22.9 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialScad taxele pentru plata, cu cardul, a biletelor de avion

Scad taxele pentru plata, cu cardul, a biletelor de avion

» Jumatate din companiile aeriene includ in pretul biletelor o taxa pentru procesarea platilor cu cardul, taxa care poate ajunge si la 40 de euro pentru un bilet.

» Oficialii de la Bruxelles doresc scaderea acestor taxe, lucru care va duce si la micsorarea preturilor.

» Peste 55 la suta din cetatenii Uniunii Europene isi achizitioneaza biletele de avion de pe internet, achitandu-le cu carduri de credit sau debit.

Comisia Europeana vrea ca in maxim doi ani de zile companiile aeriene europene sa gaseasca o cale de a aduce taxele pentru cumpararea biletelor de avion online la acelasi nivel. De fiecare data cand cumpara un bilet de avion de pe internet, un utilizator va plati pe langa pretul biletului (cu toate taxele si suprataxele incluse) si o taxa de procesare a tranzactiei, cunoscuta si sub denumirea "taxa de card", aplicata fiecarui pasager de pe bilet. Aceasta este stabilita in functie de tipul de card, pentru cele de debit ea fiind de 3-6 euro, pentru cele de credit putand ajunge si la 20 de euro. Aceasta taxa se aplica pe segment de zbor, deci pentru o calatorie dus-intors cu doua zboruri, taxa se dubleaza. Cu cat numarul de zboruri pe care le presupune o calatorie cu atat aceasta taxa creste. Astfel, daca zburati de la Bucuresti la Berlin via Budapesta, veti plati de patru ori taxa de card.

Nuante diferite
Companiile low-cost folosesc pentru aceasta taxa denumirea de "taxa de card" sau "card payment fee". In cazul companiilor de linie se foloseste "taxa de emitere bilet" sau "booking fee". In orice caz, aceasta taxa nu ramane in contul companiilor aeriene, ci merge la procesatorul de plati si la compania care emite cardurile – Mastercard, Visa sau American Express.
 
Taxe noi si mari
In ultimele 12 luni majoritatea companiilor low-cost au introdus numere speciale pentru serviciul de rezervari prin telefon, apelantul fiind taxat in medie cu un euro/minut. Timpul necesar completarii unei rezervari este in medie 8 minute. De aici rezulta un cost suplimentar de 8 euro. In plus, atunci cand achizitionezi un bilet de avion prin telefon se adauga si o taxa de call center care variaza intre 5 si 20 de euro pentru fiecare pasager din bilet. Aceasta este cauza pentru care foarte multi europeni au inceput sa cumpere biletele de pe internet.

Debit sau credit
Pentru majoritatea pasagerilor care achzitioneaza bilete de avion online, un card este un simplu instrument de plata si cam atat. Insa procesatorii de plati fac foarte bine diferenta intre cartile de debit si cele de credit. In cazul celor de debit, retragerea banilor din cont se face imediat de catre banca sau procesatorul de plati. In cazul celor de credit, se blocheaza contravaloarea achitata, iar comerciantii au pana la 30 de zile sa deconteze tranzactia.

Verificati cardul dupa plata
"In vara, am cumparat un bilet Bucuresti-Madrid de pe site-ul companiei BlueAir si tranzactia s-a efectuat de doua ori", spune Alexandra Ionescu. Din curiozitate, tanara a verificat pe internet soldul contului si a sesizat dublarea tranzactiei. A sunat la banca, de unde a aflat ca trebuie sa completeze o cerere de refuz de plata. In trei zile, banii au fost deblocati. In unele cazuri, companiile aeriene sesizeaza platile duble (aceleasi nume de pasageri, aceleasi zile de zbor, aceeasi destinatie) si atunci anuleaza chiar ei tranzactia.
Oricum, de fiecare data cand veti cumpara bilete de avion pe internet, verificati la un sfert de ora soldul contului dumneavoastra. In cazul in care constatati o tranzactie dubla sau tripla trebuie neaparat sa contactati  banca emitenta.

Agentiile de turism sunt "diferite"
In cazul in care cumparati un bilet de pe site-ul unei agentii de turism, nu platiti un comision specific pentru plata cu cardul. Insa platiti comisionul de emitere a biletului de 15-25 euro.
"Clientii nostri nu achita taxe suplimentare pentru procesarea unei plati. Am incercat sa diminuam cat mai mult aceste taxe, acesta fiind si motivul pentru care am negociat conditii speciale si la incasarea prin depunere cash la ghiseul bancii", a declarat pentru "Romania libera" Marius Negre, Business Development Manager la vola.ro.

» Restituirea banilor
In cazul in care compania aeriana anuleaza definitiv un zbor si doriti toti banii inapoi (refund), ii veti primi direct pe cardul cu care ati platit biletul. Termenul de primire a banilor este de 7-21 zile. In cazul in care o companie intra in imposibilitatea de a mai continua operatiunile aeriene si decide sa nu faca refund-ul biletelor, pasagerii care au platit cu cardul de debit nu vor primii banii inapoi. Daca au platit cu un card de credit, mai au sanse sa isi recupereze banii numai daca plata a fost efectuata cu 60-90 de zile inainte de falimentul companiei.

Comisioane pentru platile cu cardul pe site-urile companiilor aeriene

    Compania aeriana    Taxa pentru plata cu card de debit    Taxa pentru plata    Taxa emitere
            cu card de credit    bilet

    Companii de linie

    Tarom    0    0    10 euro/pasager
    Lufthansa    0    0    10 euro/pasager
    Alitalia    0    0    0

    Companii low-cost

    BlueAir    2 euro/bilet    2 euro/bilet    0
    EasyJet*    Visa Electron 0; alte carduri de debit: 2,75 euro;     8,25 euro    0
    Germanwings    0    6 euro    0
    Wizzair    15 ron    15 ron    0
    SkyEurope    5 euro    5 euro    0
    MyAir    5 euro    5 euro    0
    Ryanair    Visa Electron: 0; alte carduri de debit: 5 euro.    5 euro

    * taxele se aplica  pentru fiecare pasager, per segment de zbor

Cele mai citite

Germania, victorie la scor contra Scoției, în primul meci de la EURO 2024

Germania a învins seara trecută, la Munchen, scor 5-1, echipa naţională a Scoţiei, în meciul de debut al Campionatului European de fotbal EURO 2024. Scorul...

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...

Ciucă vrea să ne amintească jocul copilăriei “Țară, țară, vrem ostași!”

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, vrea să ne amintească de jocul copilăriei “Țară, țară, vrem ostași!”. A...
Ultima oră
Pe aceeași temă