14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialProfilul şoferului teribilist român: Tânăr, fără experienţă, cu maşină puternică

Profilul şoferului teribilist român: Tânăr, fără experienţă, cu maşină puternică

Şoferi care zboară cu peste 200 de km pe oră pe străzile pline de gropi ale României sau conducători auto care nu ţin cont de semnele de circulaţie şi nu acordă prioritate nici măcar pe trecerile de pietoni. Fenomenul de şofer teribilist a luat amploare în ultima perioadă în România. Victimele se numără la nivelul sutelor.

Tânăr, fără experienţă, cu maşină puternică şi nu neapărat cu foarte mulţi bani. Aşa arată, în ochii poliţiştilor portretul şoferului teribilist, al celui care ignoră regulile de circulaţie.

“Un şofer teribilist este, în primul rând tânăr. Iar prin tinereţe, mă refer aici la lipsa de experienţă în şofat. Se spune că ai nevoie de cel putin 100.000 de km ca să te poţi considera un şofer sigur pe drumurile publice”, a spus pentru Realitatea.net purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan.

El susţine că un şofer nu trebuie să fie neapărat de bani gata pentru a fi teribilist, ci are nevoie numai de o maşină puternică.

“Din experienţa mea vă spun că maşini puternice pot fi obţinute şi la mâna a doua, sau chiar a treia. Merg în străinătate şi îşi cumpără maşini second hand, puternice, dar care nu mai sunt sigure”, a explicat Ciocan.

Actuala legislaţie încurajează teribilismul la volan

Amenzile foarte mici practicate în România pentru depăşirea limitei de viteză îi încurajează pe tineri să încalce regulile de circulaţie.

“Cu siguranţă amenzile mici sunt un motiv important. Tinerii primesc o amendă de câteva sute de lei şi scapă”, a mai spus Ciocan.

Pe lângă cuantumul amenzilor, redarea permiselor după contestarea suspendării acestora este un alt motiv important care duce la extinderea fenomenului.

“În Serbia, dacă încalci limita de viteză legală admisă te duci la închisoare. De asemenea la fel este şi în SUA. La noi e mai simplu. I-am luat permisul, s-a dus şi a făcut contestaţie şi l-a primit înapoi până la finalul sentinţei. Înainte, numai se prelungea dreptul de a conduce până se dădea sentinţa. Acum ţi se restituie permisul până la definitivarea hotărârii judecătoreşti. Adică măsura luată de poliţişti nu are niciun efect”, a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

În acest sens, poliţiştii de la rutieră au depus la Comisia de Industrii şi Servicii care se ocupă de siguranţa rutieră introducerea conceptului de agresivitate în trafic.

“Nu agresiune fizică ci încălcarea unor reguli de circulaţie, cum este şi depăşirea în mod repetat sau cu foarte mulţi kilometri peste limita admisă, care pot conduce la evenimente negative”, a explicat Ciocan.

În plus, a fost propusă şi uniformizarea cuantumului amenzilor la nivelul celor din UE.

“De exemplu, în România dacă depăşeşti cu 50 km viteza regulamentară, amenda este între 9 şi 20 de puncte, dar în alte state, precum Germania, ajunge la 6.000 euro. Ori este necesar să uniformizăm cuantumul pentru că un cetăţean sancţionat în România simte prea puţin acest efect faţă de ceea ce este la el în ţară, sau al nostru dacă se duce în altă ţară primeşte mii de euro, poate chiar mai mult decât are el salariu pe un an întreg”, a mai spus Ciocan.

Psihologi: Teribilismul este un protest al tinerei generaţii faţă de dezordinea socială

Sintagma de “teribilism”, spun psihologii, din punct de vedere psiho-sociologic este un protest al tinerei generaţii faţă de dezordinea socială. “Această dezordine se reflectă cel mai bine în comportamentul tinerilor”, a explicat psihologul Hanibal Dumitraşcu.

El susţine că oamenii mari, cei în vârstă, cei care i-au educat pe tineri sunt principalii responsabili pentru ceea ce se întâmplă pe străzile de la noi din ţară.

“Este un protest inconştient, haotic, de aici nu poate să rezulte decât o şi mai mare accentuare a situaţiei în care ne aflăm. Atâta vreme cât nu ai muncit pentru banii pe care îi primeşti… păi ce poate să gândească un tânăr la 20 de ani care are atâţia bani primiţi de la părinţi? Decât că este posesorul unei puteri magice, absolute, că în raport cu ceilalţi este un om care poate să facă orice şi se comportă ca atare”, a explicat Hanibal Dumitraşcu.

Sociologul Alfred Bulai susţine că teribilismul la volan este o etapă a tinerei generaţii.

“În general sunt tineri, tocmai pentru că sunt într-o perioadă adolescentină şi încearcă să epateze, să atragă atenţia, să impresioneze. Aşa cum se apucă de fumat în liceu, aşa cum unii se droghează, aşa şi şoferii tineri gonesc cu viteze foarte mari. Este o categorie expusă exceselor”, a explicat Alfred Bulai pentru Realitatea.net.

El susţine că o posibilă rezolvare a acestor probleme poate veni numai de la autorităţi.

“Alte state dezvoltate au reglementat lucrurile altfel. Au interzis să se cumpere maşini cu mare putere pentru tinerii care abia au obţinut permisul auto. Sigur că este aiurea ca un puştan de 18 ani, care este mai teribilist, să aibă o maşină de 3.000 – 4.000 de cai putere. Adică legislaţia ar putea să intervină serios în această direcţie”, a completat Bulai.

Din ce în ce mai mulţi şoferi teribilişti pe străzile din România

Zilele trecute un bucureştean de 23 ani a doborât recordul de viteză pe Autostrada Soarelui. El a fost surprins de radar circulând cu 248 de kilometri la oră.

Pe 1 august, un alt bucureştean a fost suprins de radar, când trecerea prin localitatea Poşta Câlnău cu 230 de km pe oră.

În iunie, un şofer cu credinţă în Dumnezeu s-a filmat în timp ce asculta slujba la radio şi conducea cu peste 200 de km/oră.

Tot în iunie, la Timişoara, un şofer de numai 21 de ani, a condus cu viteză, dar fără permis, a lovit mortal un om şi a fugit de la locul accidentului.

În mai, tot un timişorean a fost înregistrat pe radar în timp ce conducea ca la raliu, cu 211 kilometri la oră.

Nici motocicliştii nu se dovedesc a fi mai prudenţi. În aprilie, unul dintre ei a fost surprins de radar gonind cu 232 de kilometri la oră, pe drumul naţional 7, între Arad şi Deva.

Mai mulţi copii “de bani gata” au fost implicaţi în fapte penale şi au scăpat uşor

Copii de parlamentari, magistraţi, prefecţi sau primari au comis, de-a lungul timpului, diverse fapte penale, între care şi infracţiuni la volan. Din păcate, în multe cazuri, influenţa părinţilor s-a făcut simţită, iar tinerii nu au plătit pentru faptele lor. Dosarele fie s-au muşamalizat, fie au fost rezolvate printr-o internare la psihiatrie. Altele zac şi acum prin sertare, fără să fi ajuns măcar în instanţă.

Darius Ţântaş, fiul unui miliardar din Negreşti Oaş, a omorât un om, într-un accident de circulaţie, comis în în septembrie 2008. Darius Ţântaş avea permisul suspendat, conducea cu viteză şi avea o acoolemie foarte mare. Cu toate acestea, pentru acuzaţia de ucidere din culpă, în luna mai a acestui an, fiul de miliardar a primit doar o pedeapsă de 3 ani de închisoare, cu suspendare.

Iustin Covei, fiul judecătorului Vasile Covei de la Curtea de Apel Craiova, a băgat spaima în tot oraşul. A avut primul dosar la 16 ani, iar de atunci, a fost cercetat de mai bine de 10 ori. A spart parbrizul unei maşini, pe motiv că şoferul s-a uitat urât la el, i-a lovit şi i-a înjurat pe poliţiştii care-l opriseră pentru că a condus un autoturism neînmatriculat, iar în 2004 a accidentat grav 3 persoane. În acelaşi an, a intrat cu scuterul chiar în maşina Poliţiei.

Iustin Covei a mai bătut taximetrişti, a devastat baruri, a organizat raliuri ilegale, ba chiar a dezbrăcat forţat un tânăr, pe care l-a obligat să plece acasă complet gol. În 2006, tânărul a înjunghiat o fată cu care se certase. Abia în martie 2010 a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru mai multe infracţiuni informatice, alături de alte 17 persoane.

În 2006, Lucian Tărniceru, fiul fostului deputat PSD de Suceava, Petru Tărniceru, a accidentat mortal o fetiţă de 8 ani şi a fugit de la locul accidentului. A fost prins la scurt timp de poliţiştii de frontieră de la Siret, iar medicii au stabilit că era băut. Apărătorii săi au cerut eliberarea invocând nebunia şi au depus la dosar acte, din care reieşea că fusese internat de trei ori la Spitalul Socola, din Iaşi.

Un alt fiu de PSD-ist care a scăpat nepedepsit este Adrian Tarău, băiatul fostului prefect de Bihor. Tarău junior a fost acuzat de complicitate la contrabandă, dar a reuşit să fugă din ţară, iar acum trăieşte liniştit în Statele Unite.

În acest weekend, băiatul candidatului la Primăria Caransebeş în 2008, un cunoscut medic din oraş, Ioan Ungur, a intrat cu maşina pe pista aeroportului din Caranasebeş, în timpul desfăşurării etapei a doua a Campionatului Naţional de Viteză. Tânărul în vârstă de 25 de ani a spulberat cu maşina patru oameni.

Într-o singură zi, pe străzile României au avut loc 27 de accidente, cu 3 morţi

Potrivit centrului Infotrafic al Poliţiei Române, în cursul zilei de duminică 8 august 2010 au fost înregistrate 27 de accidente. În urma acestora, 3 persoane au murit şi alte 32 au fost grav rănite.

Statistica poliţiştilor arată că în 20 din cele 27 de cazuri de accidente principala vină aparţine conducătorilor auto, în timp ce în cinci situaţii a fost vina pietonilor. De asemenea, statistica Infotrafic mai arată că un accident a fost provocat din cauza unui căruţaş şi altul de un biclist.

Principalele cauze generatoare ale acestor accidente au fost viteza neadaptată, conducerea imprudentă şi depăşirea neregulamentară.

Cele mai citite

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă