilităţi de cazare? Nelimitate. Cei cu bani şi în căutare de lux maxim pot să tragă la hotelurile de pe lângă Orchard Road, artera comercială principală a oraşului, sau de pe malul mării. Preţurile sunt foarte mari, dar confortul compensează. Cu mult mai puţini bani (50-80 EUR) vă puteţi caza în hoteluri mai mici, de pe lângă Little India sau China Town sau chiar mai aproape de centru. Trebuie să le căutaţi! Camerele sunt foarte mici, dar există toate condiţiile. Pentru cei dispuşi să nu plătească mai mult de 12-15 euro se găsesc paturi îndeajuns la hostelurile din aceleaşi zone minunate: Little India şi China Town. La hostel e ca în familie: dormiţi în acelaşi loc, mergeţi la baie în acelaşi loc şi seara staţi la beri împreună cu ceilalţi turişti. Se leagă prietenii frumoase şi se schimbă ponturi despre ce e de văzut, vizitat şi mâncat în oraşul leului de mare.

Eu am ajuns în Singapore într-o perioadă din cale-afară de aglomerată, oraşul dădea pe afară de atâţia vizitatori. Era ziua naţională a statului (9 august), se pre­gă­teau să înceapă Jocurile Olimpice pentru Tineret, iar Formula 1 era la doar câteva săptămâni distanţă. Mijloace de transport aglomerate, hoteluri pline, taxiuri greu de găsit, mall-uri înţesate şi localuri unde cu greu mai găseai o masă. Şi, peste toate aces­tea, mai era şi perioada musonului. Adică ploi, peste ploi, peste ploi. Dar nimic nu poate şterge din farmecul pe care-l are Singapore şi din magia cu care-şi învăluie turiştii.

La prima vedere, Singapore seduce prin curăţenie şi ordine. Bulevarde largi, străjuite de palmieri şi copaci mai mult sau mai puţin exotici, zgârie-nori înalţi şi luminaţi colorat la lăsarea serii, lume elegantă şi magazine mari ce miros a parfum fin. La a doua vedere, după ce ai început explorarea, mai vezi ici-colo gunoaie mai ales prin cartiere, căsuţe mici, dar cochete, rămase de demult, sau vile coloniale unde trăiau pe vremuri stăpânii englezi, simţi mirosuri de condimente sau de fructe exotice care duhnesc la propriu, iar seara mai vezi muncitori dormind efectiv pe stradă. Departe de a te şoca, aceste descoperiri umanizează cumva oraşul de sticlă şi oţel, îi dau suflet.

Muzee şi galerii de artă sunt multe în Singapore. Şi toate merită vizitate, în funcţie de timpul avut la dispoziţie şi de interes. Eu am văzut doar muzeul civilizaţiilor asiatice şi îl recomand oricui are timp să viziteze doar un singur muzeu în acest oraş. Muzee în sine sunt şi enclavele etnice despre care am tot pomenit aici. Atât în Little India, cât şi în China Town trebuie să umblaţi cu aparatul foto la gât. Pentru că peste tot lângă un zgârie-nori veţi găsi o căsuţă cu obloane şi flori în fe­restre, lângă localnici îmbrăcaţi business veţi vedea oameni mai în vârstă în costume tradiţionale şi lângă mall-uri de electronice mici magazinaşe cu aparatura contrafăcută. În Little India se mănâncă cea mai bună mâncare indiană de la Delhi în jos, iar China Town îşi aşteaptă turiştii cu mâncăruri ciudate, dar gustoase, şi cu suveniruri „Made in China”, bineînteles. Interesantă este şi zona Campung Glam, locuită de musulmani. Există aici moschee vizitabile, străzi cu nume de ca­pitale din Orientul Mijlociu şi, bineînţeles, magazine ce vând covoare. Geylang e fostul şi într-o mică măsură şi actualul district „roşu” al oraşului. Totuşi, acum business-ul nu mai e la vedere deloc, aşa că majoritatea singaporezilor vin aici să mănânce bine. E un district mai îndepărtat puţin de centru şi turiştii nu se prea se aventurează aici. Specialitatea locului e broasca cu orez sau crabul din Sri Lanka. Delicios şi la preţuri omeneşti.

Şi ce mai pot face turiştii? De shopping am spus, cred, dacă nu, e evident. De mâncare? Încă două vorbe. În Singapore există aşa numitele food-courturi (cel mai cunoscut: Lau Pa Sat). Mai pe înţelesul tuturor, sunt chiar asta: nişte curţi unde se serveşte mâncare. Adică sunt tarabe unde mâncarea se prepară în faţa voastră, o luaţi pe o tavă şi o duceţi la masă. Rareori plătiţi mai mult de 5 SGD pentru un fel şi găsiţi specialităţi din întreaga Asie. Singurul lucru pe care nu-l primiţi şi de care veţi avea nevoie sunt şerveţelele. Acestea se vând pe la mese de vânzători ambulanţi, în marea lor majoritate oameni în vârstă. Cumpăraţi nu din milă, ci din necesitate.

Altfel, mergeţi să vedeţi hotelul Raffles – cel mai vechi şi cel mai cunoscut din Singapore. Aici s-a inventat cocktailul Singapore Sling. Un pahar costă aproximativ 20 SGD, însă e o trapă turistică mult prea mare ca să nu o puteţi evita. Faceţi poze acolo şi imaginaţi-vă cum era când Marea Britanie era stăpână absolută pe acest colţ de la tropice.

Pentru o zi, sau mai multe la plajă, insula Sentosa e locul cel mai nimerit. Când vă săturaţi de apă caldă, nispul alb şi de palmieri puteţi da o fugă vizavi de Underwater World. Interesant mai les dacă aveţi copiii după voi. La Singapore există şi grădină zoologică şi night safari. Adică o plimbare cu jeep-ul prin grădina zoologică noaptea şi o promisiune că veţi vedea diverse animale nocturne sau nu, fioroase sau prietenoase. Uneori au chef să iasă la întâlnirea cu turiştii, alteori dorm. Simplu.

Nu plecaţi fără o bere la unul dintre ba­ru­rile de pe Clarke’s Quai. E locul ideal pentru a urmări un meci de fotbal şi admira Singapore în toată măreţia lui. Asta pentru că locul cu pricina se află la poalele unei sal­be de zgârie-nori, ce apare în toate ve­derile cu oraşul, şi pe malul râului Singapore.

Şi încă două recomandări: cei ce simt nevoia să-şi ia doza de cultură pot merge la un spectacol de operă la Singapore. Clădirea operei e impresionantă şi e construită în forma fructului urât mirositor numit durian. Iar cei cu gusturi mai tehnice pot da o raită prin apropierea portului – unul dintre cele mai mari din lume. Vor vedea vapoare din toate ţările lumii şi containere de marfă la fel de colorate ca şi bomboanele M&M.

Sunt multe de văzut şi de făcut într-un loc atât de mic, iar un articol despre Singapore nu e niciodată complet. Oraşul se dezvoltă într-un ritm atât de alert încât din momentul în care aşterni ceva pe hârtie şi până ajunge la primul cititor s-a mai des­chis o atracţie, s-a mai inventat o distrac­ţie. Despre cele clasice am încercat să scriu aici. Celelalte vă invit să le descope­riţi singuri.
Sursa foto: www.flickr.com/photos.adforce, www.sxc.hu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă