19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialRadio China International, un post romanesc pentru nostalgici

Radio China International, un post romanesc pentru nostalgici

» Va este dor de un jurnal de stiri in care sa se vorbeasca despre ultimul congres al Partidului Comunist? Sau despre plenara Biroului Politic al celui de-al 17-lea Comitet Central?

» Emisiunea in limba romana a Radio China International va ofera aceste aduceri aminte, pe frecventele 193,8 – 246,91 unde medii sau pe adresa romanian.cri.cn.

"Aici Radio China International din Beijing", asa incepe, in fiecare seara, de la ora 20.00 (iarna) sau 21.00 (vara) (ori la orice ora a zilei pe Internet) programul in limba romana al postului public chinez. Urmeaza o trecere in revista a principalelor evenimente din China si din lume, in conformitate cu sloganul redactiei: "A prezenta China lumii, a prezenta lumea Chinei si a prezenta evenimentele internationale majore pentru lume". Putem afla, de exemplu, ca "o delegatie chineza a participat la Targul Tehnic International Bucuresti", despre "Saptamana de Aur" a chinezilor, adica sapte zile de vacanta pe care acestia le primesc in preajma zilei nationale a tarii, sau despre inaugurarea experimentala a unuia dintre cele mai mari teatre din Beijing. Un muncitor care a lucrat pe acest santier si care a participat la primul spectacol ne transmite "pe calea undelor" ca este foarte emotionat, e prima data in viata lui cand merge la o piesa. Crainicii chinezi, care vorbesc o limba romana impecabila, trec apoi la urmatoarele rubrici. Reportaj. Temele sunt diverse, dar se invart mai ales in jurul taranilor, a traditiilor chinezesti si a maestrilor populari chinezi sau mongoli. "Taranii din judetul Tin-Tzau", "Trecutul si prezentul, gloria si necazurile artistilor populari hugurci" le-am ascultat la RCI. Am aflat cum se descurca hanurile si restaurantele chinezesti la rubrica "Turismul in China".
De trei ori pe saptamana, miercuri, sambata si duminica, romanii pot invata sa vorbeasca chinezeste. "Whei" § "Alo", "O shi" § "Eu sunt", "Ning chow shi" § "Cu cine doriti?" sunt cele cateva expresii pe care le-am invatat de la radio, fara a fi sigur ca asa se scriu.

"Am inceput o lunga si frumoasa prietenie"
Desi emite doar o ora pe zi, sectia romana a RCI a strans de-a lungul timpului numerosi ascultatori fideli. Unii dintre ei urmaresc programul de peste 30 de ani, altii doar de anul trecut. Toti sunt pasionati de cultura Chinei, o parte au fost de multe ori in aceasta tara sau viseaza sa ajunga acolo. "Am ascultat pentru prima data o emisiune a RCI in anul 1975, pe atunci se numea Radio Beijing. Timp de un an, am ascultat emisiunile in limbile franceza, engleza si chineza, apoi am reusit sa receptionez si in romana. Am inceput sa corespondez cu cei din redactie, incepand astfel o lunga si frumoasa prietenie", declara Gina Panait, din Constanta. De altfel, de la 1 septembrie, doamna Panait este profesor de limba engleza in China.
"Ascult emisiunile R.C.I. din 15 septembrie 1988. M-a fascinat in primul rand faptul ca exista o redactie in limba romana si ca redactorii erau chinezi vorbitori de romana si, am constatat ulterior, chiar devotati romanismului", povesteste Danielo Dudas, din Arad. Un fervent participant la concursurile organizate de RCI, "din 1992 incoace, cu rezultate de exceptie", aradeanul a castigat anul trecut o excursie in China. "Un vis implinit. Dupa ce aproape doua decenii am ascultat in intreaga expresivitate vocea Chinei, unul dintre cele mai emotionante momente a fost acela de a pasi efectiv in casa radioului", isi aminteste Danielo Dudas.
Ionut Danila, din Tulcea, e un ascultator mai tanar, urmareste programul doar din 2006. "Nu am fost niciodata in China, dar este cel mai mare vis al meu sa ajung acolo, sa studiez limba chineza, sa pot simti aerul de acolo. Pentru mine, China inseamna ceva foarte profund".

Istorie

40 de ani de emisie

Sectia in limba romana a Radio China International a emis pentru prima data pe 29 august 1968. In prima emisiune a fost transmis un extras din discursul rostit de premierul Chou Enlai la receptia oferita de ambasadorul roman Aurel Duma cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Dintre rubricile RCI se numara: Cultura chineza, Puntea prieteniei, Societatea si viata, stiinta, invatamant si sanatate, Minoritati nationale, Celebritati ale Chinei de azi, Mozaic chinezesc, Bucataria chineza, Din intelepciunea chineza. "Puntea prieteniei" este si numele revistei lunare in limba romana pe care o editeaza radioul public.  
Radio China International emite de 65 de ani, prima limba fiind cea japoneza. Acum are emisiuni in 38 de limbi straine, in limba chineza standard, precum si in alte 4 dialecte ale chinezei vorbite.

 

Poezie
"Tu mi-ai dat patru ingineri"

In cadrul unui reportaj despre populatia mongola, Radio China International ne prezinta urmatoarele versuri dedicate de un mongol sotiei sale: "Tu erai o perla a inimii inainte de casatorie/ tu esti sotia mea iubita dupa casatorie / tu mi-ai dat patru ingineri frumosi si sanatosi / iar mie toata fericirea vietii".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă