19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialRăzboi pe 40.000 de salariaţi suceveni între ITM şi Statistică

Război pe 40.000 de salariaţi suceveni între ITM şi Statistică

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Ionuţ Creţuleac, consideră că cei de la Direcţia Judeţeană de Statistică emit informări după ureche. Conform datelor de la ITM în judeţ ar fi peste 121.000 de salariaţi activi, în vreme ce Statistica susţine că nu sunt decât ceva mai mult de 92.000.

Unde au dispărut cei aproape 40.000 de angajaţi, nimeni nu şie concret, dar lupta între cele două instituţii este crâncenă. “Probabil ca Direcţia Judeteană de Statistică îşi culege informaţiile tot de unde le-a luat si SGA-ul când a deversat “controlat” un iaz şi a inundat mai mult de 20 de gospodării”, spune Şeful ITM, Ionuţ Creţuleac. “Metodologia noastră este aprobată de Biroul de Statistică a Uniunii Europene – Eurostat, care funcţionează în toate statele din Europa”, răspunde directorul DJS, Stelian Ruscior.

Recenta şedinţă a Colegiului Prefectural Suceava în care au fost prezentate o serie de date statistice privind situaţia economică şi socială din judeţul nostru a iscat o aprigă dispută între şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) – Ionuţ Creţuleac şi directorul Direcţiei Judeţene de statistică – Stelian Ruscior. Totul a plecat de la calculul numărului de salariaţi existenţi în Suceava, datele aflate în evidenţa celor două unităţi fiind total diferite. Astfel, în luna iunie a acestui an, conform evidenţelor ITM în judeţul nostru erau peste 121.000 de angajaţi activi, în vreme ce, din raportul prezentat de DJS, în aceeaşi lună nu ar fi fost înregistraţi ca angajaţi activi decât un număr de 92.468 de persoane.

“Conform situaţiei din baza de date organizate la nivelul Inspectiei Muncii, în judeţul Suceava figurau la 31.06.2010 un număr de 94.416 salariaţi activi, iar la 30.06.2011 un număr de 121.708 salariaţi activi.

Probabil ca Direcţia Judeţeană de Statistică îşi culege informaţiile tot de unde le-a luat şi SGA-ul când a deversat “controlat” un iaz si a inundat mai mult de 20 de gospodarii. În condiţiile în care s-a adoptat noul Cod al muncii şi acţiunile de combatere a muncii la negru derulate de către ITM Suceava împreună cu IJJ, IPJ şi Garda Financiară au dus la creşterea numărului de salariaţi activi pe piaţa muncii e greu de crezut cum, conform datelor DJS, numărul de salariaţi sa scadă. Cred că DJS ar fi trebuit sa îşi pună măcar un semn de întrebare. O explicatie ar fi că angajatorii cu mai putin de 5 salariaţi nu transmit date către INS. Dar acest lucru trebuia specificat de către DJS”, a transmis inspectorul şef Ionuţ Creţuleac.

În replică, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică, Stelian Ruscior, spune că la ITM funcţionează o altă metodologie de calcul. “Sunt persoane cu două sau mai multe contracte de muncă. Este normal ca în evidenţele lor să fie un număr mai mare de contracte, dar asta nu înseamnă un număr mai mare de persoane angajate. Pe de altă parte, metodologia Direcţiei Judeţene şi implicit a Comisiei Naţionale de Statistică este aprobată de Biroul de statistică al Uniunii Europene – Eurostat şi funcţionează în toate statele europene. Nu ştiu ce metodologie de calcul au ei. Ştiu însă că problema s-a tot discutat la nivel de prefectură încă din vreme când prefect era Orest Onofrei. Am explicat atunci cum stau lucrurile şi am crezut că s-a înţeles”, a declarat Stelian Ruscior.

Revenind telefonic, Ionuţ Creţuleac a arătat că, dacă există angajaţi cu mai multe contracte de muncă, aceştia reprezintă un procent mic, numeric nu mai mult de 5000. dar diferenţa între cele două cifre este de aproape 30.000 de persoane. Unde s-ar regăsi aceştia? Creţuleac a mai spus că în cifra de 121.708 salariaţi activi nu au fost incluşi angajaţii sezonieri cu acte de muncă. “Mai mult, în două luni de la intrarea în vigoare a noului cod al muncii s-au înregistrat mii de noi angajari cu contracte de muncă. Unde sunt aceşti oameni în evidenţele DJS, care lună de lună prezintă cifre în scădere” s-a întrebat Ionuţ Creţuleac.

Interesant este că în urmă cu un an, mai precis la 30 iunie 2010, problema nu exista ba mai mult, dacă cineva ar fi avut de comentat, ar fi trebuit să spună că la acea dată, Direcţia Judeţeană de Statistică avea în evidenţe un număr de 95.706 persoane angajate în muncă în vreme ce la Inspectoratul Teritorial de Muncă se aflau înregistraţi 94.416 salariaţi activi. Cu peste o mie mai puţini decât au numărat cei de la Statistică. Unde se ascunde adevărul în disputa dintre cele două structuri ale statului, este greu de prefigurat în acest moment. Cert este că angajaţii din judeţul Suceava, ca număr, nicidecum ca persoane cu viaţă proprie au produs o importantă dispută între cele două unităţi deconcertate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă