23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialRomânia pentru a treia oară la EXPO REAL München

România pentru a treia oară la EXPO REAL München

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat pentru a treia oară o participare comună a României la târgul EXPO REAL München – cea mai mare expoziţie europeană pentru proiecte imobiliare şi investiţii la nivel internaţional. La standul României a fost reprezentat întregul sector imobiliar din România prin expozanții: Primăria București – în calitate de reprezentant al autorităților locale, Eurobusiness Parc Oradea și Tetarom Cluj – două parcuri tehnologice în căutare de investitori interesați de amplasamente în România, WDP Development Romania, Lupp Projekt Transilvania și Plana-Innova – actori ai mediului economic având ca activități de bază dezvoltarea de parcuri industriale, respectiv servicii de proiectare și construcții civile și industriale. 

Primăria Municipiului București a prezentat în cadrul târgului proiectul de Închidere a Inelului Median de Circulație la Zona Nord/Autostrada Urbană – scopul acestui proiect este de a închide al doilea inel de circulație al capitalei, creând o legătură între partea de nord a orașului și arterele existente. Alte două proiecte prezentate au fost Piața Constituției – spațiu public și parcaj subteran și modernizarea spațiului urban public Sala Palatului cu parcaj subteran. Ambele sunt situate în centrul orașului și propun realizarea unor zone amenajate de tip piața urbană cu parcări subterane pe trei niveluri.

În cadrul Investment Forum s-a desfășurat pentru a doua oară la Expo Real conferința cu tema „România ca destinație investițională”. În acest an, subiectul central al dezbaterii s-a axat pe zonele industriale și pe potențialul de dezvoltare a României în acest segment. Domnul Viorel Ciocoiu, consilier în cadrul Direcției pentru Investiții Străine în cadrul Guvernului României, a precizat că România este un factor de stabilitate în regiune. Faptul că suntem membri ai Uniunii Europene și ai NATO este un plus în fața investitorilor. „Nu cred că va avea loc o nouă bulă speculativă în România, așa cum s-a întâmplat în 2007. Investitorii analizează mai mult înainte de a decide să investească. Majoritatea investițiilor se îndreaptă către sectorul industrial, dar avem potențial de investiții și în sectorul energetic și al infrastructurii. Suntem „one stop shop-ul” pentru investitorii străini în România, pe care îi asistăm de la primul contact până la finalizarea investiției” a declarat Ciocoiu.

Domnul Răzvan Iorgu, Managing Director CBRE Romania, a afirmat că România ca destinație investițională trebuie privita cu un optimism precaut: „Spațiul CEE, incluzând România, a avut câțiva ani de creștere, de care ar trebui să profitam și să ne bucurăm. Nimeni nu poate prevedea ce se va întâmpla peste 10-20 de ani, dar strict despre România, dintr-o perspectivă generală, ne aflăm în partea superioară a unui grafic de creștere, atât pe segmentele de industrial, cât și pe office și retail. Lucrurile se întâmplă! Este o alegere, o decizie a dezvoltatorilor dacă vor să fie aici sau nu, unii vor fi.”

Arh. Eugen Panescu, Partener fondator al biroului de arhitectură și urbanism Planwerk, a menționat că interesul investitorilor nu se reduce doar la zona capitalei, ci se extinde și asupra orașelor din apropiere și a altor regiuni ale țării. „Investitorii care se uită în afara Bucureștiului analizează nu doar activele imobiliare, ci și forța de muncă disponibilă în diferitele regiuni, aspect foarte important pentru industrie. Mulți investitori își pregătesc ulterior angajații în cadrul firmei, pentru a-și crește productivitatea,” a menționat el. Panescu a făcut apel la o mai bună colaborare între instituțiile statului și mediul privat pentru a permite condiții mai bune de negocieri pentru dezvoltarea urbană.

Laslo Csiki, Country ;Manager Immofinanz Romania și CEO Adama Romania, s-a declarat foarte optimist în ce privește România. „Fie ca vorbim despre birouri, retail sau rezidențial, unde avem multe proiecte finalizate sau în desfășurare, văd doar semne pozitive. Chiar dacă sunt de părere că trebuie să fim precauți pentru a face pașii corecți în viitor, dacă mă uit la portofoliul nostru de proiecte sunt foarte optimist și cred că putem demara noi activități în fiecare din aceste zone. Faptul că băncile ne contactează acum pentru finanțare, este un semn bun. Vom continua cu precauție dezvoltarea de noi investiții, pentru a evita anumite aspecte, precum cel al supraîncărcării,” a subliniat el. De la Guvernul României, domnul Csiki așteaptă predictibilitate, credibilitate și proiecte de infrastructură.

În finalul conferinței domnul Răzvan Iorgu a atras atenția asupra necesității unei promovări de țară intense, a unor soluții sustenabile și a realizării unei agende comune a sectorului public și privat. „Cred că în acest moment România este pe harta investițiilor. Întotdeauna concurăm cu țări din jurul nostru, nu mai concurăm între noi; avem nevoie să aducem investitori și chiriași în țară pentru a avea business,” a spus el.

 

 

Cele mai citite

Ciolacu și Ciucă vizitează împreună Salonul de armament BSDA de la Băneasa. Premierul susține că a repornit industria de apărare

Premierul Marcel Ciolacu susține că, sub mandatul actualului guvern, pe care îl conduce, industria românească de apărare și-a repornit activitatea. Majoritatea fabricilor din acest...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Glume despre Ciolacu, după vizita la Erdogan. “Marcele, eu ți-aș fi dat sabia lui Ștefan cel Mare, dar am auzit că nu ești moldovean”

Posibila restituire a sabiei lui Ștefan cel Mare către România, anunțată de premierul Ciolacu, a generat glume pe internet. Vizita premierului Marcel Ciolacu la Ankara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă