30.5 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăPoliticăCNSAS a verificat peste 200 de candidați la europarlamentare

CNSAS a verificat peste 200 de candidați la europarlamentare

Consiliul Național pentru Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) anunță că a verificat 214 persoane care vor candida la alegerile europarlamentare.

“În temeiul prevederilor legale referitoare la verificarea candidaților pentru alegerile europarlamentare din data de 09.06.2024, Colegiul C.N.S.A.S. face următoarele precizări:

1. Biroul Electoral Central a transmis spre verificare la C.N.S.A.S. datele/informaţiile deţinute pentru 541 candidați;

2. Situaţia la zi a verificărilor acestora se prezintă astfel:

– pentru un număr de 214 persoane, Colegiul a hotărât emiterea adeverințelor care să ateste că persoanele verificate nu au avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia, precum și menținerea deciziilor/adeverinţelor eliberate anterior, întrucât nu au fost identificate în arhiva C.N.S.A.S. documente noi sau neprocesate;

3. În conformitate cu prevederile art. 2, lit. b, teza III din Ordonanţă de Urgenţă nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, cu modificările și completările ulterioare, pentru un număr de 315 candidați nu s-au efectuat verificări întrucât aceștia sunt născuți după data de 22 decembrie 1973.

4. Pentru 12 candidați verificările sunt încă în curs de soluționare”, informează CNSAS, printr-un comunicat de presă remis cotidianului național ROMÂNIA LIBERĂ.

Colegiul C.N.S.A.S. subliniază faptul că, în ciuda informaţiilor false vehiculate în spaţiul public sau a dificultăţilor administrative existente, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității continuă să îşi îndeplinească mandatul şi serviciul public cu care a fost învestit.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

UE sprijină planul de înghețare a activelor pentru a ajuta Ucraina, stârnind furia Ungariei

Guvernele Uniunii Europene au convenit să utilizeze 1,4 miliarde de euro (1,50 miliarde de dolari) din profiturile provenite din activele rusești înghețate pentru arme...

Cod portocaliu de caniculă în Capitală și 7 județe. HARTA

Şapte judeţe şi Capitala se află astăzi sub avertizare Cod portocaliu de caniculă, fiind prognozate temperaturi de 35 - 37 de grade. De asemenea, valul...

FOTO. Accident între un autocar și un autocamion. A fost activat Planul Roșu

Un accident în care sunt implicate un autocar şi un camion s-a produs, în această dimineaţă, la Porumbacul de Sus, fiind activat Planul Roşu.Potrivi...
Ultima oră
Pe aceeași temă