20.2 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialReglare de conturi la Nankin între clanurile „baronilor roşii“ din China

Reglare de conturi la Nankin între clanurile „baronilor roşii“ din China

Continuă să cadă capete în China. Ji Jianye, secretar al Partidului Comunist şi primar al oraşului istoric Nankin, a fost plasat sub anchetă disciplinară în interiorul partidului pentru „crime economice”, adică pentru corupţie. Laţul se strânge şi în jurul lui Zhou Yongkang, un apropiat al lui Bo Xilai, starul Partidului Comunist, căzut în dizgraţie şi condamnat la detenţie pe viaţă. Într-o închisoare de lux, secretă.

Reglările de conturi în cadrul regimului chinez sunt departe de a fi încheiate. Arestat de oamenii serviciului de ordine internă al Partidului Comunist (PC), primarul din Nankin a fost transferat la Beijing într-un centru secret de interogatorii, unde profesioniştii au sarcina de a-l determina să mărturisească. Brutalitatea metodelor folosite în aceste locaţii extrajudiciare a fost dezvăluită recent după moartea unui cadru supus supliciului ţinerii sub apă. PC se plasează deasupra legii în China şi nici unul dintre membrii săi nu poate fi adus în faţa justiţiei decât după ce este expulzat. Această excludere nu este posibilă decât după ce acuzatul semnează şi îşi aplică cele zece amprente digitale pe „confesiune”. Acuzaţiile de corupţie servesc adesea drept paravan al reglărilor de conturi sau epurărilor politice.

În ajunul arestării primarului din Nankin, un alt înalt responsabil al Companiei naţionale de petrol, PetroChina, Wei Zhigang, a căzut sub acuzaţia de corupţie. Din august, este al şaselea înalt funcţionar din industria petrolului plasat sub anchetă, cel mai important fiind Jiang Jiemin, care face parte din cei 205 membri ai Comitetului Central al partidului. Toţi şase sunt legaţi de fostul şef al serviciilor secrete chineze, Zhou Yongkang, care ar putea cădea în curând. El era un apropiat al lui Bo Xilai, numărul unu al partidului în Chongqing, căzut în dizgraţie şi condamnat la închisoare pe viaţă pentru deturnare de fonduri. „Noul număr 1 al PC, Xi Jinping, îşi impune puterea şi, asemenea unui nou împărat, trebuie să îşi elimine inamicii, fiind principalul motiv al acestei campanii anticorupţie”, arată o sursă bine informată, citată de media din Hong Kong, adăugând că „pentru a-şi câştiga un adevărat prestigiu, trebuie să sacrifice unii dintre aliaţi”.

Seisme politice

Potrivit cotidianului South China Morning Post, în vizor se află şi Zhou Yongkang, apropiat al lui Bo Xilai şi fost conducător al partidului, unul dintre cei mai puternici responsabili chinezi. În cadrul operaţiunii „Mâini curate”, lansată de preşedintele Xi Jinping, liderii PC au decis deschiderea unei anchete pentru presupusa corupţie a lui Zhou, fostul şef al serviciilor de securitate, în ultimele zile patru dintre protejaţii săi fiind înlăturaţi din cauza „lipsei grave a disciplinei de partid”, eufemism oficial pentru „crime economice”. Zhou s-a retras după al 18-lea Congres al PC care a instalat o nouă conducere în fruntea Chinei, la finele lui 2012, după ce ocupase un loc în atotputernicul Comitet Permanent al Biroului Politic al partidului. Căderea lui este considerată ca fiind legată de cea a lui Bo Xilai, Zhou lucrând în culise pentru ca acesta să îi succeadă în Biroul Politic. Este pentru prima oară când un membru în exerciţiu sau în retragere din Comitetul Permanent face obiectul unei anchete pentru crime economice, de la finele Revoluţiei culturale, arată cotidianul din Hong Kong. „Unda de şoc a unei anchete contra lui Zhou ar putea provoca seisme politice la Beijing, mult mai puternice decât cel iscat de procesul lui Bo Xilai”. Zhou, care s-a opus dizgraţiei lui Bo Xilai şi l-a considerat pe Xi Jinping „prea slab pentru a conduce China”, el fiind la originea dezvăluirilor din dosare compromiţătoare privind averea acestuia, în speranţa că ar fi îndepărtat de la puterea supremă.

Închisoare pentru VIP-uri

Fostul secretar general al PC din Chongqing, Bo Xilai, şi-a văzut spulberate ambiţiile politice anul trecut, după un enorm scandal declanşat după moartea lui Neil Heywood, un om de afaceri britanic, amic al familiei. Condamnat pe viaţă, Bo va fi încarcerat şi va primi un tratament demn de un hotel de cinci stele, chiar dacă va fi supravegheat constant de agenţii regimului. Ascunsă între colinele împădurite din nordul Beijingului, închisoarea Qinsheng l-a găzduit şi pe tatăl său, Bo Yibo, tovarăş de drum al lui Mao, căzut în dizgraţie şi închis în timpul Revoluţiei culturale. Dacă disidenţii şi militanţii tibetani sunt trataţi ca prizonieri obişnuiţi, fostele cadre ale regimului care „au încălcat grav disciplina de partid” primesc un tratament VIP şi numeroase privilegii. Qinsheng este ca un hotel de 5 stele, are celule spaţioase, dotate cu paturi confortabile, un divan, un birou şi o sală de baie. Mesele sunt asigurate de unii „şefi” bucătari care lucrează într-unul dintre cele mai bune hoteluri din Beijing, pregătind meniuri „de nivel ministerial”, arată Beijing Times. Fostul primar şi şef al PC din Shanghai, Chen Liangyu, închis pentru corupţie în 2008, purta în închisoare un costum occidental şi practica tai chi. Qinsheng s-a extins anul trecut şi un zid a fost dărâmat pentru a face loc pavilioanelor, arborilor şi peluzei unei grădini chinezeşti. Protejată de privirile publicului, această închisoare nu figurează pe nici o hartă.

 

Cele mai citite

Zeci de blocuri din Sectorul 3 rămân fără apă caldă în urma unei avarii la o conductă veche de peste 51 de ani

Din cauza unei avarii produsă pe Magistrala I Sud, care are o vechime de peste 51 de ani, zeci de blocuri din Sectorul 3...

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 30 mai 2024, următoarele decrete: Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 24/2023 pentru completarea art....

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă