23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialREŢEAUA BUTOANE-MĂGUREANU: Clanul Sportivilor căra bani negri pentru un director ANAF

REŢEAUA BUTOANE-MĂGUREANU: Clanul Sportivilor căra bani negri pentru un director ANAF

Ancheta procurorilor DIICOT în cazul reţelei transfrontaliere de evaziune fiscală în care sunt implicaţi interlopul Butoane şi senatorul Cezar Măgureanu scoate la iveală amănunte incredibile despre cum au reuşit grupări de crimă organizată au reuşit să penetreze importante instituţii ale statului, cum ar fi ANAF.

Astfel, unul dintre cei mai importanţi membri ai reţelei, omul de afaceri Sorin Stuparu folosea drept societăţi comerciale interpuse în relaţiile de afaceri cu parteneri săi firme care aparţineau unor membri ai Clanului Sportivilor – Florin Ivănuş şi Stelian Vintilă, ambii arestaţi, arată procurorii DIICOT în referatul prin care au obţinut arestarea mai multor membri ai reţelei. 

Afacerile lui Stuparu erau protejate de Dan Stroe, director de achiziţii în cadrul ANAF, cei doi fiind şi ei în prezent arestaţi. 

“Mai mult, din datele deţinute la acest moment, rezultă că inculpatul Stroe Dan deţine cotă/parte din afacerile derulate de inculpatul Stuparu Sorin, o parte din banii rulaţi de acesta fiind ai primului. De asemenea, în diferite situaţii ocazionate de iminenţa efecutării unor controale de către diverse structuri ale ANAF, inculpatul Stroe Dan i-a semnalat acest lucru inculpatului Stuparu Sorin, iar acesta, la rândul său, prin intermediul oamenilor săi de încredere, inculpaţii Vintilă Stelian şi Ivănuş Florin (membrii ai clanului Sportivilor), i-a trimis lui Stroe Dan diverse sume de bani pentru “serviciul” de a-l fi anunţat despre control, sau pentru intervenţiile la organele de control”, se arată în referatul procurorilor DIICOT.

Unul din locotenenţii patronului FC Argeş, pescuit de procurori

Printre învinuiţii din dosarul “Butoane – Măgureanu” se regăseşte şi un interpus de-al familiei Penescu de la Argeş. Este vorba Ion Panţoiu. Acesta a recunoscut în faţa procurorilor DIICOT că a acceptat rugămintea lui Cornel Penescu şi a fiului acestuia, Andrei Penescu, de a fi administratorul unei societăţi comerciale, dar că nu ştie prea multe date despre activitatea acestei societăţi. Panţoiu a spus că de fapt, în acte, el era reprezentantul unui offshore din Marea Britanie dar că toate diligenţele erau depuse de Andrei Penescu, care era vorbitor cursiv de limbă engleză.

Cornel Penescu este un controversat om de afaceri din Argeş care a fost inculpat în mai multe dosare penale ale DNA pentru coruperea unor arbitri de fotbal şi a unor funcţionari publici. Acesta a stat după gratii aproape un an de zile iar în prezent este judecat în stare de libertate.

Mafia bulgară vroia să aplice corecţii fizice pentru recuperarea datoriilor

În momentul în care unul din membrii români ai reţelei transfrontaliere de evaziune fiscală destructurată de procurorii DIICOT şi ofiţerii SRI a avut probleme financiare şi nu şi-a putut achita mai multe datorii, acesta a fost la un pas să sufere corecţii fizice din partea unor membri bulgari ai reţelei. 

Este vorba de Sorin Marius Cune, aflat în prezent, care a înregistrat datorii către Georgiev Dyilian de 14.000 de euro motiv pentru care acesta din urmă l-a contactat pe Sorin Stuparu, unul din capii reţelei de evaziune, pentru a-i reclama acest aspect. 

“Cu această ocazie, inculpatul Stuparu Sorin a insistat ca interlocutorul său să nu îi aplice o corecţie fizică inculpatului Cune Marius Sorin, angajându-se să onoreze personal respectiva datorie în locul finului său”, arată procurorii DIICOT în referatul prin care au obţinut arestarea mai multor membri ai reţelei. 

Potrivit procurorilor, problemele financiare ale lui Cune au intervenit în contextul acumulării unor datorii către doi importanţi cămătari şi membri ai lumii interlope din Giurgiu, Octavian Grecu – Butoane şi Lucian Spiridon. 

Diliyan este un fel de interfaţă a membrilor bulgari ai reţelei transfrontaliere de evaziune fiscală, printre care se află oameni de afaceri cu greutate din Bulgaria cum ar fi Grisha Ganchev – conectat la grupări de crimă organizată, sau oficiali ai statului – cum ar fi şeful unei Administraţii Portuare. 

Cele mai citite

Bătaie în Parlament: Florin Roman, bătut de Dan Vîlceanu -VIDEO

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament, între Dan Vîlceanu şi Florin Roman, care a avut loc în antecamera sălii de plen, în...

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă