26 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialŞeful DGIPI, Gelu Oltean, audiat la DNA. Vezi şi precizările instituţiei

Şeful DGIPI, Gelu Oltean, audiat la DNA. Vezi şi precizările instituţiei

UPDATE DGIPI a precizat ieri, într-un comunicat trimis redacţiei România Liberă, că directorul instituţiei, Gelu Oltean, nu are nici o calitate procesuală în acest dosar.

DGIPI mai arată că, în urma anchetdei desfăşurate de procurori, şeful SIPI Ilfov, Mihai Vlad, nu mai desfăşoară activităţi care presupun accesul la informaţii clasificate.

 

Şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne, Gelu Oltean, s-a prezentat joi la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care sunt cercetaţi procurorii George Bălan, Marcel Sânpetru, precum şi judecătoarea de la ÎCCJ Georgeta Barbălată şi fostul şef al SIPI Ilfov Mihai Vlad, susţin surse judiciare, potrivit Agerpres.

Aceleaşi surse au declarat că şeful DGIPI a venit în calitate de martor pentru a da lămuriri în acest dosar.

DNA preciza, în 12 iulie, că în rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date şi indicii temeinice că în perioada martie-iunie învinuiţii Mihai Vlad, George Bălan şi Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informaţiile furnizate de cel dintâi, în calitate de şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov.

Potrivit DNA, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de cei doi procurori şi şeful SIPI Ilfov.

Mihai Vlad, ofiţer, şeful SIPI Ilfov, este acuzat de infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

DNA preciza că procurorul George Bălan, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este acuzat de complicitate la infracţiunea sus-menţionată, în formă continuată, şi procurorul Marcel Sâmpetru, consilier la CSM, de instigare la infracţiunea sus-menţionată, în formă continuată.

În acelaşi dosar, procurorii DNA au început urmărirea penală şi faţă de Georgeta Barbălată, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru favorizarea infractorului în legătură directă cu fapte de corupţie. Ulterior, procurorii anticorupţie au dispus extinderea cercetărilor faţă de Georgeta Barbălată şi au început urmărirea penală pentru o nouă infracţiune şi anume divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului.

De asemenea, şi în cazul fostului şef al SIPI Ilfov Vlad Mihai procurorii au extins cercetările pentru aceeaşi infracţiune, respectiv divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului

Cele mai citite

Andrei Rublev, eliminat de la Roland Garros. Rusul și-a pierdut cumpătul

Eliminarea lui Andrei Rublev în turul al treilea de la Roland Garros a fost una dintre surprizele majore ale turneului de tenis. Rusul, clasat...

Greco-catolicii din București celebrează duminică zece ani de la întemeierea episcopiei

Duminică, 2 iunie 2024, de la orele 10, la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” (str. Polonă 50), Eparhia Greco-Catolică de București celebrează zece...

Italia rămâne fermă: se opune ca Ucraina să folosească arme italiene pentru a lovi Rusia

Ministrul de externe italian Antonio Tajani şi-a reafirmat sâmbătă opoziţia faţă de posibilitatea ca Ucraina să folosească arme italiene pentru a lovi Rusia şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă