20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialSCANDAL LA PARIS: Tramvaiul lui Sarkozy pentru evacuarea rromilor, comparat cu trenurile...

SCANDAL LA PARIS: Tramvaiul lui Sarkozy pentru evacuarea rromilor, comparat cu trenurile lui Hitler

Societatea de transport în comun pariziană (RATP) a pus la dispoziţia poliţiştilor o garnitură a unui tramvai în departamentul Seine-Saint-Denis pentru evacuarea unei tabere de romi, iar reprezentanţii companiei spun că ar fi fost vorba mai degrabă de un exces de zel local, scrie cotidianul francez Le Figaro în ediţia de astăzi.

Jurnaliştii francezi precizează că această situaţie aminteşte de momentele negre ale celui de-al Doilea Război Mondial şi de participarea Societăţii Naţionale de Căi Ferate din Franţa la deportarea a mii de evrei către lagărele de concentrare. RATP a pus, ieri, la dispoziţia forţelor de poliţie o granitură a unui tramvai care leagă Saint-Denis de Bobigny, pentru evacuarea unei tabere de romi din Saint-Denis, potrivit Radio France. O sută de persoane au fost astfel transportate, sub escorta poliţiei, până la una din gările din apropiere.

Potrivit portalului France Info, societatea de transport a negat iniţial, însă ulterior a recunoscut că a fost „un exces de zel local”. Fiindcă în acea zonă traficul era aglomerat, iar unul din angajaţii companiei s-a gândit că alocarea unui „convoi special” ar fi permis evitarea supraaglomerării. RATP susţine că astfel decizia nu a fost una gândită dinainte, cu toate că nici nu a condamnat acest gest.

„Nu noi am făcut acest lucru, poliţia ar trebui să îşi organizeze altfel operaţiunile”, le-a spus jurnaliştilor francezi un membru al sindicatului Sud RATP, cel care de altfel le-a şi furnizat această informaţie. „Nu este sarcina noastră să transportăm convoaie de persoane care nu sunt nici măcar voluntare pentru a le urca în tramvaie”, spune sindicalistul care aminteşte că gara de la Bobigny a jucat un rol central în deportarea către lagărele morţii a 22.000 de evrei din lagărul de la Drancy.

În aceste condiţii, sindicatul din care face parte i-a cerut directorului RATP, Pierre Mongin, să îi solicite prefectului din Seine-Saint-Denis să „îşi organizeze altfel operaţiunile de evacuare a taberelor de romi”.

La rândul său, organizaţia neguvernamentală Médecins du monde susţine că în tramvai au fost luaţi, fără părinţii lor, şi copii care nu ştiu să vorbească sau să scrie în franceză. ONG-ul le cere astfel poliţiştilor să nu mai ridice minori fără să fie însoţiţi de părinţi.

Cele mai citite

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...
Ultima oră
Pe aceeași temă