27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăLifestyleTravelAmbasadorul Austriei în România vrea să apropie cele două țări prin Ruta...

Ambasadorul Austriei în România vrea să apropie cele două țări prin Ruta Cafenelelor Istorice

Luni, 24 iunie, Palatul Brukenthal din Avrig a fost gazda unui eveniment deosebit. Ambasadorul Republicii Austria în România, Excelența Sa Margit Bruck-Friedrich, a vizitat pentru câteva ore prestigioasa reședință barocă, la invitația președintelui Historic Cafes Route (HCR), Arnold Gunter Klingeis, potrivit unui comunicat de presă transmis.

În timpul vizitei, Excelența Sa Margit Bruck-Friedrich a avut ocazia să exploreze domeniul baroc din Avrig, fostă reședință de vară a baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei între 1777 și 1787. Ghidată de Arnold Gunter Klingeis, ambasadorul a aflat detalii fascinante despre istoria locului. Printre atracțiile remarcabile s-au numărat celebrii Arbori cu Lalele, monumente naturale cu o vechime de peste 200 de ani. De asemenea, au fost prezentate contribuțiile baronului Brukenthal la introducerea cartofului în Europa de Est, un aliment care a avut un rol crucial în combaterea foametei din acea perioadă.

Ruta Cafenelelor Istorice una dintre cele 49 de rute culturale oficiale recunoscute de Consiliul Europei

O altă atracție importantă a fost Orangeria Palatului, locul unde au fost plantate primele lămâi în această parte a Europei și unde a fost inventată socata, o băutură răcoritoare foarte populară printre oaspeții palatului.

Punctul central al vizitei l-a constituit discuția despre Historic Cafes Route, una dintre cele 49 de rute culturale oficiale recunoscute de Consiliul Europei. România a fost recent admisă în această rețea culturală, cu Palatul Brukenthal Café ca prima locație din țară integrată în traseu. Excelența Sa Margit Bruck-Friedrich a fost informată despre eforturile depuse de Arnold Gunter Klingeis în calitatea sa de ambasador HCR pentru România și despre planurile sale pentru extinderea și dezvoltarea rețelei europene de cafenele istorice.

Ambasadorul austriac a lăudat ospitalitatea gazdelor și organizarea impecabilă a vizitei. A subliniat că aderarea României la Historic Cafes Route reprezintă o oportunitate excelentă pentru promovarea locurilor cu semnificație istorică și culturală majoră, contribuind astfel la îmbogățirea patrimoniului european comun.

În semn de apreciere și pentru a continua colaborarea, ES Margit Bruck-Friedrich l-a invitat pe Arnold Gunter Klingeis la Viena, în luna august. Scopul vizitei va fi coordonarea unor activități de promovare și extindere a traseului cultural european în frumoasele regiuni ale Austriei, cu un accent deosebit pe capitala Viena, unde numeroase locații emblematice ar putea fi integrate în această inițiativă cultural-turistică.

Această vizită diplomatică la Palatul Brukenthal Avrig marchează un pas important în consolidarea relațiilor culturale dintre România și Austria, evidențiind rolul vital al inițiativelor culturale în promovarea patrimoniului și istoriei europene.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă