21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialRomânii din diaspora nu vor să voteze în comunităţile în care s-au...

Românii din diaspora nu vor să voteze în comunităţile în care s-au stabilit

Românii din diaspora, care au acte în regulă, nu sunt interesaţi să participe la alegerile din comunităţile lor. Practic, nu vor să se amestece în politica locală. Situaţia nu e deloc normală, pentru că aceiaşi români se plâng, pe de alăt parte, că nu le sunt respectate o serie întreagă de drepturi, relatează, într-o amplă analiză, ziarul românilor din Italia, “Gazeta românească”, articol preluat de Romanian Global News.

Iată care e realitatea la Roma – aici træiesc cu acte în regulæ 80.000 de români, care ar avea, în teorie, drept de vot la alegerile administrative. Însæ, potrivit datelor obflinute de Biroul pentru comunitatea româneascæ din cadrul Primæriei Romei, în prezent, la mai puflin de un an pânæ la alegerile administrative, sunt înscriøi pe lista electoralæ suplimentaræ doar 618 cetæfleni români. Mai precis, 253 de bærbafli øi 365 de femei.

În 2008, la data ultimelor alegeri locale, câøtigate de Gianni Alemanno, pe aceste liste erau înscriøi 539 de cetæfleni români: 230 de bærbafli øi 309 de femei.

În acelaøi timp, potrivit datelor de la Biroul Evidenfla Populafliei de la Primæria Romei, numærul românilor înregistrafli în Capitalæ era la 31 decembrie 2011 de 79.636. Aceasta înseamnæ cæ mai puflin de 1% din populaflia românæ s-a înscris pe listele electorale pentru a putea vota la viitoarele alegeri.
Ramona Bædescu (foto), responsabila biroului pentru comunitatea româneascæ, a comentat astfel cifrele: “Suntem cea mai mare comunitate, ca numær, dintre tofli stræinii, øi suntem bine integrafli, însæ nu contæm deloc la nivel politic. Aceste date sunt îngrijorætoare: dintre cei aproape 80.000 de români înscriøi la birourile de evidenflæ a populafliei de la Roma, doar 618 s-au încris pe listele electorale. Degeaba suntem mulfli, numeric vorbind, pentru cæ la nivel politic nu avem nicio importanflæ, nu putem influenfla cu nimic deciziile în favoarea noastræ, la nivel local.

Pe români nu-i intereseazæ politica? Foarte ræu! Dar sæ nu se lamenteze cæ nimeni nu le ia în considerare problemele. Unde-i unul, nu-i putere, unde-s doi, puterea creøte, spune proverbul! Românii trebuie sæ înfleleagæ cæ doar bine organizafli pot deveni o forflæ øi doar aøa vor fi ascultafli de cætre autoritæflile italiene competente. Îi invit, în acest sens, pe concetæfleni sæ se înscrie pe listele electorale, pentru a deveni o forflæ în adeværatul sens al cuvântului: imaginafli-væ cum este sæ mergi în fafla Primarului øi sæ expui problemele comunitæflii: una este sæ-i spui cæ la vot au participat 79.636 de români, øi altceva sæ-i spui de 618 votanfli”.

Pentru a putea vota la ale gerile locale, cetæflenii comunitari rezidenfli la Roma trebuie sæ cearæ înscrie rea în lista electoralæ suplimentaræ, prezentându-se la birourile Serviciului Electoral al Primæriei Romei, din piazza Guglielmo Marconi n. 26/c, în orice perioadæ a anului, øi completând cererea de înscriere. Pentru viitoarele alegeri, trebuie sæ se prezinte cu cel puflin 40 de zile înainte de data scrutinului. Pânæ acum, pe listele de la Roma rezultæ înscriøi doar 618 români, adicæ 0,77% din comunitate.

Cele mai citite

Râmnicu Sărat sub asediul delapidărilor și neregulilor cu fonduri europene

Râmnicu Sărat, un oraș considerat până de curând un model de colaborare între autoritățile locale și organizațiile nonguvernamentale, se confruntă acum cu un...

Primar din Buzău și mai mulți funcționari, cercetați penal pentru fals în înscrisuri oficiale

Vasile Săcuiu, primarul PSD al comunei Scorțoasa din județul Buzău, este în centrul unei anchete penale alături de mai multe persoane din cadrul...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă