28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialProcurorul Maximilian Bălăşescu a demisionat din Ministerul Public

Procurorul Maximilian Bălăşescu a demisionat din Ministerul Public

Procurorul Maximilian Bălăşescu, judecat pentru luare de mită, a anunţat luni, la Curtea de Apel Bucureşti, că a demisionat din Ministerul Public, informează Mediafax.

Maximilian Bălăşescu a spus, în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti care judecă dosarul în care este acuzat de corupţie, că a trimis demisia la Consiliul Superior al Magistraturii, împreună cu legitimaţia sa.

Procurorul Maximilian Bălăşescu şi cei doi complici ai acestuia, Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, au fost trimişi în judecată vineri, în stare de arest, de procurorii anticorupţie.

Maximilian Ioan Bălăşescu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, este acuzat de luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, iar Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu de complicitate la luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, se arată într-un comunicat de vineri al DNA.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna ianuarie 2012, procurorul Maximilian Ion Bălăşescu, cu ajutorul lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, “un folos reprezentând o sumă de bani care, iniţial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian să stabilească cu denunţătorul suma exactă”.

Denunţătorul era cercetat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în instrumentarea procurorului Bălăşescu.

Ene şi Simirianu i-au comunicat denunţătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranşe, de 100.000 de euro şi 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat că, din aceşti bani, lui Bălăşescu îi reveneau 50.000 de euro.

“Banii au fost pretinşi pentru ca inculpatul Bălăşescu Maximilian Ion să dispună ridicarea măsurilor asigurătorii luate faţă de denunţător, pentru a disjunge cauza cu privire la acesta şi să formeze un dosar separat, în care, ulterior, să adopte soluţia de scoatere de sub urmărire penală”, notează procurorii anticorupţie.

În 31 ianuarie, Cristian Marian Ene a fost prins în flagrant delict în timp ce primea de la denunţător, în numele lui Bălăşescu, sumele de 90.000 de lei şi 80.000 de euro (reprezentând echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca primă tranşă a sumei totale pretinse.

În 1 februarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a lui Maximilian Bălăşescu. În aceeaşi zi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Maximilian Bălăşescu, precum şi a lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu.

Instanţa supremă a respins, miercuri, o cerere a procurorului Maximilian Bălăşescu de eliberare condiţionată sub control judiciar.

Avocaţii au spus că procurorul Maximilian Bălăşescu nu mai poate influenţa la acest moment ancheta, în condiţiile în care toate probele au fost securizate şi administrate de către procurori şi au cerut judecarea acestuia în stare de libertate.

În replică, procurorul de şedinţă a arătat că faptele de care este acuzat Maximilian Bălăşescu sunt grave, privite prin prisma calităţii sale de magistrat, astfel că se impune menţinerea măsurii arestării preventive a acestuia.

În ultimul cuvânt, Maximilian Bălăşescu le-a arătat judecătorilor că a muncit “enorm de mult” la dosarul vrăjitoarelor, crezând că acest caz îl “va readuce în viaţa juridică”.

Cele mai citite

Edi Iordănescu, înainte de România – Belgia: “Ne aşteaptă o nouă provocare”

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a subliniat într-o conferință de presă susținută în Germania, că echipa sa se confruntă cu...

Organizatorul galelor  Kombat London, o nouă funcție

John Smith a fost numit Președinte Regional al Sindicatului Național al Polițiștilor Smart Pol pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. A...

Ordonanța de Urgență (OUG) care vizează modificarea legislației specifice pieței de capital a fost adoptată

Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanță de Urgență (OUG) care modifică legislația privind piața de capital și introduce măsuri pentru prevenirea și combaterea publicității...
Ultima oră
Pe aceeași temă