21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialScandalul CNP-urilor reizbucneşte în Timiş

Scandalul CNP-urilor reizbucneşte în Timiş

Social-democraţii arădeni spun că, în anul electoral, PDL foloseşte instituţiile publice pentru a-şi crea ilegal baze de date utile în campania electorală. Ei au intrat în posesia unui fax trimis de Prefectura judeţului Timiş administraţiilor din judeţ, care solicita primarilor datele cu caracter personal ale administratorilor de bloc.

Fax de la prefect

Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, spune că instituţiile publice, inclusiv ministere şi prefecturi, sunt puse să adune date exacte cu nume, adrese, număr de telefon, e-mail, cu privire la cei care conduc asociaţiile de locatari din ţară.

PSD Arad a intrat în posesia unui fax trimis de Prefectura Timiş administraţiei locale din judeţ, cu numărul de înregistrare 1682/S2 din data de 26.01.2012. Primarilor le-au fost cerut datele cu caracter privat ale preşedinţilor şi administratorilor asociaţiilor de locatari, „în vederea îmbunătăţirii cadrului legislativ privind administrarea condominiilor, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari din România”. Datele au fost solicitate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, aflat atunci sub patronajul Elenei Udrea.

„Avem semnale clare că astfel de date au fost solicitate şi în judeţul Arad. Evident că motivaţia invocată, îmbunătăţirea cadrului legislativ, nu stă în picioare. Nimeni nu are nevoie numele şi datele de contact ale administratorilor de bloc pentru a lucra la cadrul legal! În realitate, se caută liderii de opinie din asociaţiilor de locatari, probabil pentru acţiuni de campanie electorală. Suntem convinşi că PDL va încerca să îi invite la chermeze, poate să le dea mită electorală, în speranţa că unii dintre ei îi vor sprijini să-i mai păcălească o dată pe români. Noi suntem convinşi că nu vor primi un astfel de sprijin. Rămâne însă acţiunea cu caracter ilegal desfăşurată de ministerul respectiv cu ajutorul prefecturilor, care contravine legii 677/2001 actualizată, privind prelucrarea datelor cu caracter personal,” a declarat Dorel Căprar. Legea 677/2001 actualizată prevede la art. 5 că „Orice prelucrare de date cu caracter personal poate fi efectuată numai dacă persoana vizată şi-a dat consimţământul în mod expres şi neechivoc pentru acea prelucrare.”

Or, este evident că nimeni nu s-a gândit să ceară acordul persoanelor vizate, spun social-democraţii arădeni. „Iată că după tentativa de comasare a alegerilor, cei de la PDL continuă demersurile de fraudare a alegerilor. Pentru că un astfel de abuz al instituţiilor publice face parte dintr-un plan de fraudare a alegerilor. Constatăm din nou că PDL foloseşte fără scrupule instituţiile publice în acţiuni ilegale. Le solicităm tuturor instituţiilor, publice sau private, să respecte legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi să nu dea curs solicitărilor ilegale venite din partea instituţiilor controlate de PDL” a declarat Dorel Căprar.

Nu comentează

Nici unul dintre liderii PDL contactaţi de “România liberă” nu a dorit să comenteze pe larg această situaţie. Unii dintre aleşii bănăţeni ori ardeleni ai PDL spun că nu au habar de existenţa unor asemenea faxuri, iar alţii spun că, dacă prefecturile au statut de entităţi care pot opera cu baze de date care conţin date cu character personal, atunci lucrurile sunt perfect legale. Ei mai spun că prefecturile sunt conduse de oameni apolitici, care nu au voie să favorizeze un partid sau altul, chiar dacă în trecut au făcut politică.

Cele mai citite

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă