26.9 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialRomânia va participa cu trupe la “Vârful de lance” al NATO

România va participa cu trupe la “Vârful de lance” al NATO

România îşi va spori contribuţia la Forţa de Reacţie Rapidă a NATO, inclusiv prin identificarea de forţe şi capabilităţi pentru Forţa Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat, supranumită “Spearhead Force” – “Vârful de lance” al NATO.

Această decizie a fost anunţată joi de ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, după discuţiile avute la Bucureşti cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Citeşte şi: Cea mai rapidă unitate a NATO se pregăteşte pentru război

Mircea Duşa l-a primit la sediul Ministerului Apărării Naţionale pe secretarul general Stoltenberg, aflat la prima sa vizită în România.

Printre temele analizate s-au aflat Planul de creştere a capacităţii operaţionale a NATO, procesul de adaptare a Alianţei, pe termen lung, în perspectiva Summitului de la Varşovia din 2016, precum şi Misiunea Resolute Support din Afganistan.

Referitor la procesul de revizuire şi optimizare a Forţei de Răspuns a NATO (NRF), ministrul Duşa a evidenţiat faptul că România va suplimenta şi îmbunătăţi contribuţia la NRF, inclusiv prin identificarea de forţe şi capabilităţi pentru Forţa Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF).

Cu prilejul primei sale vizite la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut întrevederi separate cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, cu premierul interimar, Gabriel Oprea, precum şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

În cursul după-amiezii, Jens Stoltenberg va inaugura sediul NFIU.

Citeşte şi: Secretarul general Stoltenberg inaugurează comandamentul NATO din Bucureşti

România continuă implementarea măsurilor pentru operaţionalizarea Unităţii pentru Integrarea Forţelor NATO (NFIU) din Bucureşti, îndeplinind responsabilităţile care îi revin în calitate de naţiune gazdă.

În viitorul apropiat, la Bucureşti va fi pus la dispoziţia Alianţei şi comandamentul de nivel divizie (HQ MND SE), care va oferi opţiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Alianţei în zona sudică a flancului estic aliat. MND SE va fi parţial operaţional în anul 2016 şi complet operaţional în anul 2018.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici, anunță un comunicat de presă difuzat pe internet de Statul Major al Forțelor...

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici, anunță un comunicat de presă difuzat pe internet de Statul Major al Forțelor...

Real Madrid este „Regina Europei” pentru a 15-a oară. Fanii echipei madrilene au declanșat „fiesta” la Casa de Espana din București

Real Madrid a cucerit pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă