32.1 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSportHandbalFostul mare jucător de handbal masculin s-a stins din viață. Ștefan Birtalan...

Fostul mare jucător de handbal masculin s-a stins din viață. Ștefan Birtalan avea 75 de ani

Fostul mare jucător de handbal, Ștefan Birtalan, dublu campion mondial și medaliat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, a decedat la vârsta de 75 de ani, a anunțat luni CSA Steaua. Ștefan Birtalan și-a început cariera de handbalist la Minerul Baia Mare, echipă cu care a promovat inițial în Divizia B, apoi în Divizia A. Între 1970 și 1985, cu o pauză între 1981 și 1983, a jucat la Steaua București, alături de care a câștigat de 12 ori titlul de campion al României și Cupa Campionilor Europeni în 1977. De asemenea, în 1971, Birtalan a fost finalist al aceleiași competiții, tot cu Steaua.

Anunțul făcut de Steaua București

“Fostul jucător al Stelei, colonelul Ștefan Birtalan a decedat în această dimineață la vârsta de 75 de ani. Dublu campion mondial cu naționala României, triplu medaliat olimpic, Ștefan Birtalan a slujit Armata română din momentul în care a fost încadrat în 1969 și până s-a pensionat, cu gradul de colonel, în 1994.

De 12 ori campion al României, cu Steaua, ca jucător, și de 6 ori ca antrenor, Ștefan Birtalan a fost supranumit ”Tunarul”, asta pentru forța aruncărilor sale. A câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua în 1977, fiind cel mai bun jucător în finala celor de la ȚSKA Moscova (21-20).

Trupul neînsuflețit al celui mai bun jucător al lumii în 1974, 1976 și 1977 va fi depus marți, în jurul prânzului, la Capela Cimitirului Ghencea 3. Cei care vor să-l conducă pe ultimul drum o pot face miercuri, 29 mai, ora 12:00. Sincere condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l odihneacă în pace!”, a transmis Steaua București pe pagina de Facebook.

YouTube video

Pentru echipele naționale ale României, Ștefan Birtalan a debutat în 1966, la echipa națională de juniori, pentru care a evoluat în două partide. Ulterior, a jucat patru partide la nivelul echipei naționale de tineret, iar în 1968, la vârsta de 20 de ani, a fost convocat în echipa națională de handbal a României. A cucerit titlurile mondiale în 1970, la Paris, și în 1974, la Berlin, în fosta Republica Democrată Germană. La Campionatul Mondial din 1974, Birtalan a fost golgheterul competiției, cu 43 de goluri marcate.

La Jocurile Olimpice de la München din 1972, a făcut parte din echipa României medaliată cu bronz, evoluând într-o singură partidă. În 1976, la JO de la Montreal, unde echipa României a câștigat medalia de argint, a evoluat în șase partide și a fost golgheterul competiției, cu 32 de goluri marcate. În 1980, a participat pentru a treia oară la Jocurile Olimpice și a revenit din nou cu o medalie, de această dată de bronz. A jucat în toate cele șase partide și a înscris 23 de goluri.

YouTube video

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

George Simion, la Parchetul General: Am informaţii că mă vor ridica şi alte structuri, de exemplu DNA

Liderul AUR a arătat că nu are ”nicio calitate şi nu s-a pronunţat numele său, dar s-a dat către presă că el ar fi...

Ciolacu a plecat de la Guvern, fără să se înțeleagă cu Ciucă

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a ajuns la Palatul Cotroceni, pentru ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT), după ce...

INCREDIBIL. Un director pensionar de la Romsilva, remunerat lunar cu 8.000 de euro

Regia Națională a Pădurilor (RNP)-Romsilva este de mulți ani un sat fără câini, iar acest aspect este demonstrat de faptul că un director...
Ultima oră
Pe aceeași temă