19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialResita – orasul gri cu oameni saraci

Resita – orasul gri cu oameni saraci

– Capitala judetului Caras-Severin capata un aer tot mai rural.

– Economia locala este in colaps de mai multa vreme.

In marea lor graba de a transforma satele in comune, comunele in orase si orasele in municipii, comunistii au omis un lucru elementar: pentru a se numi oras sau municipiu, respectiva asezare urbana ar trebui sa ofere sau sa posede minimul de confort – ceea ce in traducere libera ar insemna macar apa curenta, canalizare, trotuare, strazi asfaltate si iluminat public. Nici Resita nu a fost mai presus ca alte orase, iar in dorinta lor de al vedea cat mai sus intr-o eventuala ierarhie – oamenii politici de dinainte de 1989 s-au grabit sa alipeasca Resitei satele si comunele din jur. Astfel, peste noapte si doar dintr-o trasatura de condei, satele Monion, Doman, Calnic, Cuptoare, Secu si Terova s-au trezit cartiere ale Resitei. Cartiere in care, in loc de autobuze, pe strazi circula carute trase de cai, in loc de asfalt oamenii sunt intampinati ceva ce candva a fost un macadam, cartiere in care daca turistii gasesc la colt de strada o fantana, se pot declara cei mai fericiti oameni.

 

Locuitorilor din cartierele marginase putin le pasa ca lor li se spune oraseni iar asezarilor – cartier. Ei traiesc asa cum au mostenit de la parintii si bunicii lor si nu simt absolut nici o diferenta intre ce a fost acum 30 de ani si ce este acum.
In Cuptoare, apa este asigurata de fantanile de pe strada, iar o mica parte a cartierului este alimentata de la un bazin facut in urma cu vreo 30 de ani. Strazile sunt pline de gropi, iluminatul public aproape ca lipseste. La nici un kilometru distanta, un alt cartier isi arata fata hada si uratita de nepasarea autoritatilor: cartierul Secu. In mijlocul cartierului, langa biserica, troneaza o cladire care adaposteste cea mai napastuita patura sociala a Resitei: romii. si aici s-a desfiintat scoala. Zilnic, elevii claselor V- VIII trebuie sa faca naveta cale de aproape 15 km pana la Resita si 15 la intoarcere. In cartierul Doman, locuitorilor le lipseste cel mai elementar lucru: apa de baut.

Gospodinele gatesc si spala cu apa de ploaie stransa in fel de fel de recipiente. Apa de baut este cumparata de la magazin sau carata cu bidoanele de la distante mari. La aceasta se adauga lipsa strazilor cat de cat nivelate, fiindca de asfalt nici nu poate fii vorba, in unele zone iluminatul public care aproape este inexistent. Nici la Terova, Calnic sau Moniom lucrurile nu stau mai bine.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă