20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecial"Să intre următorul arestat!"

“Să intre următorul arestat!”

“Să intre următorul!”, este fraza cea mai des auzită pe sălile tribunalului Highbury din Londra unde de luni se judecă peste cei 1.100 de arestaţi pentru tulburările care au izbucnit sâmbătă în capitală. Cu o medie de 10 arestaţi pe oră, judecătorii deja nu mai fac faţă. Potrivit avocaţilor, de luni până miercuri, s-au perindat prin sala de judecată peste o sută de tineri. Afluenţa este atât de mare încât furgonetele poliţiei pline de arestaţi au făcut coadă în faţa tribunalului, care nu dispun de spaţiu suficiente în carcerele clădirii, notează ziarul El Pais, citat de Agerpres.

Între cei acuzaţi există de la profesori de şcoală primară şi studenţi, pînă la foşti recidivişti şi traficanţi de droguri. “Acest lucru demonstrează că autorii nu sunt mereu aceeaşi”, comentează Steve Wilson, locuitor din cartierul Islington. “Multe ziare au spus că jafurile au fost comise de cei din clasele de jos, dar au fost şi mulţi din clasa de mijloc”, spune el supărat.

Henry K., un şomer acuzat că a vandalizat alături de alţi tineri un magazin din Hackney a fost eliberat pe cauţiune şi se va prezenta în faţa tribunalului pe 19 septembrie, când va avea loc procesul. La fel şi Adam O., în vârstă de 19 ani care locuieşte şi el în Hackney. Pe Adam poliţia l-a găsit cu o sticlă de whisky, un pachet de bilete de loterie şi 90 de lire în monede. Magistraţii i-au dat drumul pe cauţiune.

Între timp, la ieşirea din tribunal expectativa mediatică se amestecă cu idignarea trecătorilor şi cu constantul dute vino al furgonetelor de poliţie dinspre nord-estul Londrei, principalul focar de violenţă de la declanşarea violenţelor. Cei care sunt eliberaţi pe cauţiune îşi ascundeau feţele sub gluga deja celebrelor “hoodies”, bluzele de trening preferate de tineri. Alţii adoptă o atitudine ameninţătoare, unul din ei având chiar timp să măzgălească un grafitti pe o uşă a clădirii.

Cele patru nopţi de violenţe din Londra şi care s-au propagat şi în alte oraşe ale ţării precum Birmingham, Manchester, Nottingham sau Bristol, au umplut până la refuz capacitatea tribunalelor britanice. Potrivit lui Nazir Azaf, procuror şef din nord-vestul ţării, “s-a convenit sporirea capacităţii sălilor pentru a face faţă multitudinii de cazuri”. Afirmaţiile sale contrastează cu opiniile unor cetăţeni care s-au îmbulzit de dimineaţă în faţa tribunalului. Este cazul lui Gary Welch, rezident afro-american din Islington, care nu ezită să taxeze drept “inutil” sistemul legal din ţară. “Nu funcţionează. Peste puţin timp se vor întoarce în stradă şi vor vandaliza din nou. Este stilul lor de viaţă”.

Între corurile spontanilor sunt mulţi care consideră sistemul învechit: “Trebuie să actualizăm legea; s-a dovedit că a fost ineficientă în aceste cazuri. Nu este o soluţie pe termen lung”, comentează un alt vecin din zonă. “Eu dacă trebuia să soluţionez problema le dădeam ceea ce li se cuvine”, conchide domnul McCarthy, veteran din cel de-al II Război Mondial, gesticulând cu bastonul.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă