14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialSeceta compromite mare parte din recolta SUA

Seceta compromite mare parte din recolta SUA

SUA se confruntă de la jumătatea lunii iunie cu o secetă extinsă şi cu o caniculă ce ameninţă producţia de cereale, ale căror preţuri au crescut semnificativ, transmite AFP, citata de Agerpres.

‘Este fără îndoială situaţia cea mai gravă din ultimii 25 de ani’, a afirmat miercuri secretarul american de Stat pentru Agricultură, Tom Vilsack, după întâlnirea cu preşedintele Barack Obama. Totuşi, el a afirmat că fenomenul nu a atins încă gravitatea secetei din anul 1988, chiar dacă acum este afectată o parte mai parte din teritoriul ţării, şi anume circa 61%, iar meteorologii prevăd încă o lună cu temperaturi foarte ridicate.

În ciuda creşterii spectaculoase a preţului cerealelor pe piaţă, responsabilul american a afirmat că încă este greu de estimat efectul secetei asupra recoltelor. Dar potrivit lui Joseph Glauberm economist la departamentul Agriculturii, 38% din culturile de porumb şi 30% din cele de soia, produse la care SUA sunt lider mondial, se găsesc într-o stare critică. Din luna mai, preţul pentru soia a crescut cu 26%, iar cel al porumbului cu 50%.

De asemenea, sunt afectaţi şi crescătorii de animale, dar în mod paradoxal preţul cărnii a scăzut, ca urmare a faptului că aceştia sacrifică tot mai multe dintre ele din cauza lipsei furajelor şi astfel saturează piaţa, ceea ce însă pe termen lung ar putea avea ca efect o creştere a preţului, drept consecinţă a reducerii şeptelului.

‘Terenurile arabile s-au uscat iar recoltele şi păşunile s-au degradat până la un nivel rar observat în ultimii 18 ani’, atenţionează climatologul Mark Svoboda de la Centrul naţional de combatere a secetei.

Secretarul american al Agriculturii a mai avertizat că creşterea preţurilor se va resimţi şi în cursul anului viitor, pentru că preţul alimentelor procesate fabricate mai târziu sunt influenţate de preţurile produselor agricole primare din prezent.

Banca Mondială avertizează că creşterea preţurilor produselor alimentare între anii 2008 şi 2010 a afectat semnificativ statele sărace mari importatoare de alimente, declanşând revolte populare.

 

Cele mai citite

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă