15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialRadu Mazăre a anunţat că a câştigat definitiv procesul cu ANI

Radu Mazăre a anunţat că a câştigat definitiv procesul cu ANI

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a anunţat, luni, că a câştigat definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), edilul dansând în conferinţa de presă în timp ce lipea afişe pe care scria “taxat” pe un panou pe care erau trecute instituţiile care l-au anchetat, potrivit NewsIn.

Mazăre urmează să primească 5.000 de lei despăgubiri morale, după procesul în care a fost acuzat de incompatibilitate.

Primarul a făcut anunţul privind câştigarea procesului cu ANI într-o conferinţă de presă la Constanţa. În timp ce dansa pe refrenul unei melodii a trupei ASIA – “Tu ai banii, eu am anii/Suntem ca americanii/Să vedem, să vedem, ce-o să iasă” -, Mazăre lipea coli de hârtie pe care scria ”taxat” pe un panou pe care erau trecute numele unor instituţii şi erau menţionate sumele pe care le are de primit sau le-a primit drept despăgubire în urma unor procese câştigate – ANI şi DNA – 5.000 lei, Poliţia Română – 25.000 de lei.

Radu Mazăre a afirmat că, la sfârşitul lunii trecute, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul formulat de ANI şi a obligat agenţia să-l despăgubească, instanţa supremă confirmând astfel decizia de anul trecut a Curţii de Apel Galaţi.

La 29 iunie 2010, Curtea de Apel Galaţi i-a dat câştig de cauză primarului Constanţei, social-democratul Radu Mazăre, în procesul pe care acesta l-a intentat Agenţiei Naţionale de Integritate şi a dispus ca agenţia să îi achite edilului 5.000 de lei daune morale.

Curtea de Apel Galaţi a pronunţat sentinţe în ambele dosare: în dosarul 1120/36/2009, care avea ca obiect anularea unui act administrativ, şi în dosarul 1731/36/2009, care s-a desprins de primul şi care avea ca obiect suspendarea executării actului administrativ până la soluţionarea pe fond a acţiunii în anulare. În fapt, Radu Mazăre cerea anularea hotărârii ANI care semnala o presupusă stare de incompatibilitate la edil, care, în anul 2003, timp de şase luni, ar fi deţinut funcţia de primar al municipiului Constanţa şi pe cea de administrator la o societate comercială.

Sentinţa Curţii de Apel Galaţi a fost atacată cu recurs de ANI la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Un comunicat al ANI anunţa, la începutul lunii august 2009, că Radu Mazăre s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 aprilie 2003 – 6 noiembrie 2003, deoarece a fost concomitent primar şi administrator al unei firme, şi riscă astfel să piardă funcţia publică. În urma verificărilor a reieşit că, în data de 4 noiembrie 1998, Radu Mazăre a fost numit administrator la SC Nisipuri SA, funcţie din care s-a retras în data de 6 noiembrie 2003.

Mazăre a contestat în instanţă actul de constatare a stării de incompatibilitate în care s-ar fi aflat timp de 7 luni, emis de Agenţia de Integritate. Procesul dintre cele două părţi, care a debutat la Constanţa, a fost strămutat la Galaţi la cererea ANI, care a invocat faptul că instanţa de la malul Mării Negre ar putea fi influenţată de notorietatea primarului constănţean.

Primarul municipiului Constanţa a declarat că sesizarea de incompatibilitate a Agenţiei Naţionale de Integritate se bazează pe o eroare materială a Registrului Comerţului la înregistrarea societăţii sale şi a acuzat ANI că acţionează la comandă politică. El a prezentat presei documentul de constituire al societăţii Nisipuri SA, din care ar reieşi că administratorul societăţii este, de fapt, fratele său Mihai Mazăre, în timp ce Radu Ştefan Mazăre figurează doar ca unic acţionar. “Legea nu interzice să fii şi primar şi acţionar, nu interzicea la vremea respectivă. Dacă m-ar fi întrebat slugile politice de la ANI, le-aş fi arătat. După ce am aflat, am sunat şi eu să văd ce se întâmplă acolo. Domnii de la Registrul Comerţului au greşit. În loc de administrator Mazăre Mihai, (au notat n.r.) Mazăre Radu Ştefan”, a explicat, în 2009, primarul Constanţei. În urma izbucnirii acestui scandal, Mazăre a contactat Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, care şi-ar fi recunoscut eroarea de înregistrare printr-un referat din 30 iulie 2009.

Cele mai citite

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...

Bayer Leverkusen, singura echipă din istoria Bundesligii care încheie sezonul neînvinsă

Bayer Leverkusen, campioana în premieră a Bundesligii, a devenit prima echipă din istoria campionatului de fotbal al Germaniei care încheie un sezon fără nicio...

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă