19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialRomânia are raliu european

România are raliu european

Pentru prima oară de la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, Europa îşi va îndrepta atenţia într-un mod total pozitiv către România. Chiar dacă este vorba doar de un eveniment sportiv, competiţia automobilistică ce va începe astăzi la Sibiu va intra în casele tuturor locuitorilor de pe bătrânul continent.

Celebrul post de televiziune, Eurosport, va transmite câte un rezumat de 30 de minute la finalul fiecărei zile din cele două de concurs, plus un rezumat al întregii întreceri, săptămâna viitoare. Din acest an, Raliul Sibiului a intrat în calendarul Intercontinental Rally Challenge (IRC), a doua competiţie ca importanţă din lume după Campionatul Mondial de Raliuri (WRC). Acest lucru înseamnă că, pe lângă cei mai buni piloţi din România, la startul probei desfăşurate aproape în totalitate pe macadam se vor afla şi câţiva dintre sportivii cu şanse foarte mari ca, peste câţiva ani, să devină protagoniştii WRC.

În frunte cu actualul campion en-titre din IRC, norvegianul Andreas Mikkelsen, de altfel şi liderul detaşat în acest sezon, piloţii consacraţi din celebra competiţie europeană vor încerca să obţină cât mai multe puncte la întrecerea sibiană. Alături de Mikkelsen, vor mai participa germanul Sepp Wiegand, francezul Mathieu Arzeno sau suedezul Patrik Flodin, iar în total vor fi prezenţi la competiţia ardeleană 61 de piloţi din 15 ţări. Raliul Sibiului s-ar putea compara ca importanţă cu Raliul Dunării, probă europeană organizată în anii ’70, însă anvergura şi acoperirea de care va avea parte competiţia din oraşul de pe Cibin o situează deasupra oricărui eveniment automobilistic ţinut vreodată în România.

“Onoare pentru Sibiu”

“Este o onoare să fim alături de unele dintre cele mai bune raliuri din lume, dar, în acelaşi timp, suntem şi obligaţi să ne ridicăm la acelaşi nivel pentru a rămâne în calendar pentru mai mulţi ani. Primul pas a fost făcut, iar acum totul depinde doar de noi. Sunt sigur că ediţia din 2012 va fi un succes total şi aştept cu nerăbdare să-i vad pe piloţii din IRC alături de piloţii români, evoluând pe probele speciale din jurul oraşului Sibiu”, a declarat organizatorul Raliului Sibiului, Sorin Itu. În calendarul IRC, proba ardeleană contează pentru etapa a opta, dintr-un total de 13 runde, însă face parte şi din Campionatul Naţional de Raliuri, acolo unde raliul sibian înseamnă a cincea etapă a sezonului. Favorit în clasamentului întrecerii interne este Valentin Porcişteanu, aflat pe prima treaptă în ierarhia generală, însă piloţii de la Napoca Rally Academy, Marco Tempestini şi Bogdan Marişca, vor să îi pună cu adevărat probleme după un start de sezon mai dificil. “Ne aşteaptă un raliu foarte greu, pentru care ne-am pregătit cum am putut mai bine, inclusiv din punct de vedere fizic. Sezonul acesta am obţinut rezultate mult mai bune în afara ţării şi sper că influenţa IRC să fie una benefică pentru noi”, a spus Tempestini, care a terminat pe locul şapte Raliul San Marino, etapa precedentă disputată în calendarul IRC.

12 probe speciale

Cel mai greu raliu din campionatul naţional de specialitate are o lungime totală, în acest an, de 557,9 kilometri, dintre care 200,2 kilometri însumează cele 12 probe speciale. Raliul Sibiului va debuta astăzi cu şapte astfel de probe, iar punctul maxim de interes îl reprezintă cele două întreceri programate în nocturnă, la Păltiniş şi Şanta. Mâine, competiţia se va termina cu celelalte cinci probe speciale, iar festivitatea de premiere va avea loc la ora 19:00, în Piaţa Mică din Sibiu.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Ioana Ancuţa Popoviciu, judecătoarea din dosarul 2 Mai, se mută la altă instanță. Procesul lui Vlad Pascu se reia de la zero

Consiliul Superior al Magistraturii a admis transferul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, care judecă dosarul accidentului de la 2 Mai, de la Judecătoria Mangalia la...

E oficial! Adrian Vasile, OUT de la CSM București! Primele declarații ale antrenorului

Așa cum toată lumea se aștepta, CSM Bucureşti s-a despărțit de Adrian Vasile, după ce antrenorul nu a reușit să o califice pe noua...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...
Ultima oră
Pe aceeași temă