12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialRusia, ameniţată cu excluderea din G8 dacă nu încetează ocuparea Crimeei

Rusia, ameniţată cu excluderea din G8 dacă nu încetează ocuparea Crimeei

Stephen Harper, premierul Canadei, a ameninţat luni Rusia cu excluderea din G8 dacă nu va înceta imediat ocuparea peninsulei ucrainene Crimeea, relatează AFP citată de Mediafax.

Stephen Harper a declarat, în cadrul unei conferinţei de presă televizate, că “acţiunile recente ale preşedintelui Vladimir Putin izolează Rusia atât pe plan diplomatic, cât şi pe plan economic şi o pun în faţa excluderii totale din G8”.

Citeşte şi: Criza Ucraina. G8 condamnă intervenţia militară a Moscovei în Ucraina şi anulează pregătirile pentru summit-ul de la Soci

Un punct de vedere similar a fost prezentat duminică dimineaţă de către secretarul de Stat american, John Kerry. Şeful diplomaţiei americane a subliniat că se ia în calcul excluderea Rusiei din G8 dacă Moscova va continua “invadarea” Crimeei.

Duminică, ţările din cadrul G7 au condamnat la unison “încălcarea clară” a suveranităţii Ucrainei de către Moscova şi au anunţat suspendarea lucrărilor de pregătire a summitului G8, programat să aibă loc în iunie, la Soci, în sudul Rusiei.

Premierul Canadei a discutat la telefon, luni, cu omologul său ucrainean, Arseni Iaţeniuk. În cursul discuţiei telefonice, Stephen Harper a reiterat sprijinul său pentru autorităţile de la Kiev şi şi-a exprimat dorinţa “de a asista Ucraina în această importantă şi dificilă perioadă de tranziţie”.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă