15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialRaport privind starea justiţiei: În 2011 au fost desfiinţate 12 judecătorii şi...

Raport privind starea justiţiei: În 2011 au fost desfiinţate 12 judecătorii şi parchetele acestora

În cursul anului trecut au fost desfiinţate 12 judecătorii şi parchetele de pe lângă acestea – nouă dintre ele nu au funcţionat niciodată -, astfel că la sfârşitul lui 2011 numărul judecătoriilor şi parchetelor acestora s-au redus la 176, potrivit unui raport privind starea justiţiei, potrivit Mediafax.

De altfel, modificările legislative din 2011 au dus la structurarea unui număr de 244 de instanţe şi 241 de parchete, de toate gradele, faţă de 256 de instanţe şi 253 de parchete comparativ cu anul 2010.

În urma modificărilor aduse ca urmare a intrării în vigoare a nolui Cod civil, la 1 octombrie 2011, prin hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost reorganizate, alături de tribunalele specializate în materie comercială, şi secţiile comerciale cu atribuţii în materie comercială existente la nivelul tribunalelor şi curţilor de apel ca secţii civile mixte (inclusiv cauze comerciale-n.r.).

Anul trecut, a fost pus în funcţiune Trbunalul Ilfov, precum şi parchetul de pe lângă acesta şi au fost reorganizate ca tribunale specializate, potrivit dispoziţiilor Legii 71/2011, Tribunalul Comercial Cluj, Mureş şi Argeş.

Instanţele şi parchetele militare nu au suferit modificări structurale şi organizatorice pe parcursul anului trecut, acestea funcţionând în continuare conform Legii 304/2004.

În ce priveşte structura organizatorică anterioară a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în cursul anului trecut au intervenit modificări în urma intrării în vigoare a noului Cod civil.

Astfel, Secţia civilă şi de proprietate intelectuală şi Secţia comercială a ICCJ au fost reorganizate ca Secţia I civilă şi Secţia a II-a civilă, rămânând Secţia penală şi Secţia de contencios administrariv şi fiscal, cele patru complete de cîte cinci judecători şi Secţiile Unite, potrivit Raportului privind starea justiţiei 2011, a cărei discutare în plenul CSM a fost amânată, în şedinţa din 1 martie.

Cele mai citite

VIDEO. Manchester City, noua și vechea campioană a Angliei. Trupa lui Guardiola câștigă titlul în Premier League

Manchester City a făcut istorie în fotbalul englez, câștigând pentru al patrulea an consecutiv titlul de campioană a Angliei. Această performanță este una de...

Alexander Zverev, campion la Foro Italico

Germanul Alexander Zverev a câştigat pentru a doua oară în carieră turneul ATP Masters 1.000 de la Roma, după ce l-a învins în finală...

Elicopterul președintelui iranian Raisi nu a fost încă găsit! Mesajul transmis de ayatollahul Khamenei

Televiziunea de stat de la Teheran difuzează rugăciuni, în timp ce echipele de salvatori efectuează căutări în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul prăbușit...
Ultima oră
Pe aceeași temă