15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialRomânia încasează lovitura Mechel

România încasează lovitura Mechel

Grupul rusesc doreşte să vândă cele cinci combinate siderurgice pentru 150 de milioane euro.

Unul dintre cele mai importante imperii industriale est-europene, Mechel, a ajuns în pragul destrămării. Grupul rusesc a acumulat datorii de 9,4 miliarde euro, care continuă să crească, iar proprietarul holdingului Mechel, oligarhul Igor Ziuzyn, pare să fi ajuns la fundul sacului. El vrea să vândă combinatele siderurgice pe care le deţine în Europa de Est pentru a plăti din datorii şi pentru a salva singura parte a imperiului său care nu îi produce găuri în buget. Este vorba de compania Mechel Mining, profilată pe extragerea de minereuri feroase.

Potrivit cotidianului economic din Moscova „Kommersant”, Mechel a scos la vânzare combinate siderurgice şi active din Rusia, România, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan şi Marea Britanie. Analiştii economici ruşi spun că un semn cert al impasului financiar este preţul scăzut cerut de Igor Ziuzyn, care are nevoie disperată de lichidităţi.

Astfel, cele cinci combinate siderurgice din România sunt scoase la vânzare pentru doar 150 milioane euro, în condiţiile în care magnatul rus plătea suma de 142 milioane euro, în 2008, doar pentru Ductil Steel Buzău şi pentru Ductil Steel Oţelu Roşu. Prăbuşirea rapidă a imperiului Mechel este explicată de unele surse din mediul economic rusesc prin faptul că Igor Ziuzyn nu s-ar mai afla în graţiile Kremlinului, în contextul în care, în toamna anului trecut, oligarhul rus investea sume considerabile în retehnologizarea combinatului siderurgic din Oţelu Roşu şi dădea de înţeles că grupul său industrial intenţionează să investească în continuare în România. De altfel, potrivit portalului Platts, specializat în industria siderurgică, combinatul din Oţelu Roşu ar reprezenta „perla coroanei” pentru subsidiara românească a Mechel. Portalul de ştiri a anunţat că Mechel va închide pe perioadă nedeterminată combinatul din Oţelu Roşu, care ar urma să fie redeschis abia după vânzarea sa.

Conducerea Mechel a reac-ţionat şi a spus că operaţiu-nea de închidere are caracter temporar. Cert este că ieri combinatul din Oţelu Roşu a fost oprit. Oficial, este vorba doar de lucrări de mentenanţă şi de unele reparaţii. Însă surse din mediul sindical susţin cu totul altceva. „Din această lună au fost oprite achiziţiile de fier vechi. Azi (n.r. – ieri) circa 100 din cei 500 de angajaţi ai Ductil Steel au primit preavizele de concediere. În plus, în condiţiile în care combinatul a fost retehnologizat acum un an, nu era nevoie de lucrări de reparaţii, pentru că vorbim de utilaje foarte performante. Şi, întotdeauna, în industria siderurgică lucrările de mentenanţă sunt executate iarna, când costă mult producţia, pentru că afară este frig şi este nevoie de mult mai mult combustibil pentru a prelucra metalul la o temperatură corespunzătoare. Deci cred că este începutul sfârşitului”, a spus unul dintre liderii sindicali de la Oţelu Roşu.

Cele mai mari disponibilizări

Cu mari probleme se confruntă şi combinatul Mechel din Câmpia Turzii. Grupul rusesc a anunţat cele mai mari disponibilizări din Transilvania, de după închiderea fabricii de telefoane mobile a companiei Nokia, din Jucu, acum un an. În prima jumătate a anului au fost date afară 700 de persoane. Alte 800 de persoane au intrat într-un program de concediere care a început în iunie şi care se va încheia peste câteva zile. Mechel Câmpia Turzii va rămâne, deocamdată, cu 238 de angajaţi. Surse din rândul celor recent concediaţi spun că 70 la sută din angajaţii rămaşi sunt tăietori, care vor demonta instalaţiile din Câmpia Turzii şi le vor trimite la topit la Târgovişte. Deşi conducerea Mechel a pretins că îşi „consolidează producţia de oţel brut la Târgovişte”, acolo au fost concediate deja 100 de persoane, iar cifra de afaceri a scăzut cu 20 la sută în prima jumătate a anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La Laminorul Brăila, deţinut tot de Mechel, cifra de afaceri în primul semestru a scăzut de la 408 milioane la 110 milioane lei, iar pierderile au crescut de şase ori, până la aproape 60 milioane lei.

La Ductil Steel Buzău, concedierile au început în luna mai. La jumătatea anului, compania avea datorii de peste 60 milioane lei la bugetul de stat, iar compania timişoreană Constructim a cerut intrarea în insolvenţă a Ductil Steel, pentru o datorie neplătită de 2,5 milioane lei.    

Cele mai citite

Primar PSD din Gorj, cercetat după ce a lovit cu mașina o femeie și a fugit de la locul accidentului

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Păiuşi, membru al PSD, este cercetat de poliţişti după ce, duminică, a acroşat cu oglinda laterală a autoturismului o...

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă