33.1 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăSpecialRazboiul interlopilor, acceptat tacit de o politie care promite mult si...

Razboiul interlopilor, acceptat tacit de o politie care promite mult si nu face nimic

De mai bine de doi ani, in diverse locatii de pe raza municipiului Constanta se deruleaza scene sangeroase, desprinse parca din filmele cu gangsteri. Vechea cetate a Tomisului a devenit deja un veritabil Chicago din vremea recesiunii economice, in care bandele de infractori se razboiesc intre ele pentru a obtine dominatia unui anume teritoriu si, implicit, profituri uriase din afacerile subterane. Totul se petrece sub ochii autoritatilor, care pana acum nu au luat nici o masura pentru lichidarea acestui conflict. Razboiul se poarta intre banda Fratii, condusa de Mihaita si Traian Vasea, si gruparea Spaniolul, aceasta fiind patronata de celebrul deja Cristian Gherghisan.
In doi ani si jumatate, intre cele doua clanuri s-au inregistrat sapte incidente deosebite, soldate cu ranirea grava a mai multor persoane. Nici unul din acesti infractori nu a ajuns dupa gratii, pentru ca o parte din Po-litiei se teme de ei, iar o alta parte ii protejeaza. In unele dosare, procurorii au dictat NUP-uri comode, iar atunci cand s-a ajuns in instanta, judecatorii au fost extrem de blanzi, dand pedepse ridicole. Din aceste motive, fenomenul a escaladat si protagonistii acestor frecvente scandaluri declara acum, extrem de senini, ca savarsirea primului omor este doar o chestiune de timp.

Ultima reglare de conturi

Majoritatea interlopilor implicati in ultimii ani in acest razboi al bandelor se autointituleaza oameni de afaceri, fara a preciza vreodata cu exactitate ce fel de operatiuni comerciale deruleaza prin intermediul SRL-urilor pe care le conduc. Pe hartie sunt doar patronii unor firme modeste, cu profituri mici, dar realitatea confirma ca acesti indivizi invart sume uriase de bani. Viata de noapte a Constantei abunda in activitati ilicite, iar localurile rau famate sunt mereu pline de acesti tineri. Se vorbeste despre proxenetism, taxe de protectie si chiar de droguri, dar pana acum politia mioapa a orasului nu a reusit (sau poate nu a vrut) sa descopere nimic concret in acest sens. Este vorba despre peste 50 de persoane grupate in doua bande rivale. Ultimul conflict dintre acestea s-a consumat pe data de 16 februarie, pe strada Atelierelor. Cristian Marian Gheorghiu, zis Cristel, declara ca a mers in acea seara la curatatoria unui amic, unde trebuia sa negocieze cumpararea unui obiect de arta. La iesirea din atelier a fost asteptat de un grup de sapte-opt indivizi, din care patru au tabarat asupra sa, lovindu-l cu bate si arme albe (sabii si cutite). Bataia a durat numai cateva minute, dupa care agresorii au disparut, lasand victima intr-o balta de sange, in curtea unei case. Cristel a ajuns in stare grava la spital, fiind nevoie de interventii chirurgicale pentru a i se salva viata. El i-a identificat pe agresorii sai si acuza politia ca nu i-a retinut, lasandu-i sa se plimbe liberi prin oras. Cristel si cei din gasca din care face parte au amenintat cu acte de razbunare, care ar putea duce pana la crima.

Fratii si Spaniolul

Victima agresiunii din 16 februarie, asa-numitul Cristel, face parte din clanul Fratii, banda condusa de Mihaita si Traian Vasea. Din aceasta grupare mai fac parte Iulian Marius Ursoi (instructor de arte martiale), Eldis Nasurla si Eugen Manea, toti trei implicati in trecut in numeroase acte de agresiune. Cei sus-mentionati dispun de o adevarata armata, formata din "baieti" duri oricand gata de actiune. De partea cealalta a frontului se afla clanul Spaniolul, condus de Cristian Gherghisan, de 28 de ani, fost bodyguard si in prezent om de afaceri. Din gasca acestuia fac parte Lucian Calimarea, zis Catalin Nebunul, Cosmin Turcan, Mihai Capatana, Ionut Vanghelici, un anume Ipu, Petrisor Talmaciu si multi altii. Cristel a declarat ca pe 16 februarie a fost atacat de Gheghisan, Calimarea, Ipu si un al patrulea barbat numit Tomescu. Ca si cei din Fratii, tinerii Spanioli au aparut des pe buletinele politiei ca fiind implicati in scandaluri si reglari de conturi.

O istorie insangerata

Formate undeva la inceputul anului 2000, cele doua bande constantene s-au dezvoltat foarte mult in perioada 2003-2004. Din aceasta perioada dateaza si primele conflicte. Un aspect inedit este faptul ca inainte de 2003, toti acesti indivizi au fost prieteni si au derulat impreuna diverse afaceri. Totul a inceput in mai 2004, cand Eldis Nasurla a fost batut de mai multi indivizi in fata clubului After Hours din Satul de Vacanta. Doua zile mai tarziu s-a consumat celebrul incident de pe terasa Beta, din centrul Constantei. Ziua in amiaza mare, sub privirile ingrozite a zeci de persoane nevinovate, un grup numeros de Frati (in jur de 15) a tabarat asupra catorva Spanioli, printre acestia numarandu-se si agresorii lui Nasurla. A fost o bataie cu lanturi, bate si cutite, care s-a transformat intr-o urmarire prin tot orasul si care s-a incheiat cu mai multi raniti. Dupa aceasta lupta, cele doua bande au cazut la pace, linistea durand insa mai putin de un an. In toamna lui 2005 conflictul a reizbucnit. Intr-o seara de noiembrie, Spaniolii lui Gherghisan au intrat in sala de sport a Scolii 23, unde Iulian Ursoi tinea unor tineri un curs de arte martiale. Ursoi a incasat numeroase lovituri, dar din nefericire au cazut victime si cursanti nevinovati.  Pe 12 august 2006 s-a consumat episodul Flora, cand Cristel, Ursoi si fratii Vasea au atacat hotelul din Mamaia (actionari ai societatii care administreaza imobilul sunt primarul Radu Mazare si presedintele CJ, Nicusor Constantinescu), tinta lor fiind bodyguarzii Cosmin Turcan si Mihai Capatana. S-au spart geamurile portii de acces, s-au schimbat zeci de lovituri, fiind folosite si numeroase arme albe. Sositi tarziu, politistii nu au mai gasit pe nimeni in afara de bodyguarzii raniti, dar s-au mandrit cu confiscarea unui arsenal de arme albe. Pe 31 august, un apropiat al Spaniolilor, Sorin Papaiani, s-a trezit cu autoturismul Audi A6 incendiat de cei din gasca lui Vasea. La acel moment, partea vatamata a facut o grava acuzatie, afirmand ca Victor Popescu, comandantul Politiei constantene la acea vreme, a fost mituit de Frati pentru a nu lua masuri drastice impotriva lor. Dupa numai noua zile de la acest episod, "Ibericul" Ciprian Turcan si amicii acestuia Aurelia Bocasaneanu si Vasilica Cosman au fost batuti cu salbaticie in fata aceluiasi local After Hours. Ultimul incident din 2006 a fost cel de pe 17 noiembrie, de la un club de biliard din cartierul Tomis III. Un tanar din banda Spaniolilor, Stila Sarafu, a fost atacat si ranit grav de un grup numeros condus de Cristel.

Vinovatii de tentativa de omor, liberi ca pasarea cerului

Incidentul din 16 februarie este unul diferit de cele anterioare, acesta fiind primul finalizat cu o incadrare juridica corecta. Astfel, agresorii Gherghisan, Calimarea, Ipu si Tomescu ar trebui in prezent sa raspunda acuzatiilor de tentativa de omor. Nu mai conteaza asadar daca victima isi va retrage plangerea sau nu, totul fiind la mana Politiei. Problema este ca nici in acest caz IPJ Constanta nu a luat masuri drastice. Desi au ajuns dupa cateva minute la incidentul de pe Atelierelor, oamenii legii nu  i-au mai prins pe agresori. Operatiunea de depistare si retinere denumita "Navodul" a fost un fiasco. Reprezentantii IPJ sustin ca agresorii nu au fost gasiti acasa si ca pe numele lor au fost emise mandate de aducere. Asa s-au cam petrecut mereu audierile interlopilor, cu "invitatii" la IPJ, pentru ca suspectii sa raspunda la acuzatii. Politistii  spun ca ii cauta pe agresori, dar acestia au disparut. In replica, zeci de persoane sustin ca cei patru se plimba nestingheriti prin oras, Gherghisan fiind vazut chiar la domiciliul unde autoritatile nu l-au gasit. Desi are state vechi in privinta scandalurilor si chiar este parat in procese penale, Cristian Gherghisan este in continuare tratat cu manusi de autoritati. In timp ce gainarii sunt imediat arestatii preventiv pentru ca au furat un parfum din supermarket, tanarul in cauza este cercetat in libertate pentru talharie iar la procesul penal aflat pe rolul Tribunalului isi trimite doar avocatul platit regeste. La fel se intampla si cu restul interlopilor, fie ei din gruparea Fratii sau din banda Spaniolului. Politistii ii invita la audieri, procurorii le dau neinceperea urmaririi penale (NUP) iar judecatorii (daca se ajunge in aceasta faza) ii achita din lipsa de probe.

Asasin platit

Ultimele evenimente petrecute la Constanta demonstreaza ca situatia a degenerat si ca ceea ce parea acum doi ani un conflict minor este de fapt un razboi in toata regula. Mai mult, miercuri dupa-amiaza, un barbat care acum face parte din anturajul lui Cristian Marian Gherghiu (Cristel) a facut dezvaluiri incredibile. Barbatul, a carui identitate este protejata, a afirmat ca in februarie 2006 a fost angajat de fostul sau coleg de puscarie, interlopul Ipu (gruparea Spaniolul) pentru a-l ucide pe Cristel, in schimbul a 100.000 de dolari. Acesta primise si ordinul de a incendia casa victimei si de "a-i lua" copilul acesteia. Barbatul angajat sa ucida a declarat ca s-a razgandit si nu a mai dat curs ordinului, ba chiar a depus un autodenunt la politie. Oamenii legii infirma existenta acestui document.

Oamenii legii "dorm in bocanci"

De la inceputul razboiului pana in prezent, politia constanteana nu a facut nimic concret pentru a stopa fenomenul, permitand astfel ca pe strazile orasului sa se instaureze haosul. Toti cei implicati in scandalurile sus-mentionate au scapat mereu basma curata, nepetrecand nici macar un ceas dincolo de gratii. Se spune despre interlopi ca au pile mari la IPJ si Parchete si ca cei care se ocupa de dosarele lor stiu mereu ce solutie trebuie sa dea. Adjunctul IPJ Constanta a declarat zilele trecute ca interlopii nu au fost arestati pentru ca mereu bandele rivale au cazut la pace si plangerile penale depuse initial au fost ulterior retrase. Incadrarile juridice la faptele anterioare au fost facute aiurea, un conflict deschis care a terorizat orasul fiind considerat o simpla infractiune de lovire si alte violente. Pentru toleranta sa manifestata in acest razboi al clanurilor, fostul comandant al IPJ Constanta, comisar-sef Victor Popescu, a fost in cele din urma destituit. Nu trebuie insa sa-i plangem de mila, pentru ca a prins un post caldut la MAI, departe de nebunia de pe litoral. Noul comandant, adus tocmai de la Sibiu, chestorul Mircea Vasile Bargoz, a promis la instalare ca va face tot posibilul sa stopeze acest fenomen al clanurilor. Din pacate, tinand cont de modul in care se ancheteaza cazul din 16 februarie, promisiunile chestorului par a fi, cel putin pentru moment, doar niste vorbe goale.    

Cele mai citite

Șeful NATO consideră armele nucleare „garanţia supremă de securitate” a NATO

Vorbind cu reporterii înainte de o reuniune de două zile a miniştrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles, care va include şi o reuniune...

Temperaturi de până la 34 de grade şi disconfort termic în Bucureşti şi în alte 14 judeţe, pe parcursul zilei de joi

Judeţe din Muntenia, sudul Olteniei şi zona continentală a Dobrogei se vor afla sub Cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic pe parcursul...

Un înalt oficial al Hamas declară că amendamentele propuse pentru încetarea focului în Gaza sunt nesemnificative

Modificările pe care Hamas le-a cerut la o propunere de încetare a focului făcută de Statele Unite sunt „nesemnificative” și includ retragerea completă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă