20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialȘeful Finanțelor Publice Ploiești, ARESTAT preventiv, pentru luare de mită

Șeful Finanțelor Publice Ploiești, ARESTAT preventiv, pentru luare de mită

 Şeful Direcţiei Regionale de Finanţe Publice Ploieşti, Daniel Cristian Petre, plasat în arest la domiciliu de Tribunalul Prahova, după ce DNA l-a reţinut sub acuzaţia de luare de mită, a fost arestat preventiv, marţi seară, Curtea de Apel admiţând contestaţia procurorilor în acest caz, informează Mediafax.

Petre fusese reţinut în 4 februarie de către procurorii DNA pentru mai multe infracţiuni de luare de mită şi prezentat, în ziua următoare, Tribunalului Prahova cu propunerea de arestare preventivă, însă magistraţii instanţei de fond au dispus arestul la domiciliu.

Procurorii au contestat însă decizia, iar Curtea de Apel Ploieşti a admis, marţi seară, acţiunea, astfel că Daniel Cristian Petre a fost arestat preventiv.

Faptele de care este acuzat Daniel Cristian Petre ar fi fost săvârșite în perioada în care acesta era director executiv adjunct la Direcția Economică din cadrul Consiliului Județean Prahova, având atribuții delegate de administrator public și ulterior director executiv la Direcția Generală a Finanțelor Publice Prahova.

Conform unui comunicat al DNA, în perioada aprilie – mai 2012 Daniel Petre a primit în trei rânduri, de la un denunțător, sumele de 20.000 de lei, 10.000 de lei și respectiv 20.000 de lei, pentru ca, în calitate de director executiv adjunct la Direcția Economică din cadrul Consiliului Județean Prahova, cu atribuții delegate de administrator public, să facă demersuri pentru favorizarea unei firme, în sensul atribuirii unei lucrări finanțate de CJ pentru modernizarea unui drum județean.

De asemenea, Daniel Petre este suspectat că a promis că va face demersuri și pentru ca plățile să fie făcute cu prioritate de către CJ către societatea respectivă și pentru suplimentarea cu 20% din valoarea totală a lucrării, pe parcursul derulării contractului.

Ulterior, în aprilie 2013, înaintea sărbătorilor de Paște, Daniel Petre, în calitate de director executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Prahova, a primit de la același denunțător 10.000 de lei, pentru a favoriza aceeași firmă, la un control derulat de către inspectorii din subordinea sa.

”La acea vreme, agentul economic respectiv derula activități comerciale cu o altă firmă, între acestea fiind încheiate documente fictive în baza cărora se rulau sume importante de bani. Aceste aspecte au reprezentat obiectul unor infracțiuni de corupție, fapte cercetate într-un dosar înregistrat la DNA – Serviciul Teritorial Ploiești și finalizat cu rechizitoriu în cursul anului 2014”, spuneau procurorii DNA.

De asemenea, ca director executiv al DGFP Prahova, Daniel Petre a încercat, în cea de-a doua jumătate a anului 2013, să-l sprijine direct sau indirect pe denunțător, care era cercetat într-un dosar înregistrat pe rolul Parchetului Curții de Apel Ploiești, pentru infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.

În acest context, printr-un intermediar, directorul DGFP Prahova i-a solicitat șefului serviciului nominalizat de Parchetul Curții de Apel Ploiești să coordoneze activitatea de verificare în dosarul respectiv să numească pentru control o altă echipă, compusă din persoane agreate de inculpat.

Mai mult, în februarie 2014, Daniel Petre i-a chemat la biroul său pe toți șefii de serviciu și directorii responsabili de activitatea de inspecție fiscală și le-a solicitat ca toate echipele de inspecție fiscală să facă, în luna respectivă, numai rambursări de TVA, ceea ce s-a și întâmplat. La acea dată, erau în curs verificările dispuse de Parchetul Curții de Apel Ploiești în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani, iar practic prin acest mod au fost întrerupte, cu consecința întârzierii soluționării dosarului penal.

Daniel Cristian Petre a fost ridicat de procurorii DNA în urma unor percheziții făcute la sediul Direcției de Finanțe Publice Ploiești.

Surse judiciare declarau corespondentului MEDIAFAX că dosarul vizându-l pe Daniel Petre are legătură cu dosarul în care este implicat Răzvan Alexe, patron al mai multor firme, cercetat de DNA în cazul de corupție al președintelui Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și al fiului acestuia, deputatul Vlad Cosma.

Răzvan Alexe este inculpat și într-un alt dosar, instrumentat de Parchetul Curții de Apel Ploiești, respectiv dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, în care este trimis în judecată și fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu.

Cele mai citite

Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut, în aprilie, cu 0,9%

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna aprilie 2024 cu 0,9% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 589,925 miliarde de lei,...

EXCLUSIV: Se confirmă dezvăluirile România Liberă – Judecătorul de la Tribunalul București vizat de grupul mafiot pentru soluția dată în Cazul Adamescu

GRUP MAFIOT PENTRU ÎNGENUNCHIEREA JUSTIȚIEI DIN ROMÂNIA ȘI UCIDEREA FIULUI LUI DAN ADAMESCU Foto: de la stânga la dreapta - Procurorul Adrian George Matei, Carmen...

Prețul franzelei s-a dubat de la începutul războiului din Ucraina. Prețul grâului a scăzut, iar producția de cereale este în creștere

Alimentele de bază, în special pâinea și produsele de panificație, s-au dublat în ultimii doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Deși avem...
Ultima oră
Pe aceeași temă