22.1 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăOp & EdOpiniiExigență în ipocrizia învățământului superior românesc

Exigență în ipocrizia învățământului superior românesc

Suntem din nou la coada Uniunii Europene, în ceea ce privește educația populației, după cum relevă ultimele date publicate de Eurostat, dar acest lucru, în niciun caz, nu ar trebui să ne mire.

Este rezultatul proastelor guvernări ale Educației, din ultimele decenii, dar și rodul unei mentalități colective bolnăvicioase.

Am văzut o satisfacție nefirească în societate, de mai bine de zece ani, când au început să apară rezultate tot mai slabe la Bacalaureat.

Asemenea, sunt multe persoane care sunt convinse că “toată lumea care vrea, termină o facultate, acum” și se bucură când văd că scade numărul absolvenților de studii superioare.

Aceste persoane inconștiente și narcisiste pot sărbători: România are cei mai puțini absolvenți de studii superioare.

Nu spun că trebuie să lăsăm tinerii să treacă prin școală precum trenul prin haltă, dar nici să-i descurajăm să mai studieze.

Din nefericire, acum, se merge în direcția care transformă școala într-un lucru exclusivist.

Mai grav este că acest lucru se instituie și prin legile Educației promovate de Iohannis, Deca și liderii mafiei universitare.

S-a reintrodus exmatricularea și se doresc colegii pentru elite, în timp ce copiii săraci sunt pas cu pas excluși din sistem.

Această politică duce țara noastră în urmă cu sute de ani.

Îngrijorător este că aceste măsuri sunt luate, multe dintre ele, din populism, pentru a satisface un electorat semnificativ.

Frustrarea acumulată în societate se revarsă asupra viitoarelor generații, în timp ce clasa politică râde pentru că este lăsată să crească prostimea, ca să nu mai poată fi deranjată.

Cei care acum blamează tânăra generație și se bat cu pumnul în piept că “… pe vremea mea” sunt la un nivel mai scăzut decât “analfabeții funcționali”, pentru că nu realizează că bunul lor trai în această țară este dependent de educația viitoarelor generații.

În facultăți, vedem tot mai mulți profesori parveniți, avansați pe cale politică, aroganți, dar cu o mândrie ce nu se justifică prin rezultate, prin generații crescute de ei care să performeze.

Este adevărat că nici sistemul nu-ți permite, pentru că se pompează teorie și prea puțină practică, în cele mai multe facultăți.

Chiar și teoria, în mare parte, e preluată de la universități mari din străinătate, dar predată de unii care nu o înțeleg.

Un sistem al falselor valori, pe care majoritatea populației, în inconștiența ei, l-a girat.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă