19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialReview Samsung Galaxy Note 10.1 N8010

Review Samsung Galaxy Note 10.1 N8010

Review-ul a fost realizat de divizia PhoneGeek a EuroGsm.

Din dorinta celor de la Samsung de a acoperi toate variantele de nevoi ce ar putea exista in piata telecom, s-a nascut si aceasta ultima varianta de tableta a lor. Numele dispozitivului te-ar duce cu gandul la Note, hibridul acela intre un telefon si o tableta, orientata mai mult inspre lumea business. Spunem „tableta” chiar daca ea nu face parte din seria Tab, datorita dimensiunilor pe care le are, dar si datorita conectorului cu care este dotata, si anume mufa standard de tableta in locul conectorului microUSB.Din punctul de vedere al echiparii, Note 10.1 este disponibila in 6 variante, in functie de capacitatea interna de stocare si existenta sau nu a unui slot pentru SIM. Ambele versiuni pot fi gasite in variantele de 16, 32 si 64 GB memorie interna. Din punctul de vedere al pretului, tableta varf-de-lance a celor de la Samsung este situata la acelasi nivel cu concurentul direct, iPad, dar similaritatile se cam opresc aici.

Atunci cand doriti sa luati notite, sa desenati o schema, un wireframe sau chiar sa redactati documente extise, Note 10.1 poate fi alegerea evidenta datorita usurintei cu care se pot face toate acestea, insa versatilitatea ei nu se opreste aici, regasind in noua tableta cam tot ce ti-ai putea dori de la un gadget pe care sa il utilizezi in viata de zi cu zi.

Alte specificatii

Interfaţă

Multimedia

Audio – Foto – Video

Softwear

Concluzii

Design si continut pachet

In pachet, dupa cum ne-am obisnuit deja cu tabletele Samsung, si Note 10.1 primeste un cablu de date ce deserveste si stecherul incarcatorului. Pe langa aceasta se mai primeste si o pereche de casti cu cateva capete de cauciuc de schimb, de diferite dimensiuni. Deşi ne-am fi aşteptat ca si cablu microHDMI sau adaptorul pentru a permite conectarea dispozitivelor USB va fi in pachet, se pare ca ne-am inselat, cu toate ca e vorba despre un dispozitiv de top.

Din punctul de vedere al aspectului, tableta impresioneaza placut, printr-un design minimalist, ecranul fiind conturat de o margine de culoare albastru foarte inchis, pe partea din fata aparand doar sigla Samsung, in partea de centru-jos a ecranului, chiar deasupra conectorului pentru incarcare.

Langa mufa de incarcare, inspre dreapta se regaseste o gaurica micuta, pentru microfon. Revenind la partea din fata, inspre partea de sus, de o parte si de alta a ecraunlui, se afla cele doua difuzoare, bineinteles stereo. Pe partea de sus, in centru, gasim camera pentru video-chat si senzorul de lumina.

In ceea ce priveste butoanele fizice, acestea se regasesc pe partea de sus a tabletei, de la stanga spre dreapta (sens invers in poza), ele sunt: conectorul pentru mufa jack audio de 3.5 mm, portul infrarosu, slotul pentru card microSD, butonul monobloc pentru volum si butonul de pornire/oprire/blocare/deblocare.

In partea din spate regasim din nou sigla Samsung, de data aceasta localizata putin mai sus de mijlocul tabletei iar in partea de sus, tot pe centru, se afla camera de 5 MP impreuna cu blitul dotat cu un LED. Desi nu pare mult, pentru distante de maxim 2 metri, se pot fae poze destul de reusite si in conditii de luminozitate foarte scazuta. Si mai mult, LED-ul poate fi pornit si in mod continuu, pentru a ajuta si la filmarile pe timp de noapte.

Nu putem uita partea cea mai importanta a noului Note, si anume creionul. Acesta a fost modificat fata de prima versine, avand un design mai atractiv si fiind extrem de ergomic. Mana nu oboseste chiar si utilizari indelungate, astfel fiind parca indemnat sa il folosesti tot mai des. El se afla ascuns in partea dreapta-jos a tabletei, ascuns aproape complet. Sincer va spun ca in primul minut de utilizare a tabletei nici nu mi-am dat seama ca vine si cu creion. Odata gasit insa, pana si cele mai banale lucruri devin mai distractive si parca te tin legat de tableta. Ce ar mai merita mentionat este faptul ca tableta vine cu o serie de aplicatii destinate pentru a face uz de acest creion, motiv pentru care in momentul in care il scoti din locasul lui se deschide o bara laterala in partea dreapta a ecranului, unde sunt afisate exact aceste functii pentru o accesare cam mai rapida.

Specificatii tehnice

Samsung Galaxy Note 10.1 N8010 este varful de lance in ceea ce priveste tabletele celor de la Samsung. Se poate pune aproape de la egal la egal din punctul de vedere al tehnologiei ‘de sub capota’ cu Galaxy SIII. Si din aproape pentru ca, in ciuda celui 1 GB RAM pe care Note 10.1 il are il plus fata de fratele sau mai mic, are scapari pe alte planuri, cum ar fi densitatea de pixel mai mica, tehnologia folosita in construirea ecranului, lipsa tehnologiei NFC, camera de rezolutie mai mica, atat pe video cat si pe foto si fara functiile dragute regasite pe SIII.

Revenind la ecran, acesta este un TFT PLS , capacitiv, cu 16 milioane de culori si o rezolutie de 800 X 1280 pixeli, ceea ce, pe ecranul de 10.1 inch dar o densitate de pixeli de 149 pixeli pe inch, ceea ce e mai putin decat multumitor pentru ce pretentii are, situandu-se cu mult in spatele concurentului direct, noul iPad, ce are o rezolutie de 1536 x 2048 pixeli si o densitate de 264 pixeli pe inch. Totusi, ecranul de care dispune Note 10.1 este suficient de lizibil chiar si daca fonturile sunt mai micute si informatie intra suficienta pentru a nu conta asa de mult diferenta. Din punctul de vedere al unghiurilor de citire, tableta poate utilizata si la unghiuri de aproape 170 de grade, in orice directie, ceea ce e un mare plus atunci cand vreti sa le aratati ultima creatie prietenilor, sau cel mai nou joc pe care va jucati, pentru a le si putea exemplifica ce se intampla acolo. La lumina soarelui, insa, ecranul are reflectii destul de mari si este, prin urmare, putin mai greu de utilizat, dar nu complet imposibil, cum sunt alte dispozitive.

Creierul care controleaza acest agregat de componente este un Cortex-A9 cu patru nuclee la o frecventa de 1.4 GHz iar pe partea de afisare este o placa video Mali-400MP. Acestea sunt integrate pe un chipset Exynos 4412, cel mai puternic chipset folosit pana acum de Samsung. Ca si trivia, urmeaza Exynos 5 Dual, care promite rezoltii mai mari pe display si redare simultana cu HDMI, dar inca, din cate cunosc, nu este lansat pe niciun terminal. Exceptand sectiunea de trivia, partea de mai sus putea la fel de bine sa descrie un Galaxy SIII, deoarece foloseste acealeasi componente dar aici similitudinile se cam opresc, pentru ca producatorii coreeni au decis sa inzestreze Note 10.1 cu 2 GB RAM. Si se vede diferenta; nu ca SIII ar fi incet, dar Note este super rapid. Acest surplus de putere ar putea fi motivul pentru care intalnim prima data pe un terminal Samsung un display split screen, dar din pacate se poate alege doar intre anumite aplicatii, nu la libera alegere a utilizatorului.

Memoria interna este disponibila in trei variante, dar oricare ati alege-o, ea se poate extinde cu un card de memorie microSD de pana la 64 GB, iar din punctul de vedere al conectivitatii, vorbim despre HSDPA/HSUPA in varianta cu SIM iar comun la ambele variante ar fi Wi-Fi, Wi-Fi direct, ce permite schimbul de fisiere intre dispozitive compatibile la viteze foarte mari si foarte usor, Wi-Fi hotspot si Bluetooth variana 4.0. Ce are noul Note 10.1 si nu am mai intalnit de mult la un telefon mobil este conectivitate infrarosu, folosita in acest caz pentru a transforma tableta intr-o telecomanda universala. Vine chiar si cu soft care face acest lucru preinstalat. Conectorul de incarcare si transfer date este cu 30 de pini, propriu Samsung, folosit si in celelalte tablete ale lor, compatibil HDMI si USB host (USB on-the-go).

Alte specificatii

• Dimensiuni: 262 x 180 x 8.9 mm
• Greutate: 600 g
• Memorie interna: 16/32/64 GB cu slot de expansiune microSD pana la 64 GB
• Conectivitate: GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA 21 Mbps/HSUPA 5.76 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, hotspot Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, port MHL cu mufa proprietara, GPS cu A-GPS, GLONASS, jack audio de 3.5mm, USB on-the-go
• Hardware: GPU Mali-400MP, chipset Exynos 4 Quad, procesot Cortex-A9 1.4 GHz quad-core
• Sistem de operare: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich
• Camera: 5 megapixeli cu autofocus si geotagging, LED flash, 720p@30fps video; camera frontala de 1.9 MP
• Altele: accelerometru, giroscop, busola
• Functii: SMS/MMS/Push Email, SNS, vizualizator/editor de documente, Google Maps, Gmail, Youtube
• Special: Editor video, Readers Hub, S Apps, Peel Remote

Interfata

Cum era si de asteptat, Samsung a utilizat si pentru aceasta tableta interfata lor TouchWiz UX, in mare cu aceleasi functionalitati cu care ne-am obisnuit deja de la celelalte terminale din seria Galaxy, deci nu voi insista foarte mult pe explicarea acestora. Insa o modificare a fost adusa acestei interfete probabil si datorita acelui surplus de putere de care aminteam mai sus, si anume posibilitatea de a folosi ecranul in modul split-screen. Aplicatiile ce pot fi utilizate in acest mod sunt : Browserul de internet, Polaris Office, Nota S, Player-ul video, Galeria si Email-ul. Chiar daca exista aceasta limitare, este totusi o imbunatatire mai mult decat binevenita datorita faptului ca astfel interfata se apropie mult mai mult de interfata calculatorului, prin posibilitatea de a avea mai multe ferestre deschise in acelasi timp, adevaratul mutitasking din punctul meu de vedere.

Multimedia

Avand in vedere ca, in primul si in primul rand, o tableta este dedicata continutului multimedia, Galaxy Note 10.1 nu vrea sa ne dezamageasca, motiv pentru care a fost echipatat cu toate armele mari, aceleasi pe care le intalnim si la Galaxy SIII. Astfel, playerul video vine cu aceleasi functionalitati si chiar mai mult, facand uz si de optiunea de ecran multiplu. In acest mod te poti uita la serialul preferat in timp ce iti verifici email-ul, sau citesti stirile de pe site-ul preferat. Sau daca preferi poti pune ecranul video in mod overlay, deasupra tuturor celorlalte ferestre si il poti pozitiona oriunde doresti, asemenea ca si pe SIII. Interfata este si ea extrem de familiara; design-ul pare minimalist, dar asta pana ajungi in optiuni.

Player-ul audio a suferit cateva modificari, pentru a acomoda mai bine ecranul mai mare, iar aceste modificari i-au facut bine. Astfel, in partea din stanga se regasesc categoriile mari si anume listele de redare, gruparea pe albume, artisti s.a.m.d., in partea din centru se regaseste lista pieselor din categoria selectata, fiecare cu poze albumului, titlu si durata iar in partea dreapta apare zona de redare. Aceasta zona este ascunda daca in acel moment nu se reda nicio piesa si apare automat atunci cand piesa incepe sa ruleze. La un clic pe poza din aceasta zona se deschide fereastra completa de redare unde aspectul este aproape identic cu cel al player-ului video.

Galeria este cat se poate de standard, insa aici ne referim la standardul impus de Galaxy SIII. Imaginile sunt organizate sub forma de albume iar odata deschisa poza aceasta poata fi controlata si prin atingerea ecranului si inclinarea dispozitivului. Un minus descoperit, insa, in cazul galeriei este acela ca, daca se redau poze de pe un stick de memorie, nu se permite adaugarea de foldere in galerie, iar reimprospatarea se face doar automat. Astfel aceste poze se pot deschide doar una cate una, nefiind permisa defilarea intre ele asemenea celor stocate in memoria interna. Noroc ca exista o foarte multe aplicatii pentru Android si sigur gasesti ceea ce vrei. Prin urmare, pentru cei care doriti sa folositi tableta pe post de rama foto digitala, exista QuickPic ce permite adaugarea de fordere in galerie si astfel se poate defila si intre aceste poze stocate pe un mediu extern.

Audio – Foto – Video

Camera foto cu care vine echipat Galaxy Note 10.1 este surprinzator de buna, capturand poze decente, si trecand practic de de stereotipul ca o tableta are camera foto doar ca sa nu se poata spune ca nu are si camera, in rest practicalitatea ei fiind limitata. Rezolutia camerei este de 5 MP pentru camera principala si 1.9 MP pentru cea secundara. Chiar si la un zoom mare pozele nu sufera de aberatii cromatice sau de pixeli rebeli, aparuti acolo ‘din senin’. Nici zonele intunecate nu au reusit sa ii vina de hac, deci despre camera foto nu pot decat sa am cuvinte de lauda. Toate cele de sus trebuie privite dupa standardele unei tablete, si nu dupa cele ale unei camere foto, fie ea si compacta.

In ceea ce priveste interfata camerei, aceasta este destul de aproape de standard, butonul declansator fiind asezat in partea dreapta, impreuna cu comutatorul foto-video in partea de sus si scurtatura pentru galerie in partea de jos. In partea stanga se gasesc scurtaturile personalizabile prin apasare lunga si setarile avansate. Din punctul de vedere al functiilor, nici aici nu avem nicio surpriza, orice utilizator al unui terminal din seria Galaxy recunoscand tot ce se afla acolo. Chiar si pentru un utilizator nou, gasirea unei setari cautate este foarte facila, datorita modului intuitiv de grupare a acestora.

Camera video filmeaza la rezolutie 720p cu un numar de 30 de cadre pe secunda insa calitatea este mai putin decat multumitoare, culorile fiind destul de sterse. De asemenea, marginile obiectelor filmate nu sunt suficient de clare, imaginea parind in permanenta iesita din focus. Ce nu reusesc sa imi explic este de ce nu filmeaza la rezolutie FullHD 1080p?!? Oare sa fi asteptat, in mod intentionat, cei de la Samsung pana la lansarea unei tablete cu noul chipset Exynos 5, pentru a nu lua din piata unui produs nou, chiar inainte de lansare? Oricare ar fi motivul, cert este faptul ca din punctul de vedere al calitatii filmarii, camera de pe Note 10.1 dezamageste. Oarecum insa, prezenta unui blit LED mai creste putin valoarea, fiind de adevarat ajutor atunci lumina naturala nu este suficienta.

 

 

Software

Programele care vin preinstalate pe Note 10.1 sunt bineinteles cele standard Google, completate de aplicatiile Samsung si cateva aplicatii gandite parca special pentru aceasta tableta. Dintre acestea cele ma relevante ar fi AllShare Play, ChatON, Creator Video , Fisierele mele, Game Hub, Music Hub, Nota S, Planificator S, Polaris Office, PS Touch, S Suggest, Samsung Apps, Peel Smart Remote. Mai jos voi trata cateva dintre ele, care sunt mai importante sau mai diferite.

Nota S este, asa cum si numele ei sugereaza, o aplicatie pentru luat notite. Si asemenea unor notite luate pe hartie, poti face cam tot ce vrei, poti scrie cu tastatura virtuala standard Android, in diferite fonturi, poti scrie de mana sau poti desena cu ajutorul creionului cu care vine dotata tableta Note 10.1. Titlurile se pot sublinia cu highliter, in diferite culori, diferite dimensiuni. Are chiar si un modul matematic ce reconoaste semne speciale, cum ar fi radical, fractii, exponenti si altele. In plus, daca ai gresit ceva, poti folosi radiera sa stergi si sa refaci iar odata ce ai terminat, nu ramane decat sa exporti documentul, fie ca si poza, fie ca si PDF si sa ti-l trimiti prin email sau sa il uploadezi in Dropbox, pentru a-l vizualiza si de pe calculator.

Planificator S este varianta imbunatatita a calendarului Google, bineinteles, varianta Samsung sincronizandu-se automat cu acesta pentru a nu rata nici o intalnire sau memento setat. Interfata este, si ea, imbunatatita pentru tableta, cu o zona mare, impartita pe ore, in partea stanga iar in partea dreapta o vedere de ansamblu pe luna in curs si detalii despre evenimentele din ziua curenta. Adaugarea unui eveniment se face extrem de simplu, prin apasarea butonului ‘+’ iar de acel eveniment se pot atasa notele luate cu Nota S si chiar si poze pentru o personalizare cat mai buna a inregistrarii.

Photoshop Touch este varianta pentru dispozitivele mobile a binecunoscutului soft de editare foto. Asemenea tizului sau de pe calculator, aplicatia are o sumedenie de unelte, se pot seta efecte, umbre sau gradiente si bineinteles, se poate lucra pe straturi sau altfel spus Layere. E un salt mare inainte in domeniul editarii pozelor de pe dispozitivele mobile, practic pentru retusuri usoare fiind nevoie de foarte putin timp iar pentru cei mai rabdatori putand chiar sa foloseasca tableta pentru a crea lucrari profesionale.

Peel Smart Remote este practic motivul pentru care Note a fost inzestrat cu un port infrarosu. Aplicatie e mai mult decat binevenita, mai ales tinand cont ca nu in ziua de azi nu cred ca mai exista locuinta fara cel putin tre telecomenzi. Tinand cont de faptul ca softul are informatii despre o sumedenie de producatori de televizoare, TV-box-uri si alte dispozitive multimedia, este o solutie foarte buna pentru a reduce numarul de telecomenzi de care trebuie sa avem grija sa nu le pierdem. O tableta insa va fi mult mai greu de ratacit. Si mai mult, aplicatia are si o interfata de ghid TV, insa acea parte nu e valabila, inca, pentru Romania.

Nu se putea sa nu existe si un joc in care sa te folosesti de creion. Note 10.1 vine cu Crayon Physics preinstalat si este un joc unde nu trebuie sa lasati aspectul rudimentar sa va pacaleasca. Scopul jocului este sa desenati obiecte, ce in momentul in care ati ridicat creionul de pe ecran primesc masa si se comporta conform legilor fizicii. Ajutandu-va de aceste obiecte trebuie sa colectati toate stelutele din nivel prin atingerea lor cu mingea. Chiar daca primele nivele sunt extrem de simple, pe masura ce inaintati in jos, scenariile devin tot mai complicate si jocul se transforma intr-un adevarat puzzle ce o sa va tina pe ganduri chiar si zeci de minute.

Concluzii

Pro

+ Dotarile tehnice impresionante
+ Bateria Li-Pol de 7000 mAh
+ Photoshop Touch preinstalat
+ Calitate peste medie a sunetului
+ Creionul foarte comod si usor de utilizat

Contra

– Calitate scazuta a camerei de filmat
– Chiar daca e produs de top, nu vine in pachet cu accesorii de top
– Vizibilitate slaba in lumina soarelui
– Prezenta mufei proprietare Samsung in detrimentul mufei microUSB
– Lipsa unui creoin de rezerva in pachet, in cazul pierderii originalului

Review-ul a fost realizat de divizia PhoneGeek a EuroGsm.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă