21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialŞeful diplomaţiei franceze: În Ucraina orice este posibil, negocieriile fiind în derulare

Şeful diplomaţiei franceze: În Ucraina orice este posibil, negocieriile fiind în derulare

Un proiect de acord între puterea ucraineană, opoziţie, UE şi Rusia, face încă obiectul unor consultări şi “nu se poate spune nimic înainte de sfârşitul dimineţii”, a declarat vineri şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius, relatează AFP, anunţă Mediafax.

“Nu putem spune nimic definitiv până la sfârşitul dimineţii”, a declarat Fabius pentru postul privat de radio Europe 1 de la Beijing, unde tocmai a ajuns după ce a participat la negocierile de la Kiev.

“Opoziţia, în special, vrea să-i consulte pe cei care au mandat-o, ceea ce este perfect de înţeles”, a declarat el.

Preşedinţia ucraineană anunţase, anterior, într-un comunicat, că “negocierile privind rezolvarea crizei politice între preşedintele Viktor Ianukovici, responsabili ai opoziţiei, reprezentanţi ai Uniunii Europene şi Rusiei s-au încheiat cu un acord, care ar trebui semnat vineri la prânz la Preşedinţie”.

Anunţul a intervenit după baia de sânge produsă joi la Kiev, unde poliţia a deschis focul cu muniţie de război asupra manifestanţilor. Aproximativ 75 de persoane au fost ucise în confruntările reizbucnite marţi la Kiev. Un bilanţ revizuit al Ministerului ucrainean al Sănătăţii anunţă vineri dimineaţă 77 de morţi în ultimele trei zile.

Ministrul francez de Externe a apreciat însă că anunţul privind semnarea unui acord este, deocamdată, sub semnul întrebării. “Am stabilit atât cu puterea ucraineană, cât şi cu opoziţia, să nu facem declaraţii publice înainte ca toate problemele să fie clarificate definitiv”, a afirmat şeful diplomaţiei franceze. “Atât timp cât lucrurile nu sunt decise, trebuie să rămânem prudenţi”, a adăugat ministrul francez de Externe.

“Au avut loc negocieri toată ziua şi în cursul nopţii, mai mult de cinci ore cu preşedintele Viktor Ianukovici, mai multe ore cu opoziţia, iar ulterior cu ambele părţi”, a relatat ministrul Laurent Fabius, care a avut rolul de mediator între omologii din Germania, Frank-Walter Steinmeier, şi Polonia, Radoslaw Sikorski.

“Au fost abordate toate problemele, atât privind încheierea violenţelor, cât şi referitoare la Constituţia din 2004, la alegeri, iar discuţiile au avut loc într-o atmosferă extrem de dificilă, mai ales că ieri ( joi – n.r.) au fost zeci de morţi şi ţara se afla, sau se află încă, în pragul unui război civil”, a adăugat ministrul francez.

“S-a produs o schimbare profundă în reacţiile regimului (de la Kiev -n.r.)”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Paris. “Problema care se pune de câteva zile este aceea a regimului”, a apreciat el.

Miniştrii europeni de Externe au decis joi la Bruxelles impunerea de vize şi blocarea conturilor deţinute de oficialii ucraineni în străinătate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă