16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialScandal la Arad: şantaj pe bani publici la primarii USL

Scandal la Arad: şantaj pe bani publici la primarii USL

Liderii PDL neagă toate acuzaţiile formulate de politicienii Opoziţiei.

 

Un nou scandal politic zguduie scena publică arădeană. Reprezentanţii USL şi cei ai PDL au făcut un nou schimb tăios de replici. De această dată, miza este racolarea primarilor Opoziţiei de către principalul partid de guvernământ.

Cu mai puţin de o săptămână înainte de anunţarea candidaţilor la alegerile locale, USL Arad a anunţat că PDL a trecut la racolarea primarilor colaliţiei, prin promiterea unor sume de bani uriaşe pentru localităţile pe care le conduc. USL Arad le-a cerut democrat-liberalilor să înceteze şantajul pe bani publici. Concret, primarii Opoziţiei ar fi “momiţi” cu sume importante de bani, ca să treacă la PDL, în condiţiile în care, în ultimii patru ani, comunităţile pe care le conduc, au primit doar sume modeste din partea Guvernului şi din partea Consiliului Judeţean, controlat de PDL. În replică, democrat-liberalii spun că nu au nevoie de primarii USL. „PD-L nu racolează primarii PSD în judeţul Arad şi nu doreşte să intre în polemică, pe marginea unor subiecte scornite din relaxarea lângă vreo masă de cafenea sau cofetărie, unde PSD îşi ţine şedinţele de organizare. Asta este opoziţia, pe care cei de la PSD înţeleg să o facă”, a declarat Gheor­ghe Seculici, preşedinte al PDL Arad.

Achiziţii de la USL

PDL a promis în urmă cu o săptămână că, în curând, va anunţa candidaţii la primăriile a 26 de localităţi din judeţul Arad, acolo unde sunt în funcţie primarii altor partide. În timp ce oamenii aşteptau candidaţii cei noi, a izbucnit scandalul. USL a anunţat public că PDL încearcă să le racoleze primarii. Social-democraţii arădeni spun că liderii PDL Arad fac presiuni puternice pentru racolarea primarilor USL.

Liberalii arădeni sunt supăraţi că democrat-liberalii folosesc banii publici ca metode de racolare a primarilor USL. Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, a explicat cum decurge mecanismul: PDL încearcă să îi atragă pe primari spre o nouă construcţie politică, Mişcarea Populară. „Paleta” argumentelor este destul de largă: liderii PDL pe prmit primarilor bani – bani publici, evident -, dar printre rânduri sunt şi ameninţări la adresa celor care nu vor să se conformeze.

„Le cerem celor de la PDL să înceteze acest şantaj ordinar la adresa primarilor noştri. Le cerem să respecte în mod egal cetăţenii acestui judeţ, să nu facă selecţii pe criterii politicianiste atunci când alocă fonduri guvernamentale sau prin Consiliul Judeţean. Le solicităm de asemenea să nu încerce să racoleze primarii USL, folosindu-se de alocarea banilor publici. Credem că oamenii care au ieşit în stradă pentru a protesta, la Arad, Bucureşti şi în toate celelalte oraşe din ţară au cerut un altfel de politică, au cerut decenţă şi respect pentru cetăţeni în primul rând. Este evident de pe acum că Mişcarea Populară nu poate răspunde exigenţelor cetăţenilor. Se dovedeşte de la bun început că nu este decât o altă pălărie pentru PDL”, a declarat Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad. Social-democraţii arădeni spun că au fost contactaţi aproape toţi primarii PSD aflaţi în funcţie, iar promisiunile financiare au fost consistente.

Miliarde de lei pentru un primar în funcţie

Nici primarii liberali nu au fost scăpat de racolare. Ioan Cristina, preşedintele PNL Arad spune că primarii liberali l-au informat despre presiunile la care sunt supuşi.

„Primarilor noştri li s-a promis sume de 10 miliarde de lei vechi de primar la semnarea adeziunii şi 10 miliarde de lei vechi, după semnătură,” a declarat Ioan Cristina.

Primarii USL au primit în ultimii patru ani bani relativ puţini pentru proiectele localităţilor lor, iar aceste sume i-ar ajuta pe „ultima sută de metri” să realizeze câte ceva din promisiunile electorale de acum patru ani.

„Nu se îngraşă porcul în ajun”, cred liberalii, care sunt convinşi că primarii lor nu vor ceda şantajului. Şi preşe­dintele PSD Arad crede acelaşi lucru.

„Sunt convins că eficienţa acestui demers al PDL are ­şanse zero de reuşită, dar ­este deranjant şantajul la care se pretează cei de la PDL, care promit alocări bugetare ­pentru cei care schimbă culoarea ­politică. Alături de noi au rămas oamenii cu caracter puternic. Dacă au stat atât timp în opoziţie, vor mai sta câteva luni şi împreună vom câştiga alegerile şi vom pune punct acestor practici abuzive”, a declarat Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad. 

 

PDL nu vrea racolări

În replică, democrat-liberalii spun că nu au nevoie de primarii USL. „PD-L nu racolează primarii PSD în judeţul Arad şi nu doreşte să intre în polemică, pe marginea unor subiecte scornite din relaxarea lângă vreo masă de cafenea sau cofetărie, unde PSD îşi ţine şedinţele de organizare. Asta este opoziţia, pe care cei de la PSD înţeleg să o facă”, a declarat Gheor¬ghe Seculici, preşedinte al PDL Arad.

Cele mai citite

Reforma poliției americane s-a amânat chiar și la patru ani de la decesul lui George Floyd

Moartea lui George Floyd a devenit un strigăt de mobilizare pentru echitate și justiție rasială, dar patru ani mai târziu, calea spre o reformă...

Bărbatul suspectat de violarea şi uciderea fetiţei de opt ani din comuna Albeşti a fost prins

Bărbatul suspectat de violarea și uciderea fetiței de opt ani din comuna Albești a fost capturat de polițiști, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului...

VINARIUM, cel mai important concurs internațional de vin din Europa Centrală și de Sud-Est, se ține la Ploiești

Ediția XXI a VINARIUM International Wine Contest are loc în perioada 23-26 mai 2024 la Ploiești. Concursul este organizat de ASER Consulting & Management și...
Ultima oră
Pe aceeași temă