23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecial"Regele Lear" - renascut pe scena Nationalului clujean

"Regele Lear" – renascut pe scena Nationalului clujean

Directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, regizorul Tompa Gabor, isi lanseaza astazi, la Teatrul National din oras, de la ora 20.00, prima sa montare dramatica pe aceasta scena, spectacolul "Regele Lear", dupa celebra piesa a lui William Shakespeare. Premiera are loc in fata unor specialisti in domeniu veniti din toata tara la Colocviul National al Criticilor de Teatru, care are loc in aceste zile in capitala Ardealului.

Spectacolul face parte dintr-un proiect dramatic demarat in urma cu doi ani, pe care regizorul Tompa Gabor spera sa-l vada mult mai repede realizat. Distributia si productia spectacolului au fost de mai multe ori schimbate, ca in final, la inceputul acestei veri, regizorul sa gaseasca formula de prezentare pe scena Nationalului clujean. Protaganistul piesei este actorul bucurestean Marian Ralea, cel care va da viata Regelui Lear.

Artistul a afirmat ca a ezitat la inceput cand i s-a facut oferta, insa regizorul Tompa Gabor a reusit sa-l provoace pentru a accepta rolul, deloc usor. La finalul repetitiei generale, actorul declara ca l-a cucerit felul cum a lucrat regizorul cu el.

Alaturi de Marian Ralea in spectacolul din aceasta seara ii intalnim si pe actorii clujeni Ramona Dumitrean, Elena Ivanca, Cornel Raileanu sau Anca Hanu. Distributia numara aproximativ 30 de protagonisti, dintre care o parte sunt studenti la Facultatea de Teatru si Televiziune la Cluj.

Dupa montarea de acum cativa ani pe scena Nationalului clujean a celebrei piesei "Hamlet", sub directia regretatului Vlad Mugur, acest spectacol al lui Tompa Gabor vine pentru a innobila actuala stagiune cu un regal dramatic.

Cele mai citite

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ. Acest...

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă