22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialSenatul francez a adoptat în primă lectură reforma pensiilor

Senatul francez a adoptat în primă lectură reforma pensiilor

Senatul francez a adoptat vineri seara în primă lectură proiectul controversat al legii pensiilor, ce a generat ample mişcări greviste şi de protest, votul definitiv urmând să fie dat săptămâna viitoare, potrivit NewsIn.

Textul ridică de la 60 la 62 de ani vârsta legală de pensionare şi de la 65 la 67 de ani vârsta ce permite încasarea integrală a pensiei. Proiectul a primit 177 de voturi pentru şi 153 împotrivă. Grupul partidului de guvernământ, UMP, care, spre deosebire de Adunarea Naţională, nu deţine majoritate absolută în Senat, dar şi o mare parte a grupului Uniunii de Centru (UC) au votat pentru reformă. Grupurile opoziţiei de stânga, ce au dat o lungă bătălie împotriva proiectului de lege, au votat împotrivă.

Votul Senatului urmează după cel din Adunarea Naţională. La începutul săptămânii viitoare, cele două camere – prin intermediul comisiei parlamentare mixte – se vor pune de acord asupra textului definitiv şi votul final va avea loc în fiecare cameră în intervalul marţi – joi. Joi, 28 octombrie, ca şi pe 6 septembrie sunt prevăzute noi zile de acţiuni sindicale.

Vineri, mobilizarea protestatarilor pare să se fi diminuat, dar totuşi privirea întregii lumi s-a aţintit asupra Senatului francez, care de obicei munceşte în discreţie, scrie cotidianul Sud-Ouest, remarcând interesul mediatic ieşit din comun. Televiziunile chineză, braziliană, rusă şi chiar al-Jazeera au venit să urmărească votul, interesul planetar fiind stârnit, bineînţeles, mai puţin de dezbaterile propriu-zise, cât de imaginile rafinăriilor blocate sau ale jandarmilor în acţiune.

Reforma pensiilor din Franţa, care practic prelungeşte cu doi ani vârsta de pensionare, a fost una dintre cele mai contestate măsuri de austeritate din Europa. În afară de perturbările din transporturi, autorităţile franceze s-au confruntat cu o grevă de 11 zile la cele 12 rafinării ale ţării.

Cele mai citite

Italia nu vrea ca armele occidentale să fie folosite pe teritoriul Rusiei

Italia nu acceptă ca armele occidentale să fie folosite de ucraineni pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. În plus, italienii spun că nu vor trimite...

CNSAS a verificat peste 200 de candidați la europarlamentare

Consiliul Național pentru Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) anunță că a verificat 214 persoane care vor candida la alegerile europarlamentare. “În temeiul prevederilor legale referitoare...

Exigență în ipocrizia învățământului superior românesc

Suntem din nou la coada Uniunii Europene, în ceea ce privește educația populației, după cum relevă ultimele date publicate de Eurostat, dar acest lucru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă