21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecial"Romania ameninta securitatea si stabilitatea Republicii Moldova"

“Romania ameninta securitatea si stabilitatea Republicii Moldova”

Guvernul de la Chisinau a afirmat, aseara, in premiera, ca politicile Romaniei ameninta securitatea si stabilitatea nationala a Republicii Moldova, se arata intr-un comunicat al Executivului, publicat de agentia oficiala Moldpres.

In declaratia Guvernului condus de premieru Vasile Tarlev, Bucurestiul este acuzat ca a exagerat intentionat numarul cererilor de cetatenie romana depuse de moldoveni, iar decizia presedintelui Traian Basescu legata de viitorul Centru European de Vize, gestionat de Romania, este considerata sfidatoare.

"Modul speculativ in care situatia specifica a Republicii Moldova, creata dupa ultima extindere a UE, este utilizata de statul vecin – Romania, este mai mult decat inadmisibil", se afirma in comunicatul guvernului moldovean.

Declaratiile recente ale conducerii Romaniei referitoare la cele 800.000 de cereri de acordare a cetateniei romane, depuse de moldoveni, si asa-numita obligatie a Romaniei de a crea la Chisinau un Centru de Acordare a Vizelor pentru statele UE sunt considerate de guvernul moldovean "o sfidare nu doar a eforturilor depuse de autoritatile Republicii Moldova pentru facilitarea si, in perspectiva, liberalizarea regimului de vize, ci si a deciziilor statelor membre ale UE ".

Lipsa de dorinta a autoritatilor romane de a semna Tratatul de baza si pe cel de frontiera nu poate fi interpretata decat ca o confirmare a adevaratelor intentii pe care conducerea Romaniei le are – se mai arata in comunicatul guvernului de la Chisinau, care nu accepta ca viitorul cetatenilor sai "sa faca obiectul unor jocuri de culise duplicitare si periculoase, care submineaza securitatea nationala si principiile statalitatii".

Guvernul Republicii Moldova face apel la comunitatea internationala sa-si foloseasca influenta sa asupra Romaniei pentru ca aceasta sa-si readuca interesele in albia fireasca a unor relatii de buna vecinatate si intelegere – se arata in acelasi comunicat al guvernului Tarlev, publicat de agentia oficiala Moldpres.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă