13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialŞeful diplomaţiei ungare critică prelungirea sancţiunile UE împotriva Rusiei

Şeful diplomaţiei ungare critică prelungirea sancţiunile UE împotriva Rusiei

Decizia Uniunii Europene de a prelungi sancţiunile împotriva Rusiei este greşită şi a fost luată într-un mod antidemocratic, a declarat miercuri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI, potrivit Agerpres. 

Ar fi trebuit clarificat dacă şi în ce măsură sancţiunile contribuie la respectarea acordurilor de pace încheiate la Minsk între guvernul ucrainean şi separatiştii proruşi, iar 'în lipsa unei soluţii mai bune' Ungaria sprijină o dezbatere pe acest subiect în toamnă, a mai afirmat Szijjarto după o reuniune a comisiei economice interguvernamentale Ungaria-Rusia. 

Şeful diplomaţiei ungare a apreciat că a sosit momentul să se înceteze cu 'această abordare europeană ipocrită', remarcând faptul că dincolo de ceea ce pare a fi o poziţie europeană fermă, politicienii europeni prezenţi săptămâna trecută la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg au discutat despre cooperarea economică cu Moscova. 

Rusia este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici şi comerciali ai Ungariei, iar obiectivul reuniunii de miercuri a fost sporirea cooperării în toate domeniile ce nu sunt influenţate de sancţiuni, a explicat Sijjarto, punând accentul pe cooperarea privind centrala nucleară de la Paks, pe care a caracterizat-o drept cea mai importantă investiţie din perspectiva siguranţei energetice a Ungariei. El s-a referit şi la noul acord pentru importul de gaze ruseşti, care garantează livrările de gaze până în anul 2019 şi în condiţiile unor preţuri convenabile Ungariei. 

Ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au convenit marţi asupra prelungirii cu încă şase luni a sancţiunilor economice adoptate împotriva Rusiei în vara lui 2014 pentru implicarea acesteia în conflictul ucrainean. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă