25 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialPROMISIUNI. Ministerul Sănătății: “Vor fi majorări salariale pentru tot personalul din sănătate”

PROMISIUNI. Ministerul Sănătății: “Vor fi majorări salariale pentru tot personalul din sănătate”

UPDATE: Alianța Medicilor a refuzat invitația Guvernului la discuții, deoarece încă nu există ”o agendă clară de soluții concrete de moderinizare a sistemului de sănătate”. 

Citește și: Medicii REFUZĂ invitația Guvernului la discuții. Care este motivul

——–

Starea de nervozitate a medicilor, care aşteaptă majorări salariale, este atât de mare încât se poate ajunge la situaţii incontrolabile, iar dacă nu va fi un consens în urma negocierilor, s-ar putea să fie consecinţe mai grave decât greva, a spus dr. Florin Chirculescu, după discuţii la Ministerul Sănătății.

Ca urmare a grupului medicilor extreme de activ pe Facebook, care cere mărirea salariilor, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu a avut, ieri, o întâlnire cu președintele Federației Sindicatelor Medicilor ‘’Dr. Ioan Cantacuzino’’, dr. Forin Chirculescu.

Reprezentantul medicilor a declarat după ce a discutat cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS), că trebuie luate hotărâri înaintea termenelor legale prin care se poate ajunge la grevă.

“Starea de nervozitate este atât de mare încât se poate ajunge la situaţii incontrolabile. Sunt lucruri mult mai grave decât greva, putem să nu ajungem la un consens, dar asta înseamnă că peste patru ani nu vor mai fi 13.500 de medici în spitale, s-ar putea să mai rămână 6.000, ceea ce este o consecinţă cu mult mai gravă decât o grevă”, a spus dr. Florin Chirculescu, şeful Secţiei de chirurgie toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, potrivit Mediafax.

Reprezentatul Ministerul Sănătății, Mario Crețu, a confirmat pentru Rl că această întâlnire a avut loc și că în toamnă vor exista majorări salariale pentru tot personalul din sistemul de sănătate.

‘’A existat de dimineață o întâlnire dintre ministrul Sănătății și Florin Chirulescu și vor urma și alte întâlniri cu reprezentanți ai sindicatelor. Vor fi majorări salariale pentru tot personalul din sistemul de sănătate. Nu știm exact cifrele, pentru calculat impactul bugetar, dar cu certitudine vor fi majorări în toamnă’’, a declarat pentru Rl reprezentantul Ministerului Sănătății, Mario Crețu.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, arăta sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că se va întâlni în această săptămână cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi ai medicilor, dar şi cu premierul şi ministrul de Finanţe, pentru a găsi soluţii pentru majorarea veniturilor medicilor.

Nicolae Bănicioiu a mai arătat că Ministerul Sănătăţii a propus modificarea Legii Sănătăţii pentru scoaterea medicului de sub statutul de funcţionar public.

‘’Este absolut necesară o majorare a veniturilor medicilor. Ei lucrează într-o instituție de interes public, iar darea de mită este o infracțiune. Pot face închisoare pentru asta. Guvernul ar trebui să facă o ofertă pe care s-o înainteze sistemului medical. Salariul mediu nu trebuie să fie mai mic de 22.000 de euro/an, ca să fie comparabil cu cel din țările Uniunii Europene’’, a explicat pentru Rl expertul Sorin Paveliu.

Medicii nu pot fi funcționari publici

Peste 20.000 de români, dintre care foarte mulți medici au aderat la un grup de iniţiativă creat pe Facebook, în care discută despre deblocarea situaţiei salariilor mici din sistemul sanitar, dar şi despre o posibilă grevă generală.

Grupul ‎”Medici gata de greva generală. Solicitam salarii decente!” numără peste 20.000 de membri, înregistrându-se în permanenţă membri noi. ‎”Solicitam eliminarea statutului de funcţionar public al medicului si salarii decente‎”, se arată în prezentarea grupului.

Membrii săi discută despre situaţia din sistemul sanitar de stat, referindu-se la aspecte precum salariile mici, infrastructura învechită, lipsa medicamentelor şi materialelor sanitare, precum şi folosele materiale primite de la pacienţi, declarate recent ilegale.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a criticat, vineri, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a dispus că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, fiind asimilaţi funcţionarilor publici.

“Nu pot să spun cât este de frustrant pentru un medic să se simtă dependent de o atenţie, de un cadou, de o donaţie pe care o face pacientul. Repet, aceasta este o situaţie frustrantă pentru toţi medicii care lucrează în România. Toţi medicii vor spune că veniturile lor sunt dependente de această formă de finanţare”, a spus preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.

Acest articol este proprietatea site-ului www.romanialibera.ro. Este interzisă republicarea conținutului acestui articol în lipsa unui acord din partea ziarului România liberă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa editoronline@romanialibera.ro. 

Cele mai citite

E OFICIAL! Xavi, OUT de la FC Barcelona

Clubul catalan FC Barcelona a anunțat astăzi despărțirea de tehnicianul spaniol Xavi Hernandez, care nu va mai continua la formația blaugrana din sezonul următor. „Preşedintele...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...

Elevul care a decedat în 2006, Carlos Acutis, va fi canonizat

Papa Francisc a recunoscut miercuri a doua minune atribuită lui Carlo Acutis, un adolescent italian devotat răspândirii credinței catolice. Decizia suveranului pontif deschide astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă