31.2 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialScenaristul "Pulp Fiction", puscarias in aer liber

Scenaristul “Pulp Fiction”, puscarias in aer liber

» Dupa ce Roger Avary, scenaristul care a primit un Oscar pentru "Pulp Fiction", a fost condamnat la un an de inchisoare pentru omor prin imprudenta, pe Twitter au inceput sa apara mesaje in care scenaristul isi descria in culori apocaliptice viata de dincolo de gratii.

» Dupa ce postarile au intrat in atentia presei, s-a descoperit ca Avary nu a petrecut nici o zi in celula, intrand intr-un program special care-i permitea sa munceasca din afara inchisorii, mesajele de pe Twitter fiind simple fictiuni.

» Intrucat strategiile prin care Avary a fost scos din programul obisnuit de detentie au fost preferentiale si nu tocmai legale, scenaristul a fost trimis, in fine, la programul normal de detentie.

Scenaristul a fost condamnat in septembrie la sase ani de inchisoare, dintre care cinci cu suspendare, dupa ce a pledat vinovat intr-un caz de omor prin imprudenta. Avary a intrat beat intr-un stalp de telefon, la o viteza de peste 100 km/ora. Prietenul sau Andreas Zini, de 34 de ani (care vizita California in luna de miere), a murit, iar sotia scenaristului a fost internata in stare grava. Accidentul parea sa puna punct carierei hollywoodiene a lui Avary, care in 1995 castigase un Oscar pentru scenariul "Pulp Fiction", scris impreuna cu Quentin Tarantino; ulterior, Avary a regizat "Killing Zone" sau "Regulile atractiei" si a produs hitul "Beowolf" (2007; regia: Robert Zemeckis). Mesajele descoperite de un blogger pe Twitter l-au readus insa din nou in atentia presei.

Detentie à la "Prison Break"
Intr-o serie de posturi de 140 de caractere – maximul de semne permise pentru un post pe Twitter – Avary a construit un portret de film horror al vietii din inchisoarea Ventura. "O boala infectioasa se raspandeste prin inchisoare ca focul intr-o padure uscata", scria el pe data de 22 noiembrie, "iar #34 (numarul sau de identificare in inchisoare) nu are cum sa evite imbolnavirea".
Desi nu au aparut confirmari oficiale ca individul ce posteaza este Avary, au existat indicii care probau indirect un fel de autenticitate – cum ar fi faptul ca site-ul sau personal (avary.com) a preluat linkurile de pe contul de Twitter. Viata in inchisoare este descrisa in culori sumbre, excesive, à la "Prison Break", dar jurnalistii, intr-o prima faza, au muscat momeala – The Guardian din 24 octombrie nu punea la indoiala caracterul lor real: "Noaptea, flash-ul lanternei unui gardian loveste fata detinutului #34, probabil ca sa se asigure ca se odihneste epuizat".

 

Asternuturile "curate" put de transpiratia a o mie de barbati, micul-dejun e facut cu ovaz din saci cu poza unui cal, pe care scrie "Nu pentru consum uman". Prin ferestre abia se strecoara lumina, in timp ce "#34 urmeaza sa fie verificat la pielea goala de un ofiter gras si cu priviri pofticioase". Intre detinuti nu exista amabilitate; rareori mai apare cate o carte sau cate o "lectie" tinuta de alti puscariasi despre cum sa furi sau sa spargi o masina; colegul sau de celula e un violator violent. Noaptea – continua #34 – e cel mai rau: "Cand noaptea se lasa, singura activitate e meditarea interminabila asupra imprejurarilor teribile si haotice care ne-au adus in acest loc deprimant".

De la program preferential, inapoi in celula
Dupa ce postarile au aparut pe Twitter, toata lumea s-a intrebat de unde le trimite Avary. Los Angeles Times a speculat ca cele mai multe sunt de pe un computer la care scenaristul ar avea acces; altii au sugerat ca ar fi trimise de pe un iPhone care contine aplicatia Twitterific (un program ce permite conectarea directa la Twitter). Alta teorie a fost ca Avary ar trimite mesajele, prin intermediul unui mobil oarecare, unui prieten care le-ar incarca apoi pe Twitter, in numele lui Avary.
Adevarul a iesit la iveala cateva zile mai tarziu, cand s-a descoperit ca scenaristul nu a servit nici o zi de inchisoare de la pronuntarea sentintei. El a intrat intr-un program care-i permitea ca in timpul zilei sa mearga la serviciu, weekend-urile si noptile urmand sa le petreaca in inchisoarea Ventura. Nu este insa deloc clar cand au decis oficialii sa-i permita sa intre in acest program special si cum s-a ajuns la hotararea de a-i acorda lui Avary dreptul la permisie permanenta.

De asemenea, nu se stie nici macar unde isi petrecea zilele Avary, in timp ce colegilor sai prinsi in acelasi program nu li se permitea sa munceasca "de acasa". Oricum, la o zi dupa ce s-a descoperit smecheria, conducerea inchisorii l-a scos pe Avary din programul special, trimitandu-l inapoi in celula. Directorul inchisorii Ventura, Ross Bonfiglio, a declarat ca Avary nu a fost pedepsit pentru mesajele de pe Twitter, ci din "ratiuni de securitate".

Cele mai citite

Comisia lansează o consultare a părților interesate cu privire la programul „Europa digitală”

Comisia a lansat astăzi, 27 iunie, o consultare deschisă a părților interesate, cu o durată de 12 săptămâni, privind programul „Europa digitală” (DIGITAL).  Consultarea urmărește să...

Le-am dat PATRIOT ucrainenilor, pentru că patri(h)oți am trimis în Germania și mai avem în Parlament

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să doneze un sistem PATRIOT Ucrainei, țară care se confruntă...

FRF încearcă să dubleze numărul biletelor la meciul România – Olanda

Federația Română de Fotbal a anunțat procedura de achiziționare a biletelor pentru meciul din optimile de finală ale EURO 2024, în care România va...
Ultima oră
Pe aceeași temă