25.9 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialProgramul pentru anul 2016 s-a încheiat ieri. Ce înseamnă „Rabla“ pentru automobilul...

Programul pentru anul 2016 s-a încheiat ieri. Ce înseamnă „Rabla“ pentru automobilul din România

Anul acesta a fost considerat unul dintre cele mai bune din istoria programului. Până la finalul său, aproximativ 25.000 de persoane fizice și juridice au beneficiat de tichetele electronice în valoare de 6.500 de lei fiecare.  

Programul „Rabla“, care s-a sfârșit oficial ieri, a fost o adevărată mană cerească pentru dealerii și producătorii auto din România. Ultimele date disponibile arată că în doar patru lunii de la lansare, deci până la finalul luni septembrie 2016, peste 15.000 de mașini noi fuseseră  achiziționate în cadrul programului. 

Drept urmare, după primele trei trimestre ale acestui an, creșterea anualizată a vânzărilor (septembrie 2016 față de septembrie 2015) a fost de 15%.
Programul este considerat un succes și din perspectiva autorităților care au suplimentat de trei ori numărul de tichete disponibile. În total, au fost puse la dispoziția românilor care și-au dus la casat mașinile vechi peste 28.000 de tichete electronice, iar autoritățile estimează că până la finalul programului vor fi beneficiat de „Rabla 2016“ cel puțin 25.000 de persoane fizice și juridice din România. 

“Interesul față de Programul „Rabla“ continuă să fie foarte ridicat și mă bucur că am reușit să identificăm resursele pentru a înlocui și mai multe mașini vechi cu autovehicule noi, mai puțin poluante”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, cu ocazia ultimei suplimentări a bugetului „Rabla“, cu 23 de milioane de lei sau echivalentul a 3.500 de vouchere. 

De menționat că nu toate persoanele care au primit tichete la schimb cu mașina veche dusă la casat au utilizat voucherul pentru a achiziționa o mașină nouă. Există o mică piață a tichetelor „Rabla“, unde un astfel de document cu valoarea de 6.500 de lei poate fi achizi-ționat și cu 2.000-2.500 de lei, adică de trei ori sub valoarea sa.

Cei care au cumpărat au avut un dublu beneficiu, având în vedere că, pe lângă suma scăzută din preț, foarte mulți dealeri auto au construit tarife speciale pentru cei care cumpără cu ajutorul unui tichet „Rabla“. Suma totală cheltuită de Guvern pentru acest program, cu tot cu cele trei suplimentări, se apropie de 300 de milioane de lei. Anul acesta a fost primul în care Programul „Rabla“ a avut o extensie dedicată achiziției de automobile  electrice, în cadrul căreia valoarea tichetului a fost de 20.000 de lei, față de 6.500 de lei cât este în cadrul programului mare.   

Cum a funcționat schimbul de autoturisme vechi cu cele noi

Programul „Rabla Clasic 2016” pentru persoane fizice a debutat pe 14 iunie. În cadrul acestuia, românii au putut beneficia de o primă de casare pentru achiziţia unui autovehicul nou câtă vreme îl casează pe cel vechi. Tot în luna iunie a fost lansat şi „Rabla Plus”, prin care este stimulată achiziţia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, însă fără obligativitatea casării celui vechi.

Pentru Programul „Rabla Clasic”, prima de casare este de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri, în timp ce pentru „Rabla Plus” românii au la dispoziţie un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziţionarea unui autovehicul electric-hibrid sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru maşinile noi 100% electrice.

Cele mai citite

Proiectul care vizează protejarea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani, votat în Senat

O propunere legislativă, iniţiată de liberali, care vizează protejarea şi păstrarea cotei unice de impozitare în România pentru următorii zece ani, ajunge mâine pentru...

Inspectorii ANAF vor plăti amenzi dacă nu respectă termenele și obligațiile care le revin în relația cu contribuabilii

Funcționarii ANAF ar putea plăti amenzi usturătoare dacă nu vor respecta termenele pentru trimiterea comunicărilor către contribuabili, conform unei inițiative legislative depusă de senatorul...

Consiliul Concurenţei va lansa o variantă simplificată a aplicaţiei Monitorul Preţurilor

Consiliul Concurenţei va lansa în curând o variantă simplificată a aplicaţiei Monitorul Preţurilor, care va conţine doar produsele de bază ale căror preţuri au...
Ultima oră
Pe aceeași temă