33.8 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăInternaționalCongresul spaniol dominat de socialiști a votat amnistia separatiștilor catalani

Congresul spaniol dominat de socialiști a votat amnistia separatiștilor catalani

Deputaţii spanioli au adoptat joi definitiv o lege de amnistie în favoarea separatiştilor catalani, o măsură foarte controversată a guvernului de stânga al premierului Pedro Sanchez, ce va permite revenirea separatiştilor din exil, inclusiv a lui Carles Puigdemont, după tentativa de secesiune din 2017, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

După o ultimă şedinţă foarte tensionată şi o atmosferă marcată de insulte, legea de amnistie a fost aprobată cu 177 voturi pentru şi 172 împotrivă, adică cu un singur vot în plus faţă de majoritatea absolută de 176.

Acest vot al Congresului Deputaţilor, unde Sanchez dispune de majoritatea absolută datorită sprijinului celor două partide separatiste catalane, este finalul unei îndelungi bătălii care a dominat şi radicalizat viaţa politică spaniolă după alegerile din iulie 2023.

Deputaţii adoptaseră deja proiectul legii de amnistie la 14 martie, dar Senatul, controlat de opoziţia de dreapta, l-a respins, trimiţând astfel textul înapoi la camera inferioară, care a avut ultimul cuvânt.

Partidul Popular (PP), principala formaţiune de opoziţie, şi partidul Vox, extrema-dreaptă, au făcut un ultim gest simbolic înaintea votului, denunţând ‘corupţia politică’.

Măsura de amnistie, de care vor beneficia în jur de 400 de persoane, este preţul pe care Sanchez a trebuit să-l plătească pentru a fi reconfirmat la putere în noiembrie.

Cele două partide catalane ceruseră amnistia în contrapartidă cu voturile celor 14 deputaţi ai lor, esenţiale pentru ca Sanchez să rămână prim-ministru.

Joi, cele două partide au avertizat că amnistia nu va pune capăt luptei lor pentru independenţă, fiind doar o etapă.

Acest vot este ‘o bătălie în conflictul care există de secole între cele două naţiuni’, catalană şi spaniolă, a declarat purtătoarea de cuvânt a partidului lui Carles Puigdemont (Împreună pentru Catalonia), Miriam Nogueras, care a vorbit despre ‘o zi istorică’.

Omologul său Gabriel Rufian, de la ERC (Stânga republicană catalană), a avertizat că ‘viitoarea staţie’ pe drumul spre independenţă este organizarea unui nou referendum.

Justiția din Spania le-a menținut pedepsele de ineligibilitate la patru foști lideri separatiști catalani

Justiția din Spania a menţinut luni pedepsele de ineligibilitate a patru foşti lideri separatişti catalani, condamnaţi pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017, în pofida faptului că o recentă reformă a Codului Penal a guvernului de stânga le-a fost favorabilă, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

Această decizie a Curţii Supreme îl priveşte în special pe Oriol Junqueras care va rămâne ineligibil până în 2031, ceea ce îl va împiedica să se prezinte în special la următoarele alegeri locale şi naţionale prevăzute în acest an.

Vicepreşedinte al guvernului regional catalan condus de Carles Puigdemont în 2017, Junqueras este numărul unu al partidului Stânga Republicană din Catalonia (ERC).

El a fost condamnat în 2019 la 13 ani de închisoare pentru răzvrătire şi deturnare de fonduri publice, înainte de a fi graţiat în 2021 de guvernul socialistului Pedro Sanchez. Dar această graţiere nu i-a ridicat pedeapsa de 13 ani de ineligibilitate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministrul Justiției condamnă derapajul lui ÎPS Teodosie. Ce a declarat Arhiepiscopul Tomisului

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a sfătuit femeile care nu simt nevoia să aibă relații intime cu soții lor să ia în considerare și dorințele partenerului...

Miliardarul Elon Musk a devenit tată pentru a 12-a oară

Miliardarul Elon Musk a devenit tată pentru a 12-a oară! Fondatorul Tesla, în vârstă de 52 de ani, a primit în liniște un nou membru...

Ministrul Justiției condamnă derapajul lui ÎPS Teodosie. Ce a declarat Arhiepiscopul Tomisului

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a sfătuit femeile care nu simt nevoia să aibă relații intime cu soții lor să ia în considerare și dorințele partenerului...
Ultima oră
Pe aceeași temă