28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialRămăşiţele familiei ţarului rus Nicolae al II-lea sunt autentice, anunţă un judecător...

Rămăşiţele familiei ţarului rus Nicolae al II-lea sunt autentice, anunţă un judecător – presă

Rămăşiţele membrilor familiei ultimului ţar rus Nicolae al II-lea, executaţi în 1918 lângă Ekaterinburg şi înhumaţi în fortăreaţa Sf. Petru şi Pavel din Sankt Petersburg, dar şi ale prinţului Aleksei şi surorii sale Maria sunt autentice, a anunţat joi un judecător rus, relatează RIA Novosti, potrivit Mediafax.

“La finalul anchetei, Comitetul de anchetă din Rusia a ajuns la concluzia fermă că rămăşiţele sunt autentice, pe baza ansamblului datelor studiate”, a declarat Vladimir Soloviev, un judecător de instrucţie din cadrul Comitetului.

Soloviov a mai anunţat că a remis avocatului familiei Romanov, Gherman Lukianov, o rezoluţie care dispune închiderea anchetei asupra execuţiei ultimului ţar al Rusiei Nicolae al II-lea şi membrilor familiei acestuia. Dosarul, de aproximativ 800 de pagini, conţine concluziile anchetatorilor, care confirmă autenticitatea rămăşiţelor Romanovilor.

Arestaţi de bolşevici, Nicolae al II-lea, soţia, fiul şi cele patru fiice, medicul de familie, servitorii, camerista şi bucătarul acestora au fost executaţi prin împuşcare la Ekaterinburg, la 17 iulie 1918. La 18 iulie, execuţia a fost aprobată de către prezidiul Comitetului Executiv Central al Rusiei – grupul care deţinea şefia statului la vremea respectivă, şi de către Guvern – Consiliul Comisarilor Poporului.

Pe de altă parte, Comitetul de anchetă din Rusia nu dispune de nicio informaţie care să confirme că ordinul executării a fost dat personal de Vladimir Lenin, a mai anunţat Soloviev.

“Comitetul de anchetă nu dispune de niciun document care să arate că ordinul de împuşcare a familiei ţarului a fost dat de oficiali sovietici de rang înalt”, a declarat judecătorul. Însă nu este exclus ca oficialii sovietici, care se găseau la Moscova, să fi dat verbal ordinul autorităţilor din Ekaterinburg, a adăugat Soloviev.

Şeful Cancelariei familiei Romanov, Aleksandr Zakatov, este de părere că Moscova ar fi putut ordona verbal Sovietului Regional de la Ekaterinburg să execute familia ţarului, din cauza apropierii Armatei Albe.

El a confirmat, totodată, că istoricii nu ştiu despre existenţa vreunor documente care să confirme că ordinul împuşcării membrilor familiei Romanov a fost dat de Vladimir Lenin sau Felix Dzerjinski, un colaborator apropiat al lui Lenin şi şeful primei poliţii secrete sovietice, CEKA.

Cele mai citite

BACALAUREAT 2024. Luni are loc proba de limba și literatura română 

Peste 134.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2024, susţin luni prima probă la Limba şi literatura română -...

SUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, din anul 2024, pentru a instala un candidat pro-rus...

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...
Ultima oră
Pe aceeași temă