26.4 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialProcese mai scurte si divorturi instant, abia din 2011

Procese mai scurte si divorturi instant, abia din 2011

» Romanii vor mai astepta doi ani Codurile juridice gratie carora vor avea parte de procese mai scurte si mai corecte si vor putea divorta mai usor, pretinzand despagubiri de la parteneri.

» Presedintele Basescu crede ca noile Coduri nu ne vor scapa de monitorizarea UE, atata vreme cat mai sunt de facut si alte lucruri in justitie, insa ele creeaza premisele unor note bune din partea Bruxelles-ului.

Romanii ar putea avea parte de o justitie la standarde europene abia peste doi ani. Codul de Procedura Civila, Codul de Procedura Penala si noul Cod Penal, aprobate de Guvern, ar putea intra in vigoare cel mai devreme pe 1 ianuarie 2011, chiar daca ele vor deveni legi in mai 2009, prin asumarea raspunderii Cabinetului Boc in fata Parlamentului. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, spune ca pana in 2011 juristii vor avea timp sa asimileze Codurile, iar sistemul se va pregati corespunzator sa le aplice, astfel incat sa fie evitate blocajele. Daca unii juristi cred ca termenul de implementare a Codurilor este prea lung, in conditiile in care romanii au nevoie urgenta de procese echitabile, corecte si mult mai scurte, altii acuza Ministerul Justitiei ca nu va putea aplica noile legi, deoarece ele necesita resurse umane si materiale inca necalculate.

Noile legi vor permite, printre altele, arestul la domiciliu (cu monitorizarea detinutilor prin bratari dotate cu sistem GPS); negocierea pedepselor cu procurorii, in cazul recunoasterii vinovatiei; transmiterea citatiilor prin curier sau prin e-mail si divorturile-instant (cu mariaje desfacute nu la tribunal, ci la Starea Civila). Ca urmare a desfacerii casatoriei, insa, fostii parteneri vor putea solicita "despagubiri pentru prejudicii materiale si morale", precum si plata unei "prestatii compensatorii".

In Romania nu va mai fi acceptata amanarea proceselor, practica din cauza careia sunt pline acum pana la refuz tribunalele, intrucat aceasta masura va avea "caracter exceptional". Mai mult, partea care considera ca procesul este tergiversat va putea cere instantei luarea masurilor legale pentru ca aceasta situatie sa fie inlaturata. Modificari importante sunt propuse si in privinta recursului, care va fi solutionat, de regula, de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a se asigura o practica judiciara unitara la nivelul intregii tari. Recursul va fi o cale extraordinara de atac si se va exercita doar in acele cazuri exceptionale in care legalitatea a fost infranta. Codul de Procedura Civila contine reguli noi si in materia executarilor silite, si anume executarea prompta a titlurilor executorii.

Totodata, gratie noului Cod de Procedura Penala vor aparea, in premiera in Romania, judecatorul de drepturi si libertati cetatenesti si judecatorul de camera preliminara. Primul va analiza masurile de arestare preventiva care se iau in procesul penal, precum si masurile care vizeaza perchezitiile. Cel de-al doilea judecator are sarcina de a elimina blocajele, tergiversarile, prelungirea nejustificata a proceselor. In timp ce premierul Emil Boc sustine ca noii judecatori de tip european vor combate tergiversarile proceselor in instanta, pe motive neintemeiate ("asa cum, din nefericire, am avut parte in ultimii 18 ani"), Georgiana Iorgulescu, directorul Centrului de Resurse Juridice, apreciaza ca punerea in practica a noilor dispozitii va fi extrem de grea, atat timp cat nu s-a facut o analiza a resurselor necesare.

 

"Codul de Procedura Penala prevede infiintarea de institutii noi, precum cea a judecatorului de drepturi si libertati, insa nu s-a facut o analiza preliminara la Ministerul Justitiei privind resursele umane si costurile acestor masuri. Oare cum vor fi puse ele in practica?", se intreaba Iorgulescu. Directorul CRJ spune ca noile Coduri ar trebui sa ramana in viata in Romania cel putin 20 de ani, si nu sa fie schimbate din cauza unor dificultati de ordin organizatoric, care ar bulversa sistemul justitiei.
In schimb, avocatul Gheorghe Piperea considera ca noile Coduri trebuie aplicate mai repede, chiar din 2010, deoarece justitia are urgent nevoie de ele. "Cred ca termenul avansat de ministrul Justitiei este mult prea lung. Ma asteptam ca ele sa intre in vigoare in 2010, deoarece sistemul ar avea timp sa se pregateasca. Aceasta amanare inseamna ca nu vom avea procese mai scurte mai devreme de doi ani", spune avocatul. Piperea atentioneaza si asupra riscului ca noile Coduri sa nu mai satisfaca factorii politici in 2011, riscand astfel sa fie anulate, asa cum s-a intamplat si altadata cu Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

Ridicarea monitorizarii UE
Presedintele Traian Basescu sustine ca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea in Parlament pentru noile Coduri juridice. "Romania si-a asumat ca termen data de 1 ianuarie 2009 ca sa aiba Codurile adoptate in Parlament. Iata ca suntem deja in februarie, iar impreuna cu toti factorii responsabili am stabilit, ceea ce s-a si intamplat, Codurile sa fie transmise Parlamentului pana pe 15 mai, sa stea in discutia unei comisii speciale formate din reprezentanti ai Parlamentului, iar pe 15 mai, dupa ce Guvernul analizeaza observatiile din comisia speciala parlamentara, Codurile sa fie adoptate prin asumarea raspunderii, in asa fel incat pana la 20 mai sa avem Codurile adoptate", spune seful statului. In opinia lui Traian Basescu, noile Coduri nu ne vor scapa de monitorizarea Comisiei Europene, atata vreme cat mai sunt de facut si alte lucruri in justitie, insa ele creeaza premisele ca in 2010 sa nu mai fim sub monitorizare.

Cele mai citite

Dan Podaru: Cei mai mulți cetățeni ai sectorului 1 n-o mai vor pe Clotilde Armand

Cei mai mulți locuitori ai sectorului 1 din Capitală nu o mai doresc pe Clotilde Armand la primărie, concluzionează candidatul Partidului Ecologist Român (PER)...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...

Un nou sondaj Eurobarometru reflectă opiniile și așteptările cetățenilor UE înainte de alegerile europene

Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard arată că europenii doresc ca UE să fie mai puternică și mai independentă. “În special, peste trei sferturi dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă