13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPronostic sumbru pe piata muncii

Pronostic sumbru pe piata muncii

– Romanii din Italia si Spania prefera somajul si munca la negru decat sa revina acasa.

– Judetul Cluj are cei mai multi someri in Europa, in timp ce rata somajului in judet creste.

Piata muncii clujene a cunoscut o turnura radicala in ultimele luni. Recesiunea, restrangerea ofertei sunt cuvintele de ordine in acest moment. "Estimam o crestere a ratei somajului pentru anul urmator, de la 2,9% cat este acum, catre 5% in lunile decembrie-ianuarie, luni in care piata constructiilor va fi practic principala directie din care vor veni disponibilizarile" a declarat directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, Daniel Don. El a afirmat ca situatia este azi total diferita fata de aceeasi perioada a anului 2007, cand pe piata muncii erau anuntate peste 18.000 de noi locuri de munca, provenite din finalizarea si deschiderea celor doua mall-uri, a investitiei Nokia si a celei de la Emerson. Mai mult, piata constructiilor se afla in plina crestere, care in acest moment a fost oprita, pe de o parte prin restrictionarea accesului la creditare, iar pe de alta parte prin inchiderea unora dintre cele mai mari santiere.

 

"Mai mult, nici locurile de munca anuntate ca disponibile in acest an, nu au mai fost ocupate" a mai aratat Don. Nokia – care, alaturi de furnizori anunta in februarie 1000 de angajati pana la finalul anului, are deocamdata numai 700, Emerson a anuntat 200 de posturi disponibile, dar nu a mai finalizat selectia pentru ocuparea lor, la fel si compania Genpact, sau cei la de la UPS – compania de livrari folosita de Nokia. La aceste cifre vin sa se adauge disponibilizatii temporar din domeniul constructiilor, care, din cauza conditiilor meteorologice, opresc lucrarile in lunile reci. "Toate aceste aspecte vor duce la cresterea procentuala a somajului, lucru care nu este neaparat negativ, pentru ca va aduce pentru prima data dupa mult timp pe piata principiul competitivitatii" a explicat Don. Lista celor pusi pe liber la Cluj este suplimentata cu cei care au muncit cu forme legale si au intrat in somaj in Italia sau Spania.

"Judetul Cluj este primul din tara, urmat de Salaj si Mures, la numarul de formulare emise la cererea agentiilor de ocupare din strainatate, pentru acordarea de ajutoare de somaj unor romani. Noi am eliberat pana acum 172 de astfel de formulare pentru Italia, trei pentru Spania, dar si pentru tari precum Austria, Belgia, sau Ungaria" a spus directorul AJOFM Cluj.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă