20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialSatele din Delta Dunarii, amenintate de inundatii

Satele din Delta Dunarii, amenintate de inundatii

Inundatiile din aceasta primavara din Delta si Lunca Dunarii au pus autoritatile din judetul Tulcea intr-o situatie foarte dificila. Comisia Judeteana Tulcea pentru Situatii de Urgenta a ajuns la concluzia ca, desi Legea 213/1998 prevede fara echivoc faptul ca digurile de aparare a localitatilor apartin domeniului public si ar trebui sa se afle in administrarea unor institutii publice, in Delta situatia este cu totul alta.

Romulus Stiuca, directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, a dezvaluit ca din aproximativ 1.000 km de diguri, cate exista in Delta, mai putin de 200 de kilometri apartin unor institutii publice care ar trebui sa le administreze pentru a feri localitatile tulcene de inundatii. Conform informatiilor furnizate de directorul Stiuca, celelalte diguri au fost privatizate, cu toate ca legea spune ca ele apartin domeniului public, iar firmele private care detin acum digurile nu fac nici un efort financiar pentru a mentine respectivele lucrari hidrotehnice la parametrii la care au fost proiectate pentru a feri satele din Delta de furia apelor. Asa se face ca in lunile aprilie si mai, cand la gurile Dunarii nivelul apei a fost unul din cele mai mari din ultimele decenii, de monitorizarea structurilor de aparare nu s-au ocupat patronii acestor firme private, ci Sectorul de Gospodarire a Apelor Tulcea si Prefectura Tulcea. Tot aceste institutii au intervenit cu utilaje si cu oameni pentru a repara sparturile care au aparut in digurile de la Patlageanca, Baltenii de Jos sau Ceatalchioi. Respectivele reparatii nu pot fi decontate de aceste institutii pe motiv ca nici un organism public nu este administratorul digurilor, iar banii din buget nu pot fi alocati pentru lucrari efectuate la un patrimoniu privat. La randul lor, firmele care au intrat in posesia digurilor prin metode nu tocmai ortodoxe spun ca nu au surse financiare proprii pentru a suporta cheltuielile facute la solicitarea comisiei pentru situatii de urgenta.
Conform unor calcule facute de expertii din subordinea acestei comisii, in judetul Tulcea in aceasta primavara s-a cheltuit pentru repararea si intretinerea digurilor in vederea prevenirii unor inundatii aproape 3 miliarde lei, iar paguba este contabilizata in contul firmelor de constructii care au fost solicitate de Prefectura Tulcea sa intervina in situatii de urgenta.

Prefectul cauta solutii

Prefectul judetului Tulcea, Lefter Chirica, a incercat zilele trecute sa gaseasca o solutie la aceasta problema. El a convocat la o discutie pe toti proprietarii de diguri din Delta si institutiile publice care au abilitati legale in combaterea inundatiilor. Desi mai multi specialisti i-au atras atentia prefectului ca privatizarea digurilor s-a facut ilegal si ca atat Prefectura, cat si alte institutii ar trebui sa ceara instantelor de judecata sa dispuna revenirea acestor diguri la statutul legal de domeniu public, prefectul nu a agreat aceasta solutie si a incercat sa-i determine pe proprietari sa renunte de bunavoie la ele si sa le cedeze institutiilor publice abilitate sa le administreze.
Patronii digurilor nu vor sa auda de acest lucru. Ei spun ca sunt cumparatori de buna-credinta ai digurilor si, daca institutiile statului vor sa le preia in administrare, o vor putea face doar daca vor plati o despagubire la valoarea de piata a acestor lucrari hidrotehnice. Sedinta de la Prefectura s-a incheiat cu un imens scandal, intrucat unii proprietari de diguri au reprosat institutiilor statului ca aplica metode comuniste de nationalizare in loc sa sprijine activitatile economice din Delta Dunarii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă