28.1 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSpecialSalarii de mii de euro pentru directorii de la stat

Salarii de mii de euro pentru directorii de la stat

Pentru a recruta şi angaja noi manageri şi directori în întreprinderile de stat, potrivit prevederilor scrisorii de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional, guvernanţii vor trebui să modifice legislaţia. Mai precis Ordonanţa de Urgenţă nr. 3 din 2011, ce stabileşte anumite „plafoane privind indemnizaţiilor conducătorilor de unităţi de stat”. Nu de alta, dar remunerarea managerilor care vor fi recrutaţi şi aduşi la conducerea companiilor de stat se face în funcţie de cifra de afaceri a companiei.

Pentru marile companii, pentru fiecare 10 milioane de euro din cifra de afaceri se are în vedere un salariu de 1.000 de euro, la care se adaugă şi alte facilităţi, cu unele diferenţe, în funcţie de situaţie. De exemplu, dacă o compnaie are cifră de afaceri de 50 milioane euro, un salariu fix poate fi de 5.000 euro lunar.

Criterii calitative

Scrisoarea de intenţie cu FMI dată publicităţii joi, precizează că după 1 ianuarie 2012 nu vor mai fi prelungite contractele de management din firmele de stat. Adică, directorii nu vor mai fi numiţi în baza algoritmului politic aşa cum se proceda de mai bine de 20 de ani încoace. Iar din luna august va începe procesul de selecţie al noilor manageri.

Referitor la termenul prevăzut în document până la care urmează să se facă selectarea viitoarelor echipe manageriale (sfârşitul lunii decembrie 2011), specialiştii în recrutare de executivi consideră că „nu e fezabil” şi în plus, intervin o serie de criterii calitative care vor trebui clarificate.

„Schimbarea managementului din întreprinderile de stat este corectă. Toată lumea ştie ce se întâmpla în aceste companii, cum erau conduse şi cu câtă responsabilitate. Însă termenul până la care urmează să se realizeze tot acest proces nu este unul fezabil. Astfel de schimbări nu se pot implementa peste noapte. Companiile de recrutare de executivi au un indicator, o măsura a rapidităţii şi anume numărul de zile până la livrare. Pentru companiile mari este şase lun, în România se face şi la 60 de zile. Însă înainte trebuie clarificate mult mai multe aspecte. Contractele vor fi dure pentru că executivii vor vrea să ştie dinainte lucruri clare. Ce au la dispoziţie, cu cine lucrează etc.”, ne-a declarat Radu Furnică, specialist în recrutarea de executivi.

Procesul de selecţie urmează să fie unul internaţional, realizat de firme specializate şi recunoscute în domeniu. Pe lângă posturile de directori executivi sunt vizate şi cele de directori financiari. Actualii directori nu vor avea restricţii de a se înscrie şi de a candida pentru noile posturi.

Selecţie transparentă

Experţii FMI cer doar ca selecţia să se facă transparent şi nu contează dacă sunt români sau străini.
Consultanţii în management şi resurse umane consultaţi de România liberă spun însă că vor trebui selectaţi totuşi specialişti care cunosc sau s-au ciocnit cu realităţile din România.

„Sunt anumite probleme specifice îm România dacă ne referim la companiile de stat şi legislaţie. De asemenea, va trebui să ne întrebăm cine va fi cel care va accepta? E unul care aflat între două joburi sau care nu-şi găseşte de lucru? De aceea trebuie clarificate criteriile calitative. Nu va fi foarte uşor ţinând cont că majoritatea marilor companii de recrutare cu recunoaştere internaţională nu au reprezentanţe în România”, a menţionat Radu Furnică.

Referitor la disponibilizările de personal bugetar, scrisoarea de intenţie prevede ca aproape 7.000 de angajaţi din cele 154 de firme de stat monitorizate să fie concediaţi până la sfârşitul lunii septembrie. Cele mai multe disponibilizări vor fi efectuate în transportul feroviar (CFR Marfă- 3.000 de posturi, CFR SA – 1.500 de posturi si CFR Călători – 1.000 de posturi).

Cele mai citite

Cătălin Drulă: „Nu votaţi PNL! Un vot pentru PNL este un vot pentru PSD”

Un vot pentru PNL la alegerile din 9 iunie este de fapt un vot pentru PSD, a declarat, vineri, la Piatra-Neamţ, copreşedintele Alianţei Dreapta...

Cutremur în această dimineață în România. Unde s-a resimțit și ce magnitudine a avut

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs vineri dimineaţa, la ora 5:47, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional...

CFR SA redeschide circulația feroviară pe podul de la Grădiștea

Urmărește România Liberă pe  X, Facebook și Google News! De sâmbătă, 1 iunie 2024, operatorul național pune în circulație 7 perechi de trenuri (automotoare Siemens Desiro) pe ruta...
Ultima oră
Pe aceeași temă